Afzelia raam: voordelen, onderhoud en kosten

Ontdek de charme van Afzelia hout voor je ramen, afkomstig uit de tropische regenwouden van Afrika. Dit duurzame materiaal is niet alleen bestand tegen rot, schimmel en termieten, maar verrijkt je huis ook met zijn natuurlijke elegantie en unieke esthetische waarde. In dit artikel duiken we in de voordelen van Afzelia hout. Zoek je professioneel, op maat gemaakt advies van specialisten? Vul dan ons offerteformulier in.

Wat is Afzelia hout?

Afzelia is een tropisch hardhout dat afkomstig is uit Afrika. Deze houtsoort staat bekend om zijn duurzaamheid, sterkte en stabiliteit, waardoor het uitstekend geschikt is voor allerlei toepassingen, waaronder ramen en deuren.

De kleur van Afzelia varieert van donkergeel tot roodbruin, wat bijdraagt aan zijn aantrekkelijke uiterlijk. Het hout is relatief hard en werkt weinig tijdens het drogen, wat het ideaal maakt voor buitenschrijnwerk.

Er zijn verschillende soorten Afzelia op de markt, maar een van de meest voorkomende is Afzelia doussié. Deze soort is bijzonder sterk en duurzaam en wordt dan ook vaak gekozen voor hoogwaardige toepassingen zoals ramen en deuren.

Afzelia wordt gewaardeerd om zijn duurzaamheidsklasse I, wat betekent dat het een zeer lange levensduur heeft. Ook de stabiliteit van het hout is een belangrijk kenmerk: Afzelia is minder onderhevig aan krimp of uitzetting dan andere houtsoorten, waardoor ramen en deuren van deze houtsoort minder onderhoud vergen.

Waar groeit afzelia?

Afzelia groeit voornamelijk in tropisch Afrika. De bomen kunnen gevonden worden in diverse landen waaronder Angola, Kameroen, Gabon, Congo, Nigeria, Ghana, Ivoorkust, Libië, Senegal, Sudan, de Centraal Afrikaanse Republiek, Mozambique, Tanzania en Zaïre.

Deze boomsoort gedijt in gebieden met een warm, vochtig klimaat, typerend voor de tropische regenwouden. De exacte herkomst van de Afzeliaboom kan variëren, afhankelijk van de specifieke botanische soort. Bijvoorbeeld, de doussié variant, Afzelia bipindensis, is afkomstig uit Kameroen, Gabon en Nigeria. Terwijl andere varianten, zoals de Afzelia Africana, afkomstig zijn uit Senegal, Noord-Congo, Kameroen, Ivoorkust, Nigeria en Ghana.

afzeliaboom waarvan afzelia ramen gemaakt worden.

Waarom kiezen voor Afzelia ramen?

Het kiezen voor Afzelia ramen biedt je tal van voordelen. Allereerst hebben Afzelia ramen uitstekende isolerende eigenschappen, zowel op thermisch als akoestisch vlak, dankzij de specifieke celstructuur van het hout. Dit betekent dat je huis in de winter warm blijft en in de zomer koel, terwijl externe geluiden buiten worden gehouden.

Daarnaast is Afzelia een zeer robuuste houtsoort. Het is erg sterk en kan tegen een stootje, wat betekent dat je ramen minder snel schade zullen oplopen en langer mee zullen gaan.

Afzelia is ook esthetisch aantrekkelijk, met een warme, natuurlijke uitstraling die zowel bij moderne als klassieke woningen past.

Het hout heeft een fijne textuur en de kleur varieert van lichtoker tot bruinrood, wat bijdraagt aan zijn visuele aantrekkelijkheid.

Ten slotte is Afzelia een duurzame houtsoort. Het behoort tot de hoogste duurzaamheidsklasse (klasse I), wat betekent dat het zeer bestand is tegen slijtage en weersinvloeden.

Dit maakt het een uitstekende keuze voor ramen die vele jaren mee zullen gaan, zonder dat ze vaak moeten worden vervangen of gerepareerd.

Waarom is Afzelia hout zo duurzaam?

Afzelia hout is uitzonderlijk duurzaam om verschillende redenen. Ten eerste heeft het een hoge natuurlijke weerstand tegen schimmels en insecten, waardoor het minder vatbaar is voor rot en slijtage.

Bovendien is Afzelia hout zeer stabiel. Dit betekent dat het hout nauwelijks krimpt of zwelt bij veranderingen in temperatuur en vochtigheid, wat bijdraagt aan de levensduur en kwaliteit van het hout.

Verder heeft Afzelia een hoge dichtheid, wat resulteert in een sterke en harde houtsoort die bestand is tegen veelvuldig gebruik en slijtage.

