Houten ramen onderhouden en herstellen

Het onderhoud en herstel van houten ramen is een cruciaal aspect van de levensduur van je ramen. Het schilderen, beitsen, en schuren van je ramen kan ze een nieuw leven geven en beschermen tegen de elementen. Bovendien kan regelmatige zorg en aandacht voor je ramen houtrot voorkomen, een veelvoorkomend probleem dat vaak voortkomt uit onvoldoende onderhoud. Leer hier hoe je dit het beste aanpakt.

Belang van onderhoud van houten ramen

Het onderhoud van houten ramen draagt niet alleen bij aan het behoud van hun esthetische waarde, maar ook aan hun functionaliteit en duurzaamheid.

Een goed onderhouden houten raam kan je beschermen tegen extreme weersomstandigheden en zorgt voor een betere isolatie van je huis.

Bovendien kan het regelmatig onderhouden van je ramen helpen om kostbare reparaties of vervangingen op lange termijn te voorkomen.

Het type hout dat wordt gebruikt in je ramen kan ook invloed hebben op hun onderhoudsbehoeften. Hardhouten ramen, bijvoorbeeld, zijn vaak duurzamer en vereisen minder onderhoud dan hun zachthouten tegenhangers. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met het type hout bij het plannen van je onderhoudsroutine.

Ondanks de opkomst van nieuwe technieken om houten ramen te beschermen, blijft regelmatig onderhoud cruciaal. Dit kan variëren van een eenvoudige reiniging met een zachte doek tot het aanbrengen van een beschermende laag lak of olie.

Het is ook essentieel om je ramen correct te onderhouden volgens de regels van de kunst. Onjuiste reiniging of behandeling kan het hout beschadigen en de levensduur van je ramen verkorten.

Een voorbeeld hiervan is het droog reinigen van je ramen, wat krassen kan veroorzaken. Een ander voorbeeld is het gebruik van schuurpapier of harde sponzen, die het hout kunnen beschadigen.

Een houten raam in een groene kamer.

Stappen om houten ramen te reinigen

Het reinigen van houten ramen volgt een reeks stappen om ervoor te zorgen dat ze goed worden onderhouden.

 • Stap 1: begin met het verwijderen van vuil en stof van de ramen met een zachte borstel of doek.
 • Stap 2: gebruik een mild reinigingsmiddel vermengd met water om eventuele vlekken of vuil te verwijderen.
 • Stap 3: spoel de ramen af met schoon water en zorg ervoor dat ze volledig drogen voordat je verder gaat.
 • Stap 4: controleer de ramen op kleine barstjes of scheurtjes en schuur deze plekken indien nodig op.

Het is ook aan te raden om de ramen te reinigen bij een temperatuur tussen 10°C en 20°C, maar nooit in de volle zon, bij mist of met dauw op de ramen.

Vergeet niet om de ramen altijd eerst aan de binnenkant te reinigen, dan aan de buitenkant, en vervolgens de kozijnen van binnen en van buiten met een andere doek.

Voor het beste resultaat is het belangrijk om het reinigingswater regelmatig te verversen.

Wil je weten hoe je houten ramen en deuren het beste kunt reinigen?
Vraag nu een offerte aan en we brengen je in contact met specialisten in jouw regio.
arrow Ontvang offertes

Hoe herstel je een beschadigd houten raam?

Beschadigde houten ramen kunnen een doorn in het oog zijn, maar gelukkig zijn er manieren om ze te herstellen. Voordat je begint, is het belangrijk om de schade te beoordelen. Houtrot is een veelvoorkomend probleem en kan worden geïdentificeerd door verkleuring of afbrokkeling van het hout.

Begin met het verwijderen van losse of beschadigde stukken hout. Als het hout verrot is, moet je het uitgraven tot je bij gezond hout komt. Gebruik een stevige borstel om stof en vuil te verwijderen en veeg het gebied schoon.

