Afwerking raam binnenkant: wat zijn de opties en de aandachtspunten?

Ben je momenteel bezig met het plaatsen van nieuwe ramen? Dan is de afwerking aan de binnenkant een essentieel onderdeel van de plaatsing. Dat kan variëren van een strakke afwerking tot houten of gyproc afkastingen. Daarnaast bestaan er heel wat opties voor de afwerking van het raam langs de binnenkant. Ontdek ze allemaal in dit artikel.

Start nu met het vergelijken van offertes

Het belang van een goede afwerking binnenkant raam

Een goede afwerking van de binnenkant van je raam is cruciaal. Daar bestaan veel verschillende redenen voor. Het is niet enkel belangrijk voor het mooie uiterlijk van je raam, maar het draagt ook bij aan een betere isolatie en een langere levensduur.

Daarom zie je de afwerking langs de binnenkant beter als een hoge prioriteit. Ofwel kan je zelf het werk doen, of je kan het overlaten aan een professional.

In de meeste gevallen is de tweede optie het beste idee. Een raamexpert weet namelijk door zijn jaren ervaring wat hij doet. Bovendien vermijd je zo onnodige kosten en een amateuristische plaatsing.

afwerking raam binnenkant

Vergelijk prijzen en advies van meerdere specialisten

Wat is de beste afwerking voor de dagkant van een kozijn?

Er bestaan heel wat verschillende afwerkingen voor de dagkant van een kozijn. Afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren, kies jij de beste afwerking voor je nieuwe raam. We bespreken ze één voor één.

Volschuim

Als eerste kan je het raam afwerken met volschuim dagkantafwerking. Deze dagkantprofielen bestaan uit kunststof volschuim met een co-extrusie toplaag (hard PVC). Deze zijn UV-bestendig.

Je kan deze afwerking toepassen op heel wat verschillende ramen. De profielen zijn beschikbaar in heel wat RAL-kleuren en eventueel met een structuurfolie, zodat ze goed passen bij je interieur.

Gips

De dagkanten kan je ook afwerken met gips. Zo bestaan er twee opties: gipskarton en gips over profielen. Wanneer je kiest om gipskartonplaten te plaatsen, kies je best voor waterdichte gyprocplaten.

Deze platen hebben een typische groene kleur. Een expert plaatst de platen meestal aan de binnenzijde van de binnenmuur en zet ze vast met natte gips of afstandhouders.

Hierna plaatst hij een hoekprofiel om de verbinding tussen de dagkanten en de muur goed te kunnen uitpleisteren.

De tweede optie, gips over profielen, heeft een andere aanpak nodig. Deze profielen worden steeds op maat gemaakt en tegen de zijkant van het PVC raamprofiel gekleefd.

Nadien zaagt de expert de gipsplaten op maat en schuift hij ze in de u-vorm van het dagkantprofiel. Daarnaast brengt hij een montagelijm of schuim aan zodat de gipsplaten vast kunnen zitten.

Als laatste zorgt de expert ervoor dat de naad tussen de vensterbank en de dagkantgyprocplaten met een siliconekit wordt toegemaakt. Vervolgens kan het raam mooi afgewerkt worden.

Dagkant afwerken met MDF

Wanneer je kiest om je dagkant af te werken met MDF heb je twee opties:

  • MDF-platen: deze groenkleurige waterwerende platen worden tegen de binnenzijde van de binnenmuur geplaatst op houten blokjes.
  • MDF met afwerkingsfolie: deze vochtwerende profielen zijn makkelijk te verwerken en hoeven niet overschilderd te worden.

Pleisteren

Een andere optie voor de afwerking van je raam langs de binnenkant is het pleisteren. Bij nieuwe PVC ramen worden bevestigingsijzers geplaatst om het raam aan de binnenmuur vast te maken.

Deze ijzers steken uit en moeten daarom via pleisterwerken weggestoken worden. Bovendien kan je makkelijk alle andere oneffenheden wegwerken voor een mooier resultaat.

