Branddeur: soorten, geschikte materialen en zijn ze verplicht in België?

Stap in de wereld van branddeur! Dit artikel verkent hun diversiteit, geschikte materialen en prijs. Van verschillende types tot materialen zoals staal, inox, hout, aluminium en glas, leer hoe deze deuren bijdragen aan brandveiligheid. Ook bekijken we de Belgische wetgeving voor een beter inzicht. Klaar om jouw pand veiliger te maken?

Leer hoe branddeuren jouw pand veiliger kunnen maken!

Wat is de functie van branddeuren?

Branddeuren zijn zeer effectief in het redden van levens en het beschermen van eigendommen tijdens een brand. Hun functie is het vertragen van de verspreiding van vuur en voorkomen dat de brand zich snel door het gebouw verspreidt. 

Door brandwerende deuren te gebruiken wordt de schade aan het pand beperkt en wordt de kans op slachtoffers heel smal.

Dit geeft mensen meer tijd om te vluchten en hulpdiensten de kans om slachtoffers te helpen en de brand te blussen.

Branddoorslag en brandoverslag vermijden

Brandoverslag en branddoorslag verwijzen naar het verspreiden van vuur naar andere delen van een gebouw. Brandwerende deuren zijn bedoeld om deze verspreiding tegen te gaan.

De term WBDBO (Weerstand tegen Branddoorslag en Brandoverslag) wordt gebruikt om dit aan te duiden. Brandoverslag betekent dat de brand zich buiten het gebouw verspreidt, terwijl branddoorslag verwijst naar verspreiding binnen het pand zelf.

De nadruk bij de beveiliging van deuren ligt vooral op weerstand tegen branddoorslag. Het bepalen van de WBDBO heeft betrekking op alle elementen van een gebouwconstructie, inclusief wanden en ventilatiekanalen, met als doel de brandveiligheid te waarborgen.

Vraag vandaag nog advies over branddeuren aan

Hoeveel kost een branddeur (met kozijn)? [Prijs]

Hier is een overzicht van de kosten voor verschillende soorten brandwerende deuren, inclusief montage:

Type brandwerende deurRichtprijs inclusief montage
Goedkope brandwerende deur (rf 30)€ 250 – € 300
Branddeur met brandwerende omlijsting€ 600 – € 700
Brandveilige deur met rf 60€ 400 – € 500
Dezelfde deur met brandwerend kozijn€ 850 – € 950

Let op: Dit zijn slechts richtprijzen en kunnen verschillen op basis van specifieke wensen, afmetingen en andere factoren.

De opbouw van brandwerende deuren

Brandwerende deuren bestaan uit meerdere essentiële onderdelen die samen een solide geheel vormen. Naast het deurblad zijn het hang- en sluitwerk, het kozijn en het sluitsysteem van cruciaal belang.

Het deurblad is zo ontworpen dat het bestand is tegen vuur en de verspreiding ervan vertraagt. Het hang- en sluitwerk voorkomt dat vlammen door de deur dringen en zorgt ervoor dat de deur stevig op zijn plaats blijft tijdens een brand.

Het kozijn is belangrijk omdat het bestand moet zijn tegen hoge temperaturen om vervorming of verzwakking tijdens een brand te voorkomen.

Het sluitsysteem kan handmatig of automatisch zijn. Bij brand moet het sluitsysteem automatisch in werking treden, terwijl deuren op vluchtroutes bedienbaar moeten blijven. Verschillende oplossingen zijn beschikbaar om deze vereisten te waarborgen.

Brandwerende deuren zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, zoals draaideuren, schuifdeuren en andere varianten.

Elk onderdeel, van het deurblad tot het sluitsysteem, is specifiek ontworpen om brandweerstand te bieden en de veiligheid tijdens een brand te waarborgen. Deze samengestelde structuur maakt brandwerende deuren essentieel voor de veiligheid in gebouwen.

Soorten (dubbele) branddeuren op een rijtje

Er bestaat een ruim assortiment brandwerende deuren waaruit je kan kiezen.

1. Loopdeuren

Deze automatisch sluitende deuren kunnen in vuurbestendige muren worden geplaatst en bieden voetgangers de mogelijkheid om bij brand het gebouw te ontvluchten. Geschikt voor zowel interne als externe toepassingen, enkelvoudig of als dubbele deur.

2. Overheaddeuren

Ideaal voor het brandveilig afsluiten en compartimenteren van bedrijfsruimtes dankzij hun hoge brandweerstand. Geschikt voor zowel binnen als buiten vanwege de hoge windklasse (tot windklasse 5).

