Veiligheidsdeur – inbraakwerende deur: bescherming op maat van jouw woning
De kosten na een woninginbraak kunnen makkelijk oplopen tot enkele duizenden euro’s. Daarnaast is de emotionele schade niet te onderschatten. Hou indringers uit jouw huis met een veiligheidsdeur, meer precies een inbraakwerende deur. Elke woning heeft een andere bescherming nodig. Ontdek hier welke veiligheidsdeur je nodig hebt.
Ontvang gratis tot 5 offertes op maat van je woning
Inhoud
Welk soort veiligheidsdeuren bestaan er?
Veiligheidsdeuren worden soms ook wel gepantserde deuren genoemd. Ze bieden weerstand aan allerlei veiligheidsrisico’s zoals inbraak en brand.
Qua afwerking zijn er veel mogelijkheden, waardoor je de veiligheidsdeur vaak niet kan onderscheiden van een gewone deur.
Veiligheidsdeur – inbraakwerende deur
Inbraakwerende deuren beschermen jouw huis tegen inbrekers. Je kan de deuren vinden in allerlei materialen en verschillende veiligheidsklassen afhankelijk van jouw voorkeur en noden.
De verschillende klassen worden verder in dit artikel uitgebreid besproken.
Veiligheidsdeuren zijn vaak volledig gemaakt uit staal die dan voor ethische redenen voorzien worden van een houten of gelamineerde laag.
Zo lijken ze op normale deuren, maar heb je toch de veiligheid van een inbraakwerende deur. De deuren hebben namelijk nog steeds een veilig deurbeslag en zware scharnieren.
Er bestaan ook houten veiligheidsdeuren waar stalen of aluminium platen als inbraakvertragende materialen in verwerkt zitten.
Brandveilige deur
Wanneer je aan veiligheidsdeuren denkt, denk je meestal aan een inbraakwerende deur. Er zijn naast dit soort deuren ook brandvertragende veiligheidsdeuren.
In nieuwbouwappartementen zijn deuren die brand 30 minuten vertragen verplicht. Deuren met het label Rf 60 bieden zelfs een uur brandweerstand.
Brandwerende en inbraakwerende deuren worden vaak in 1 veiligheidsdeur gegoten. Het zijn hiermee populaire appartementsdeuren.
Hoeveel kost een veiligheidsdeur gemiddeld?
De kosten voor inbraakwerende deuren zijn afhankelijk van de veiligheidsklassen en het gekozen materiaal. Standaard betaal je voor een degelijke veiligheidsdeur inclusief installatie tussen 1.200 en 2.000 euro. Ga je naar een hogere beveiligingsklasse, dan loopt de prijs makkelijk op tot 4.000 euro en meer.
Wil je extra veiligheid en een kogelwerende veiligheidsdeur laten installeren? Reken dan op een prijs tussen 5.000 en 1.000 euro.
Op maat gemaakte gepantserde deuren met allerlei extra snufjes kosten 10.000 euro en meer. Wees gerust in je woning met inbraak- en brandwerende veiligheidsdeuren.
Contacteer gratis experten en ontvang offertes op maat van jouw situatie
Wat kost een veiligheidsdeur voor een appartement?
Over het algemeen zijn veiligheidsdeuren voor een appartement hetzelfde als deze voor een huis. Het grote verschil is dat brandwering hier ook belangrijk is.
Eenvoudige veiligheidsdeuren voor appartementen kosten tussen 1.200 en 2.000 euro inclusief installatie.
Veiligheidsklassen van de inbraakwerende voordeur
Om in aanmerking te komen voor een certificering volgens de Europese normen moeten de inbraakvertragende veiligheidsdeuren aan bepaalde eisen voldoen.
Volgens deze certificering zijn er 6 weerstandsklassen. Voor standaard woningen zijn deuren in klasse 2 tot en met 4 meer dan voldoende.