Afzelia is ook bestand tegen UVstraling, waardoor het hout niet snel verkleurt of degradeert wanneer het wordt blootgesteld aan zonlicht. Dit maakt Afzelia bijzonder geschikt voor buitentoepassingen, zoals gevelbekleding en ramen.

Hoe lang gaan Afzelia ramen mee?

Afhankelijk van de zorg en het onderhoud kunnen Afzelia ramen tientallen jaren meegaan. Afzelia ramen hebben een zeer lange levensduur dankzij hun hoge duurzaamheidsklasse. Dit klasse I hout is zeer bestendig tegen weer, insecten en schimmels, wat betekent dat de ramen weinig onderhoud vergen en lang meegaan.

Het is echter belangrijk om te weten dat de levensduur ook afhankelijk is van factoren zoals blootstelling aan extreme weersomstandigheden en de kwaliteit van de installatie. Over het algemeen kunnen we zeggen dat Afzelia ramen een uitstekende investering zijn op lange termijn vanwege hun duurzaamheid en stabiliteit.

Hoe het hout wordt verwerkt

Het verwerken van Afzelia hout voor ramen begint met het zorgvuldig selecteren van de juiste stammen. De stammen worden ontdaan van hun schors en in planken gezaagd, die vervolgens worden gedroogd.

Dit droogproces kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de dikte van de planken. Het drogen van het hout is een cruciale stap in het verwerkingsproces omdat het helpt om het hout te stabiliseren en krimp of uitzetting te minimaliseren.

Na het drogen wordt het hout verder bewerkt. Het wordt geschaafd, gezaagd en soms gefreesd om de gewenste vorm of afwerking te bereiken.

Bijzondere aandacht wordt besteed aan de afwerking van het houtoppervlak. Een voorbehandeling met een wateroplossing van vijf procent ammoniak kan bijvoorbeeld nodig zijn om de inhoudsstoffen aan het houtoppervlak gedeeltelijk op te lossen. Het is ook aangewezen om eerst een afwerkingslaag op solventbasis op het hout aan te brengen.

Houten ramen worden meestal op maat gemaakt, wat betekent dat ze specifiek zijn ontworpen om aan de behoeften van de klant te voldoen. Dit houdt in dat ze kunnen variëren in vorm, grootte en stijl.

Benieuwd hoe Afzelia hout wordt verwerkt voor ramen en deuren?
We brengen je in contact met specialisten die je hierover kunnen informeren.

Hoe Afzelia ramen behandelen? 

Om Afzelia ramen te behandelen, heb je een aantal materialen en gereedschappen nodig. Deze omvatten:

 • Schuurpapier: het wordt aanbevolen om schuurpapier met korrelgrootte P150 en P240 te gebruiken. Het grovere schuurpapier (P150) gebruik je om het oppervlak op te ruwen, terwijl het fijnere schuurpapier (P240) zorgt voor een gladde afwerking na het schuren.
 • Ontvetter: een goede ontvetter is essentieel om de ondergrond grondig te reinigen voordat je begint met schuren. Dit zorgt ervoor dat de afwerking goed hecht aan het hout.
 • Zachte borstel: een zachte borstel is nuttig om het hout grondig te ontstoffen na het schuren.
 • Afwerkingsproduct: Afzelia kan worden afgewerkt met een filmvormend product, een lazuur of een olie, afhankelijk van het gewenste uiterlijk. Het is belangrijk om een product te kiezen dat geschikt is voor Afzelia hout.
 • Beschermingsmateriaal: tijdens het behandelen van de ramen moet je beschermende kleding, handschoenen en een veiligheidsbril dragen om jezelf te beschermen.

Stap-voor-stap handleiding

Om de Afzelia ramen te behandelen, volg deze stap-voor-stap handleiding:

 1. Begin met het schoonmaken van de ramen. Gebruik een zachte borstel en een ontvetter om vuil, stof en vet te verwijderen.
 2. Na het reinigen, schuur het houtoppervlak lichtjes met een P150 korrelgrootte schuurpapier. Dit helpt om de poriën van het hout te openen en zorgt voor een betere hechting van de afwerkingsproducten.
 3. Verwijder het stof veroorzaakt door het schuren met behulp van een zachte borstel.
 4. Breng een voorbehandeling aan met een wateroplossing van vijf procent ammoniak. Dit helpt bij het oplossen van de inhoudsstoffen aan het houtoppervlak.
 5. Nadat de voorbehandeling is opgedroogd, kun je beginnen met het aanbrengen van de afwerkingslaag. Dit kan een filmvormend product, een lazuur of een olie zijn. Breng het product gelijkmatig aan volgens de instructies van de fabrikant.
 6. Laat de afwerkingslaag volledig drogen. Het kan meerdere dagen duren voordat het volledig is uitgehard, afhankelijk van het gekozen product en de weersomstandigheden.
 7. Herhaal indien nodig het proces, afhankelijk van het gekozen afwerkingsproduct en het gewenste uiterlijk van de ramen. Vergeet niet om tussen elke laag licht te schuren met een P240 korrelgrootte schuurpapier voor een gladde afwerking.

