Doorvalbeveiliging raam: soorten en regels

Doorvalbeveiliging bij een raam houdt jou, je kinderen en huisdieren extra veilig. In dit artikel lees je meer over de soorten en de plaatsingstechnieken. Bovendien leggen we uit in welke gevallen de beveiliging verplicht is. De regelgeving verschilt per type raam. Wil je meer info of advies op maat van specialisten? Vul ons offerteformulier in.

Soorten doorvalbeveiliging

Heb je op een verdieping ramen die van de vloer tot aan het plafond komen? Dan loop je risico om door het raam te vallen. Gelukkig kan een doorvalsysteem veiligheid bieden.

Afhankelijk van je type raam, het uitzicht van je gevelwoning en/of je persoonlijke voorkeur kan niet iedereen dezelfde doorvalbeveiliging gebruiken.

Hieronder overlopen we de drie meest courante systemen: een dwarsstang, een glazen doorvalbeveiliging en doorvalveilige beglazing.

Doorvalbeveiliging op raam

Dwarsstang

Een deskundige bevestigt aan de buitenkant een stang in het midden van het raam. Deze optie is de goedkoopste: vanaf 70 euro heb je reeds een exemplaar. Bovendien is de stang eenvoudig te bevestigen. Het nadeel van dit systeem is dat het erg zichtbaar is.

Glazen doorvalbeveiliging

Wie een variant wil die niet op de gevel opvalt, kan voor een glazen doorvalbeveiliging kiezen. Een professional plaatst een glazen scherm op enkele centimeters afstand. Dit kan de persoon bij een eventuele val opvangen.

Met een glazen voorzetwand kan je jouw raam nog perfect openen. Ook de lichtinval raakt niet verstoord.

Doorvalveilige beglazing

Je kunt er tot slot ook voor kiezen om de doorvalbeveiliging in het glas van de ramen te verwerken. Het glas bestaat uit verschillende lagen zodat het extra stevig is. Hierdoor is het onmogelijk om door het raam te vallen.

Doorvalveilig glas is wel duurder dan de andere opties. Voor wie een onzichtbaar systeem zoekt dat volledig in het raam is geïntegreerd, is dit de juiste keuze. In sommige gevallen is dit type doorvalbeveiliging verplicht.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vraag vandaag nog offertes aan.
arrow Ontvang offertes

Hoe monteer je een dwarsstang als doorvalbeveiliging?

Om de stang op het kozijn te monteren, breng je de beveiliging tussen of op de randen van het kozijn aan. Beide methodes leggen we hieronder uit.

Stang op kozijn

Wanneer je de doorvalbeveiliging op de kozijnen van het raam wil bevestigen, plaats je aan de kopse kant van het kozijn twee stijlen. Hierop komt vervolgens de stang terecht. Dit type montage is eenvoudiger, maar valt ook meer op.

Stang op glas

Een stang op het glas noemen we ook wel een montage in de dag. Je kunt de doorvalbeveiliging ook tussen de raamkozijnen aanbrengen: zo lijkt het alsof de doorvalbeveiliging op het glas ligt. De deskundige moet voor de plaatsing een uitsparing maken in de kozijnen.

Stang raambeveiliging

Vanaf welke hoogte is doorvalbeveiliging verplicht?

Doorvalbeveiliging is niet alleen aangeraden, het is in sommige gevallen ook verplicht. Over het algemeen geldt dat ramen waarvan het laagste punt van de opengaande delen zich op minder dan 75 cm van de vloer bevindt, een doorvalbeveiliging of doorvalveilig glas moeten hebben. Dit is van toepassing voor ramen vanaf de eerste verdieping en hoger.

Bij de plaatsing van borstwering is steeds een inspectie nodig.

Regels afhankelijk van soort raam

Afhankelijk van het type raam gelden er andere of extra verplichtingen. We overlopen ze hieronder.

Vaste ramen veilig maken

Vaste ramen die niet kunnen openen, moeten doorvalveilig glas hebben. Doorvalbeveiliging met een glazen plaat of stang is niet verplicht.

Ook ramen die zowel een vast deel als een open deel hebben, moeten voor het vaste gedeelte een doorvalveilige beglazing bezitten.

Het gedeelte dat opent, vormt geen risico omdat het pas boven de heup begint.

Draairaam beveiligen

Draairamen, die volledig open kunnen, vereisen doorvalbeveiliging als ze op minder dan 75 cm van de vloer zijn geïnstalleerd. Dit geldt ook voor draai-kiepramen op dezelfde hoogte.

Hoe beveilig je een kiepraam?

Voor kiepramen die van de vloer tot aan het plafond reiken, is de installatie van doorvalveilige beglazing verplicht. Aanvullende doorvalbeveiliging, zoals een stang of glazen plaat, is niet nodig omdat deze ramen niet volledig open kunnen.

Veiligheid raam

Contacteer gratis installateurs en maak van jouw woning een veilige omgeving

Wil jij jouw ramen extra beveiligen? Door het onderstaande offerteformulier in te vullen, kom je in contact met deskundigen in jouw buurt.

Zij sturen je gratis en vrijblijvend offertes op maat met prijsvoorstellen en adviezen. Zo kun je eenvoudig tarieven vergelijken en de meest voordelige optie vinden.

Tot slot ben je met een deskundige installateur verzekerd van een correcte installatie van jouw doorvalbeveiliging, met gebruik van kwalitatieve materialen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.