Vouwdeur rail systeem: hoe zit de installatie in elkaar?

Een vouwdeur rail systeem biedt een ruimtebesparende oplossing met diverse ontwerpmogelijkheden. Ontdek hoe deze systemen werken, welke soorten er zijn en wat je moet weten over installatie. Verken in dit artikel de vouwdeur rail systemen, waar functionaliteit en esthetiek samenkomen.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Hoe werkt een schuifdeursysteem met rails?

Dit harmonica schuifdeursysteem is ontworpen voor vouwdeuren, een alternatief voor traditionele loftdeuren, vooral wanneer er beperkte ruimte is voor een standaard schuifdeur.

Vervaardigd uit hoogwaardig staal, garandeert dit systeem duurzaamheid en soepele werking, zelfs bij intensief gebruik.

De geruisloze werking wordt mogelijk gemaakt door kogellagerwielen. Een ideale oplossing voor situaties waar een reguliere openslaande deur niet praktisch is. 

Laat je project professioneel uitvoeren door een specialist

Soorten rail vouwdeursystemen op een rij

Voor degenen die op zoek zijn naar vouwdeur oplossingen, bestaan er verschillende rail systemen die zorgen voor soepele werking en esthetische flexibiliteit.

1. Rails met ondergeleiding

Rails met ondergeleiding zijn ontworpen om extra stabiliteit te bieden aan vouwdeur systemen. Deze systemen hebben een geleiderail aan de onderkant, waardoor de deur stevig op zijn plaats blijft en soepel kan bewegen.

Dit is ideaal voor situaties waarbij extra ondersteuning vereist is, zoals bij zwaardere deuren of in ruimtes met intensief gebruik.

Belangrijkste kenmerken:

 • Stabiliteit: geschikt voor zwaardere deuren.
 • Soepele werking: geleiderail zorgt voor vloeiende beweging.
 • Toepassing: ideaal voor ruimtes met veelvuldig gebruik.

2. Railsysteem zonder ondergeleiding

Voor wie streeft naar een volledig vrije doorgang zonder obstakels, is het railsysteem zonder ondergeleiding een uitstekende keuze.

Deze systemen bieden een strakke afwerking zonder de noodzaak van een geleiderail aan de onderkant. Ze zijn perfect voor situaties waarbij een drempelloze overgang gewenst is.

Belangrijkste kenmerken:

 • Drempelloos design: geschikt voor een onopvallende overgang.
 • Esthetische flexibiliteit: strakke afwerking zonder ondergeleiding.
 • Geschikt voor lichte deuren: ideaal voor situaties met minder intensief gebruik.
Vouwdeur rail systeem wit badkamer

Welke onderdelen heb je nodig?

Bereid je voor op een vlekkeloze installatie met de benodigde onderdelen, helder op een rij:

 1. Gelagerde stalen hangers met montagemateriaal: deze hangers zorgen voor de ophanging van de vouwdeur aan de rail. Ze zijn uitgerust met lagers voor soepele beweging.
 2. Stalen rails (afhankelijk van de gekozen lengte): de rails vormen het geleidingssysteem voor de vouwdeur. De lengte is afhankelijk van de breedte van de deuropening.
 3. Stalen deurstopper: deze stopper bevindt zich aan het einde van de rail en zorgt ervoor dat de vouwdeur niet voorbij de gewenste positie beweegt.
 4. Montageschroeven/bouten voor hout (exclusief 10 mm kunststof plug, Fischer SX plug aanbevolen): bevestigingsmateriaal voor het monteren van de rail op het oppervlak.
 5. Speciale vloergeleider met speun: deze geleider, gemonteerd op de vloer, helpt bij het stabiliseren van de vouwdeur tijdens het bewegen.
 6. Ondermontagebus voor vloergeleiding: deze bus dient als extra ondersteuning voor de vloergeleiding van de vouwdeur.
 7. 2 zwarte scharnieren per deurset (voor achterzijde van de deuren): de scharnieren worden aan de achterkant van de vouwdeuren bevestigd om ze te koppelen aan het schuifsysteem.
 8. Montagehandleiding: deze handleiding voorziet stapsgewijze instructies voor een correcte installatie.

Wat moet je allemaal weten over vouwdeuren in 2024?

Als je nadenkt over het vernieuwen of repareren van je vouwdeur, zijn er tal van mogelijkheden. Ga je voor de warmte van hout, de helderheid van glas, of de stevigheid van staal? Zoek je iets moderns? Er is een breed assortiment aan stijlvolle vouwdeuren. Of wil je eens iets anders dan een vouwdeur? Kijk dan eens naar schuif- of pivotdeuren. Voor gedetailleerde info en advies staan specialisten voor je klaar.

Ook interessant voor jou:

Hoe breed is een vouwdeur?

+
Elke vouwdeur heeft een breedte van 184 cm, in lijn met het frame van de structuur en de rails. Om te herinneren, de specifieke afmetingen van de vouwdeur zijn: 84 cm breed, 10 cm dik en 205 cm hoog.

Kun je een vouwdeur inkorten?

+
Ja, je kunt een vouwdeur inkorten. Het is het beste om hiervoor een verstekbak en een metaalzaag te gebruiken, waarmee je zeer nauwkeurig kunt zagen. Zaag vervolgens de loodrechte rails voor de deuraanslag en de slotzijde op maat. Het inkorten van de lamellen is alleen nodig als dat vereist is.

Wat kost een vouwdeur?

+
Een vouwdeur kan variëren in kosten, meestal tussen € 3.000 en € 6.000, inclusief isolatie en installatie. Hoogwaardige materialen en op maat gemaakte opties kunnen de prijs verder beïnvloeden.

Meer weten? Verstuur je aanvraag en ontvang bijkomende info, advies en offertes op maat

Wil je meer weten? Dien je aanvraag in en ontvang kosteloos en vrijblijvend offertes en advies over vouwdeur rail systemen en ramen en deuren. Zo ben je beter geïnformeerd, kun je eenvoudig prijzen vergelijken, en vind je de ideale oplossing voor jouw situatie.

Profiteer van de meerwaarde van een erkende professional op het gebied van ramen en deuren.
Ontvang advies op maat voor jouw specifieke behoeften betreft vouwdeur rail systemen en ramen en deuren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.