Vervolgens kun je een houtvuller gebruiken om de beschadigde gebieden op te vullen. Volg de instructies op de verpakking en zorg ervoor dat je het product gelijkmatig aanbrengt.

Laat de vuller volledig drogen voordat je verdergaat. Zodra de vuller droog is, schuur je het gebied glad met fijn schuurpapier.

Tot slot, breng je een passende lak of verf aan om de reparatie af te werken en je houten raam er weer als nieuw uit te laten zien.

Houten raam herstellen

Langdurige bescherming: oliën en beitsen

Voor een langdurige bescherming van houten ramen kun je ervoor kiezen om ze te oliën of beitsen. Beide methoden bieden een sterke bescherming tegen externe factoren zoals vocht, UV-stralen en temperatuurschommelingen, terwijl ze de natuurlijke textuur en kleur van het hout behouden.

 • Oliën: olie trekt diep in het hout en voedt het van binnenuit, waardoor het minder vatbaar wordt voor scheuren en splijten. Het wordt vaak gebruikt op hardhoutsoorten. Breng de olie aan met een borstel of doek, en masseer het in het hout tot het verzadigd is. Dit proces kan enige tijd duren.
 • Beitsen: beits beschermt het hout vanaf het oppervlak en wordt meestal gebruikt op zachthoutsoorten. Beits is verkrijgbaar in zowel transparante als dekkende varianten, afhankelijk van het gewenste effect. Het aanbrengen van beits begint met een goed voorbereide ondergrond, en het hout moet volledig droog zijn voordat je begint.

Onthoud dat de frequentie van het onderhoud afhankelijk is van de houtsoort en de blootstelling aan de elementen.

Zelf doen of professional inschakelen?
Ben je niet helemaal zeker van je stuk? Dan laat je houten ramen schilderen beter over aan een ervaren schilderen. Wij helpen je alvast ervaren schilders zoeken in jouw buurt. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes

Tips om houten ramen lang mee te laten gaan

Het zorgen voor een langdurige bescherming van je houten ramen begint bij regelmatig onderhoud. Het is aan te raden om jaarlijks een inspectie uit te voeren om eventuele beschadigingen of tekenen van slijtage vroegtijdig te ontdekken. Hier zijn enkele tips:

 • Zorg voor regelmatige reiniging met een zachte doek of borstel en een mild reinigingsmiddel. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen die het hout kunnen beschadigen.
 • Inspecteer de kitwerken en herstel deze indien nodig.
 • Controleer op kleine barstjes of scheurtjes in het hout en schuur deze op.
 • Breng indien nodig een nieuwe afwerkingslaag aan.
 • Oliën, lakken of beitsen kan helpen om het hout te beschermen en te conserveren.
 • Zorg voor regelmatig onderhoud van scharnieren, sloten en andere bewegende delen.
 • Bij eventuele reparaties, gebruik alleen speciale producten die bedoeld zijn voor het onderhoud van houten ramen om schade te voorkomen.
Houten raam onderhouden en herstellen

Ook interessant voor jou:

Het gebruik van beits bij het onderhoud van ramen

+
Beitsen is een uitstekende keuze voor het onderhoud van houten ramen. Beits dringt diep in het hout door en beschermt het tegen weersinvloeden en UV-straling, terwijl het de natuurlijke schoonheid van het hout behoudt. Het verandert ook de kleur en textuur van het hout, waardoor het er vernieuwd uitziet.

Je kunt kiezen voor een kleurloze beits, die het hout een stevige beschermlaag geeft zonder de kleur te verbergen. Er zijn ook beitsen beschikbaar in kleuren die overeenkomen met verschillende houtsoorten.

Bij het beitsen van ramen volg je enkele stappen:

Voorbereiding: begin met een schone en droge ondergrond.
Aanbrengen: breng de beits gelijkmatig aan met een kwast of roller, volgens de instructies op de verpakking.
Drogen: laat de beits volledig drogen voordat je eventueel een tweede laag aanbrengt.

Beitsen is een klus die je zelf kunt uitvoeren, maar voor een optimaal resultaat kan het ook door een professional gedaan worden.