Deuren klasse 1
De veiligheidsklassen beginnen bij klasse 1. Dit wil zeggen dat je hier in de minst tegenstand biedende klasse zit van de 6.
Klasse 1 is enkel bestand tegen menselijke fysieke kracht. Inbrekers zonder hulpmiddelen zullen niet binnen geraken.
Deuren klasse 2
Inbrekers met een klein gereedschap, zoals een schroevendraaier of een tang zullen tegengehouden worden door een inbraakwerende deur uit klasse 2.
Er wordt een gemiddelde weerstandstijd van 3 minuten geregistreerd. De vertraging kan al ruim voldoende zijn om inbrekers te ontmoedigen.
Deuren klasse 3
Meer ervaren inbrekers zullen meestal niet enkel een schroevendraaier, maar ook zwaarder materiaal zoals een koevoet meenemen. In dit geval bieden deuren met weerstandklasse 3 voldoende weerstand.
De beveiligingsdeuren zullen gebruikt worden voor gebouwen met een verhoogde veiligheidseis zoals hoogwaardige woonruimten of bedrijven. De weerstandstijd is hier gemiddeld 5 minuten.
Deuren klasse 4
Deuren met klasse 4 bieden weerstand aan zaag- en slaggereedschap.
Ze worden gebruikt in gebouwen met hoge veiligheidseisen zoals laboratoria en industriële bedrijven. De deur zal makkelijk 10 minuten weerstand kunnen bieden.
Deuren klasse 5
Elektrisch gereedschap zoals een boormachine of decoupeerzaag zijn geen partij voor een deur uit weerstandklasse 5. De deur is volledig gepantserd en daarnaast is ook het slot nog beter beveiligd.
Deze deuren worden gebruikt in hoogbeveiligde gebouwen zoals banken en gebouwen van het leger.
Deuren klasse 6
De laatste, hoogste veiligheidsklasse van deuren is weerstandklasse 6. De deur zal weerstand bieden aan allerlei krachtige elektrische gereedschappen zoals een haakse slijper of reciprozaag.
Enkel gebouwen zoals een bankkluis of legerbunker maken gebruik van deze deuren. Ze bieden tot wel 20 minuten weerstand aan inbrekers.
Vergelijk tot 5 offertes van specialisten in jouw buurt en bespaar geld
Hoe kan je een voordeur extra beveiligen tegen inbraak?
Heb je een voordeur en wil of kan je niet onmiddellijk investeren in een gepantserde deur? Dan zijn er gelukkig enkele maatregelen die je kan nemen om indringers te ontmoedigen jouw woning te betreden.
Investeer je in goede sloten, dan zal je een gelegenheidsinbreker relatief makkelijk kunnen ontmoedigen. Gevorderde inbrekers tegenhouden vraagt wat meer maatregelen.
Gelukkig is zo’n 90 % een gelegenheidsinbreker. Geraakt die niet direct de woning binnen, dan gaat de dader op zoek naar een makkelijkere buit.
Een kierstandhouder kan van pas komen wanneer je thuis bent. Zo kan je zien wie er aan de deur staat zonder dat je de deur volledig moet openen.
Naast mechanische beveiliging is een alarmsysteem een goede investering. Het schrikt inbrekers snel af.
Een veiligheidsdeur, meer bepaald een inbraakwerende deur, is een dure investering en niet iedereen heeft het budget hiervoor.
Waar je enkele duizenden euro’s kwijt kan zijn aan een nieuwe deur, heb je met een paar honderd euro een veilig cilinderslot.
Ontvang vrijblijvend offertes van ervaren installateurs
Wil je aan de veiligheid van jouw woning werken? Contacteer dan onze ervaren specialisten. Zij weten jouw woning te beveiligen als geen ander. Werk samen met experten en geef inbrekers geen kans.
Vul het offerteformulier hier in, ontvang offertes van onze experten, vergelijk de prijzen en bespaar al snel enkele honderden euro’s.