Borstwering raam: wat is het? Wanneer is het verplicht?
Borstwering voor het raam is niet enkel een element dat bijdraagt aan de esthetiek van het gebouw. Het is voornamelijk een installatie die bijdraagt aan de veiligheid. Het is daarom meestal een verplichting. In dit artikel geven we je wat meer uitleg over de betekenis van borstwering, de materialen waaruit ze kunnen bestaan, en welke stappen je kunt nemen om aan de verplichte bouwvoorschriften te voldoen.
Vul het offerteformulier in en ontvang gratis tot 5 offertes voor een veilige woning
Inhoud
Wat is een borstwering voor het raam?
Het is een constructie die wordt geplaatst vanaf de onderkant van een raamopening, tot op ‘borsthoogte‘. Het dient als veiligheidsbarrière om het valrisico te verminderen en heeft dus voornamelijk een functionele rol.
Het functionele kan gelukkig wel aan het aangename gekoppeld worden en de borstwering krijgt daarom ook vaak een esthetische rol.
Het kan bijdragen aan de uitstraling van een gebouw. Het kan een architecturaal element worden dat de stijl van de woning verbetert.
Is er een verschil met een balustrade?
De termen balustrade en borstwering worden vaak door elkaar gebruikt, maar eigenlijk is er wel een verschil tussen de twee.
Een borstwering is specifiek gericht op het beschermen van een opening zoals een raam, terwijl een balustrade een bredere toepassing heeft.
Een balustrade bestaat meestal uit verticale steunen, een leuning en een onderregel. Het wordt niet enkel bij ramen gebruikt, maar ook als beveiliging van trappen, balkons en terrassen.
Ze hebben beide gemeen dat ze functioneel zijn, maar ook bijdragen aan de esthetiek.
Vind de beste deal voor jouw project
Meest gebruikte materialen voor borstwering [+ prijs]
Borstweringen kunnen gemaakt worden uit heel veel verschillende materialen, elk met hun eigen kenmerken en prijsniveaus.
Je hebt borstweringen uit onder andere glas, staal, kunststof en zelfs steen. Hieronder bespreken we de twee meest voorkomende materialen in België, samen met een richtprijs.
Metaal
Metalen, zoals staal of aluminium zijn een populaire keuze vanwege hun duurzaamheid, veelzijdigheid en stevigheid. Ze bieden een stevige structuur en kunnen aangepast worden aan heel veel verschillende ontwerpstijlen.
Metaal, en dan voornamelijk aluminium, is zelf in een heel fijne uitvoering nog voldoende stevig om veilig te zijn. Door de duurzaamheid en het lichtgewicht van de metaalsoort krijg je een flexibel ontwerpproces.
Metalen lijken in eerste instantie perfect te passen bij industriële gebouwen, maar dit is slechts één van de vele stijlen waar ze tot hun recht komen.
Metaal is veelzijdig en kan aangepast worden aan moderne tot klassieke gebouwen. Door de stevigheid kan het een robuust uiterlijk krijgen, maar ook een elegante, verfijnde uitstraling bieden.
Onderstaande metalen borstwering, ook wel Frans balkon genoemd, toont de elegantie die metaal met zich mee kan brengen.
Kostprijs metalen hekwerk
De prijs van een metalen borstwering varieert afhankelijk van het gekozen metaal en de afwerking.
Gemiddeld betaal je voor een metalen borstwering tussen 300 en 400 euro per raam.
De prijs van installatie is heel erg afhankelijk van jouw specialist. Reken op een prijs van zo’n 200 à 300 euro. Laat je meerdere ramen tegelijk beveiligen? Dan kan je soms een goedkopere installatieprijs vinden. Om zeker te zijn van de beste prijs, vraag je best offertes aan experten uit jouw buurt.
Glas met inox of stalen profiel
Een andere veel voorkomende optie van borstwering is er een gemaakt van glas, met een inox of stalen profiel. De combinatie is niet alleen trendy, het is ook veilig.
De modernste aanpak van glazen borstwering zorgt voor een extra ruimtelijk gevoel. Zeker wanneer je grote ramen plaatst om natuurlijk licht binnen te krijgen, of om te genieten van het uitzicht.
Een metalen of kunststof borstwering kan dit dan in de weg staan. Glas zorgt dat het gevoel van ruimte en openheid behouden wordt.
Wat het ontwerp van glas betreft kan je kiezen voor modern transparant glas. Maar het glas kan zeker aangepast worden met speciale kleuren en ook tekeningen zijn een mogelijkheid.