Hoe houten ramen schuren? [Technieken]

+
Schuren is een essentiële stap bij het voorbereiden van je houten ramen voor schilderwerk of andere afwerkingen. Er zijn verschillende technieken om dit effectief te doen:

Handmatig schuren: je kunt schuurpapier gebruiken om met de hand te schuren. Begin met een grove korrel (bijvoorbeeld 80) om oude verflagen te verwijderen en ga dan over naar een fijner schuurpapier (bijvoorbeeld 220) voor een gladde afwerking. Het is belangrijk om altijd in de richting van de houtnerf te schuren.
Gebruik van een schuurmachine: voor grotere oppervlakken kan een schuurmachine tijd besparen. Een excentrische schuurmachine is bijzonder effectief voor houten ramen omdat het de korrel in verschillende richtingen beweegt, wat zorgt voor een gelijkmatige schuring.
Nat schuren: dit is een techniek waarbij je water of een ander smeermiddel gebruikt om het schuurpapier soepeler te laten bewegen en stof te minimaliseren. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat het hout volledig droog is voordat je verder gaat met schilderen of beitsen.

Onthoud dat alle intacte verflagen niet volledig weggeschuurd hoeven te worden, maar licht opgeschuurd moeten worden om een goede hechting voor de nieuwe verflaag te verzekeren.

Hoe renoveer je oude houten ramen?

+
Bij de renovatie van oude houten ramen moet je eerst de staat van het raam evalueren. Houtrot is een veelvoorkomend probleem bij oude ramen en moet worden behandeld of vervangen.

Vervolgens moet je alle oude verf en lak verwijderen. Dit kun je doen met een verfkrabber of een schuurmachine.

Inspecteer daarna het raamkader en de beglazing. Vervang indien nodig de voegen tussen het metselwerk en het raamkader en die tussen het kader en de beglazing. Breng dichtingsrubbers aan tussen de vleugel en het raamkader en stel het hang- en sluitwerk opnieuw af.

Bij renovatie kun je het raam ook voorzien van dubbel glas om de warmte-isolatie te verhogen. Dit kan de U-waarde met wel 40 procent verbeteren.

Hoe schilder je houten ramen?

Het schilderen van houten ramen is een proces dat enige voorbereiding vereist. Volg deze stappen voor het beste resultaat:

 1. Voorbereiding: begin met het grondig reinigen van je ramen om vuil, vet en andere verontreinigingen te verwijderen. Gebruik hiervoor een mild reinigingsmiddel en warm water.
 2. Schuren: voordat je begint met schilderen, moet je het raam schuren om het blote hout bloot te leggen. Vermijd hierbij ijzerhoudende schuurmiddelen, want die kunnen leiden tot roestvorming.
 3. Ontvetten: na het schuren is het belangrijk om je ramen te ontvetten. Dit kan gedaan worden met een speciale ontvetter of een huisgemaakt mengsel van warm water en een mild reinigingsmiddel.
 4. Schilderen: kies een lak of verf die geschikt is voor hout en volg de instructies op de verpakking voor het aanbrengen. Vergeet niet om het hout eerst te gronden als het onbehandeld is.
 5. Afwerking: de afwerking van je ramen kan op verschillende manieren gebeuren. Een dekkende afwerking bedekt de houtstructuur volledig voor een strak, egaal eindresultaat. Een transparante of halfdekkende afwerking laat de houtstructuur gedeeltelijk zichtbaar.

Niettemin, de ideale weersomstandigheden voor het schilderen van je houten ramen zijn temperaturen tussen de 10°C en 20°C, zonder volle zon, mist of dauw op het hout.

Vul het offerteformulier in en ontvang offertes op maat

Zoek je meer informatie over het onderhouden van houten ramen? Vul dan het offerteformulier in en kom in contact met specialisten bij jou in de buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?
2*. Welke ruimte(s) wenst u te laten schilderen?
3*. Wanneer dienen de schilderwerken te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.