Door een gaas in het pleisterwerk in te werken, kunnen scheuren na uitdroging vermeden worden. Daarnaast zal de installateur een hoekprofiel plaatsen om de aansluiting van de dagkanten en de muur goed en mooi te kunnen afwerken.

Dat werk doe je daarom best niet zelf omdat het een zeer arbeidsintensieve klus is. Schakel daarom zeker een expert in. 

Hoe PVC ramen afwerken?

Je kan je PVC ramen afwerken met de zogenaamde PVC dagkantprofielen. Er bestaan heel wat verschillende soorten PVC profielen voor de afwerking van je raam. Afhankelijk van jouw situatie en persoonlijke voorkeuren kies jij samen met een expert voor de beste optie.

Ontvang tot 5 GRATIS offertes

Hoe werk je een vensterbank af?

Vensterbanken zijn tegenwoordig decoratief. Zo kan je ze vullen met plantjes of andere accessoires. Het is eigenlijk niet cruciaal voor je raam. Toch vinden veel mensen een vensterbank vrij praktisch.

Het grote voordeel van een afgewerkte vensterbank is dat deze bestand is tegen UV-straling, krasvast en zeer onderhoudsvriendelijk. Je kan kiezen uit verschillende materialen voor je vensterbank: hout, natuursteen of kunststof. 

afwerking raam binnenkant

Aandachtspunten voor een goede afwerking

Een goede afwerking van je raam langs de binnenkant is van groot belang voor de levensduur ervan. Hoe beter de afwerking, hoe langer je ramen zullen meegaan. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met onderstaande tips.

1. Hoekverbindingen

Heb je verschillende ramen? Dan is het heel belangrijk dat deze mooi op elkaar aansluiten. Dat kan je perfect doen door gebruik te maken van een horizontale of diagonale hoekverbinding. Zo heb je geen last van kieren of andere oneffenheden. Je ramen vormen zo een mooi geheel.

2. Koudebruggen vermijden

Het is belangrijk dat alle koudebruggen weggewerkt zijn voordat de dagkanten afgewerkt worden. In de meeste gevallen spuit een expert langs binnen de spleten tussen de PVC profielen en de binnenmuur vol met PUR-schuim. Hij werkt dat vervolgens af met gips, kunststof, MDF of gipskarton.

3. Luchtdicht maken

Het luchtdicht maken van de dagkanten kan door een speciale coating aan te brengen. Deze coating helpt om eenvoudig en zonder primer manueel een luchtdicht membraan te bevestigen op alle gebouwsaansluitingen met een verfborstel of kwast.

Deze pasta biedt één groot voordeel: het beperkt warmteverliezen. Vervolgens kan je kiezen voor een afwerking naar keuze.

4. Passende kleur

Om te genieten van je mooie interieur, kies je best een passende kleur voor de afwerking van je nieuwe ramen. MDF is beschikbaar in tal van kleuren zodat deze passen bij de kleuren van je PVC ramen.

Welke extra opties kan je kiezen?

Om je raam helemaal af te werken, kan je kiezen voor extra opties. Zo kan een vliegenraam, een ventilatierooster of lamellen een grote meerwaarde zijn voor jou en je woning. Natuurlijk hangt deze keuze volledig af van jouw persoonlijke voorkeuren.

Wie kan dagkant ramen afwerken?

Wie kan nu eigenlijk de afwerking van je raam langs de binnenkant goed uitvoeren? Jij of een expert? Ontdek het hieronder.

Optie 1: doe-het-zelf

Je kan zeker zelf je raam afwerken. Toch heb je niet de ervaring en kennis die een expert wel heeft. Je denkt daarom best goed na over deze keuze.

Optie 2: expert inschakelen

Een expert inschakelen om je raam af te werken, is de makkelijkste en veiligste optie. Een vakman weet wat hij doet en biedt je steeds advies op maat.

Bovendien vermijd je zo onnodige kosten. Door onderstaand formulier in te vullen, kom jij in contact met verschillende raamexperts in jouw buurt.

Zo kan jij makkelijk en snel offertes vergelijken om zo de beste deal te scoren voor je renovatieproject.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.