Zorg er tijdens het hele proces voor dat je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt, zoals het dragen van beschermende kleding, handschoenen en een veiligheidsbril.

Veelvoorkomende problemen en oplossingen (onderhoud)

Veelvoorkomende problemen met Afzelia ramen kunnen variëren van vergrijzing door UV-licht tot “bloeden” van het hout. Gelukkig zijn er oplossingen voor deze problemen.

 1. Vergrijzing door UVlicht: zonder behandeling kunnen Afzelia ramen vergrijzen onder invloed van UV-licht. Om dit te voorkomen, wordt aangeraden om het hout regelmatig te oliën.
 2. Bloeden van het hout: Afzelia hout kan “bloeden”, waarbij de inhoudsstoffen door warmte naar de oppervlakte worden gedrongen en bij regen worden uitgespoeld. Dit kan worden tegengegaan door het hout te behandelen met ammoniak.
 3. Vlekken op dorpels of tegels: regenwater kan een deel van de stoffen van het hout wegspoelen, waardoor er vlekken kunnen ontstaan op dorpels of tegels. Een goede afwerking en regelmatig onderhoud kunnen dit probleem verminderen.
 4. Kromtrekken van het hout: hoewel Afzelia een stabiele houtsoort is, kan het nog steeds kromtrekken bij blootstelling aan extreme weersomstandigheden. Een goede behandeling en regelmatige nazorg kunnen helpen om dit te voorkomen.
 5. Verkleuring: Afzelia hout kan verkleuren als het niet correct wordt behandeld. Een juiste behandeling en regelmatige nazorg kunnen helpen om de originele kleur van het hout te behouden.

In het algemeen is het belangrijk om Afzelia ramen regelmatig te controleren en te onderhouden voor een langere levensduur.

Grote houten schuiframen met uitzicht op de natuur

De kostprijs van Afzelia ramen

De kostprijs van Afzelia ramen kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. Een belangrijke factor is de grootte van het raam.

De gemiddelde prijs voor houten ramen ligt tussen de € 750 en € 950 per vierkante meter. Deze prijs is inclusief zaken als HR++ ramen, de verplichte btw, montagekosten en voorrijkosten.

Voor de plaatsing van een vast raam kan je rekening houden met een prijs vanaf ongeveer € 550 per vierkante meter. De prijzen voor een schuifraam in hout beginnen bij ongeveer € 1.600 per vierkante meter.

Let wel, deze prijzen zijn inclusief de plaatsing en dubbel isolerend glas.

Wat is duurder: Afzelia of Afrormosia?

Bij het vergelijken van de prijzen van Afzelia en Afrormosia, is het belangrijk om te weten dat de kostprijs van beide houtsoorten kan variëren, afhankelijk van de afmetingen en het ontwerp van het raam, evenals de huidige marktprijzen van het hout. Beide houtsoorten zijn erg gewild vanwege hun duurzaamheid en esthetiek.

Afrormosia wordt vaak gezien als een kosteneffectieve optie in vergelijking met Afzelia, hoewel de prijs kan variëren op basis van de marktomstandigheden.

Het is echter belangrijk om op te merken dat, hoewel Afzelia over het algemeen duurder is, het ook bekend staat om zijn uitstekende duurzaamheid en stabiliteit, wat betekent dat het op de lange termijn een goede investering kan zijn.

De prijs kan ook worden beïnvloed door de kwaliteit van het hout, met topkwaliteit Afzelia en Afrormosia die meer kosten dan hun minderwaardige tegenhangers.

Het loont dus om te investeren in kwaliteit, aangezien dit de levensduur van je ramen kan verlengen en de onderhoudskosten kan verlagen.

Vul het offerteformulier in en ontvang op maat gemaakte offertes

Om een beter idee te krijgen van de kosten, is het het beste om offertes aan te vragen bij verschillende leveranciers. Houd er rekening mee dat de uiteindelijke prijs ook de kosten voor installatie en afwerking kan omvatten.

Vergeet niet om ook rekening te houden met eventuele extra kosten, zoals die voor het onderhoud en de behandeling van het hout.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u te plaatsen?
2*. Welk type ramen (of deuren) zoekt u?
3*. Hoeveel ramen (of deuren) wenst u te plaatsen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.