Wat kost een glazen borstwering voor het raam?
De prijs is afhankelijk van de fabrikant, maar ook van de installateur.
Kies je voor glazen borstwering en plaats je deze zelf? Dan zal je per raam zo’n 500 euro betalen.
De installatiekost zal ongeveer hetzelfde zijn als bij de metalen borstwering. Om zeker te zijn van de beste prijs, vraag je offertes aan en vergelijk je de kosten.
Vergelijk tot 5 offertes en vind een installateur op maat van jouw budget
Vanaf welke hoogte is valbeveiliging voor ramen verplicht? [Norm]
Verplichte valbeveiliging aan een raam is niets nieuws. De norm bestaat al sinds 2019. Sinds 2021 zijn de rechtsgevolgen voor het niet naleven van deze norm aangescherpt.
Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) worden onderverdeeld in 3 categorieën:
- Categorie I: kleine gebreken die levensomstandigheden negatief kunnen beïnvloeden
- Categorie II: levensomstandigheden worden negatief beïnvloed, maar er is geen direct gevaar voor de veiligheid
- Categorie III: mensonwaardige levensomstandigheden of direct gevaar voor de veiligheid
Bescherming tegen vallen vanaf een hoogte staat in de lijst van categorie II. Het gebrek aan een PBM van categorie II resulteert rechtstreeks in de ongeschiktheid van een woning.
Niet enkel ontbrekende borstwering, maar ook ernstige gebreken kunnen leiden tot een ongeschiktheidsverklaring. Categorie III maakt een woning ongeschikt en onbewoonbaar.
Valbeveiliging is al verplicht vanaf de eerste verdieping van een woning. Een val van de eerste verdieping kan ernstige gevaren met zich meebrengen.
Ramen bevinden zich daarom best pas vanaf 75 cm boven de vloer. Start het raam lager of zelfs al aan de vloer? Dan is een borstwering verplicht.
Valbeveiliging van ramen moet ook bij vaste ramen gebeuren. Enkel glas biedt zo goed als geen veiligheid als iemand ertegen valt.
Heb je lage ramen met toegang tot een plat dak? Dan is valbescherming enkel nodig als het raam op minder dan 2 meter van de rand zit. In dat geval is borstwering rond het plat dak of aan het raam zelf verplicht.
Bij de plaatsing van borstwering is steeds een inspectie nodig.
Hoe hoog moet de borstwering voor jouw raam zijn?
De regel is eigenlijk logisch. Er is beveiliging nodig voor een raam dat lager is dan 75 cm. Is het raam lager? Dan moet de borstwering of balustrade tot een hoogte van 75 cm boven het niveau van de vloer beveiligen.
Bijvoorbeeld: Het raam start op een hoogte van 50 cm. De balustrade moet minstens 25 cm boven de onderzijde van het raam uitkomen. Als het raam op de grond start zal de borstwering 75 cm hoog moeten zijn.
Is er in die 75 cm een stabiel, makkelijk bereikbaar vlak? Dan wordt de 75 cm vanaf die boord berekend.
Naast de hoogte zijn er ook enkele vereisten waar de borstwering aan moet voldoen:
- Het moet stevig zijn en verankerd zitten in de ruwbouwconstructie.
- De onderste helft mag niet makkelijk te beklimmen zijn en er kan niemand door eventuele openingen.
- De eventuele openingen in de bovenste helft zijn klein genoeg dat er niemand door kan.
Is jouw borstwering geen volledig vlak, maar bestaat het uit horizontale spijlen? Dan zijn er maximale openingen. De onderste ruimte mag tot 11 cm gaan.
De hierop volgende 34 cm mag maximale openingen van zo’n 20 cm hebben en daarboven mogen ze opnieuw maar 18 cm zijn.
In het geval van verticale spijlen mag de afstand maximaal 11 cm zijn. Vraag zeker aan ervaren experten informatie zodat je kan genieten van veilige ramen.
Interesse in borstwering voor jouw raam? Vergelijk gratis offertes
Overweeg je nieuwe lage ramen te installeren of moet je de bestaande nog voorzien van de vereiste veiligheidsmaatregelen? Vraag dan gratis advies aan onze experten en zorg dat jouw woning voldoet aan de verplichte normen.
Vul het onderstaande offerteformulier in en ontvang prijsoffertes van professionals uit jouw regio. Vergelijk de offertes gratis. Bespaar makkelijk kosten en zet zo de eerste stap naar een veiliger huis.