3. Schuifdeuren

Schuifdeuren sluiten automatisch bij brand en zijn veelzijdig in diverse bouwsituaties. Ze kunnen passages binnen een pand afsluiten en kunnen optioneel worden uitgerust met een loopdeur.

4. Roldeuren

Verticaal werkende roldeuren geschikt voor binnen- en buitentoepassingen. Deze deuren zijn ontworpen voor dagelijks gebruik en bieden brandvertraging tot wel 240 minuten.

5. Rolschermen

Deze schermen kunnen grote openingen binnen enkele seconden bij brand sluiten. Gemaakt van brandwerend doek en geschikt voor diverse situaties met beperkte ruimte, zoals hotels, openbare gebouwen en winkels. Verkrijgbaar in verschillende brandwerendheidsklassen.

branddeur

Geschikte materialen

Op vlak van materiaal heb je veel keuzemogelijkheden. 

1. Stalen brandwerende deur

Stalen brandwerende deuren zijn populair vanwege hun robuustheid. Ze bestaan meestal uit elektrolytisch gegalvaniseerd, gepoedercoat of verzinkt staal met isolatiemateriaal tussen de panelen.

2. Inox

Inox, ook bekend als roestvrij staal wordt meestal gebruikt vanwege zijn duurzaamheid en corrosiebestendigheid.

3. Houten branddeur 

Houten branddeuren zijn gewild vanwege hun esthetische uitstraling en isolerende eigenschappen. Ze bestaan vaak uit een sandwichconstructie met brandwerende en isolerende materialen zoals brandvertragend triplex.

4. Aluminium

Hoewel minder gebruikelijk, worden aluminium branddeuren ook toegepast vanwege hun lichtgewicht en duurzaamheid. Ze hebben een vergelijkbare constructie als stalen deuren, maar zijn lichter van gewicht.

5. Glazen branddeur

Brandwerende glazen deuren worden vervaardigd van speciale brandwerende glassoorten. Ze kunnen bestaan uit één glasplaat of meerdere geharde glasplaten met brandvertragende tussenlagen voor extra veiligheid.

Neem contact op voor deskundig advies over brandveiligheid

Wetgeving branddeuren: is het verplicht om ze te plaatsen?

Branddeuren hebben een grote verantwoordelijkheid en moeten dus voldoen aan bepaalde normen.

1. Belgische normen

BENOR-ATG keurmerk

Dit keurmerk wordt toegekend aan deuren die voldoen aan Belgische normen voor brandveiligheid en duurzaamheid, hoewel het niet verplicht is in België. Het BENOR-ATG keurmerk is een indicator van kwaliteit.

Norm NBN 713-020

Deze Belgische norm stelt specifieke eisen aan brandwerende deuren en is van belang voor de certificering van deuren die aan deze standaarden voldoen.

Rf 30 of 60 zegels

De aanduiding “rf” gevolgd door een nummer (bijvoorbeeld rf 30) staat voor de tijdsduur waarin de deur weerstand biedt bij brand. Dit zegel duidt aan hoeveel minuten de deur standhoudt bij brand.

2. Europese normen

Norm EN 16034

Deze Europese norm stelt eisen aan verschillende aspecten van brandwerende deuren en reguleert de verplichte CE-markering voor deuren die aan deze normen voldoen.

Klassen brandveilige deuren

Brandveilige deuren worden geclassificeerd op basis van brandweerstandsklassen. Deze klassen geven aan hoe lang de deur beschermt tegen brand. Dit kan 30 minuten tot 180 minuten duren. De verschillende klassen zijn RF30, RF60, RF90, RF120, en RF180.

Stalen branddeuren

Is een branddeur verplicht in een appartement in België?

In België is het niet verplicht om branddeuren in jouw appartementsgebouw te hebben. Het is wel sterk aangeraden om brandwerende deuren te installeren.

Daarnaast geven verzekeringsmaatschappijen vaak korting wanneer je kan aantonen dat je brandveiligheidsmaatregelen hebt genomen, zoals het plaatsen van branddeuren.

Het is dus zeker lonend om te investeren in brandveiligheid, niet alleen voor de bescherming van eigendommen maar ook voor potentiële verzekeringsvoordelen.

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis offertes

Wil je meer informatie over branddeuren en ramen en deuren? Vraag dan gratis en vrijblijvend advies en offertes aan bij specialisten. Door dit te doen, kun je jezelf nog beter informeren en eenvoudig prijzen en oplossingen vergelijken om zo de beste keuze te maken voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Welke soort veiligheidsdeur wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.