Smeedijzeren ramen: prijs, onderhoud en installatie

Smeedijzeren ramen zijn een echte eyecatcher in het interieur en geven de ruimte een elegante en esthetische looks. In dit artikel lees je meer over de prijzen, het onderhoud en de installatie van smeedijzeren ramen.

Let op: Verwar smeedijzeren ramen niet met stalen ramen. Het verschil tussen beide kan je ook in dit artikel lezen. 

Wat zijn de prijzen van een smeedijzeren raam?

Smeedijzeren ramen worden altijd ambachtelijk vervaardigd en met oog voor detail, waardoor het prijskaartje niet aan de lage kant ligt. De exacte prijs hangt af van situatie tot situatie, aangezien verschillende factoren zoals grootte, vorm, kleur etc. de prijs mee bepalen.

De gemiddelde prijs ligt tussen € 1.100 en € 1.200 per m², incl. montage, btw & hoog kwalitatief glas. Je vindt heel wat voorgemaakte frames bij vakmannen met variërende prijzen. Vraag offertes aan bij vakmannen om een exacte prijs te krijgen voor jouw specifieke situatie.

Smeedijzer is duurder dan andere soorten ramen, maar de kwaliteit van dit materiaal ligt wel uitermate hoog. Je geniet dus, voor een meerprijs, van prachtig afgewerkte ramen die zeker tot 50 jaar meegaan.

Voordelen van smeedijzeren ramen

De voordelen van smeedijzeren ramen zijn de volgende: 

  • Ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende RAL-kleuren.
  • Ze zijn zeer sterk (sterker dan aluminium), waardoor ze inbraakbestendig zijn en een groot draagvermogen hebben.
  • Ze vragen niet veel onderhoud.
  • Ze verzekeren een maximale lichtinval en geven een groot ruimtegevoel.
  • Ze zijn brand- en geluidwerend en kleur- en vormvast.

Nadelen smeedijzeren raam

Alles heeft voor- en nadelen. De nadelen van smeedijzeren ramen zijn de volgende: 

  • Smeedijzeren ramen hebben een relatief duur prijskaartje.
  • Ze isoleren iets minder goed dan andere ramen.
  • Soms moet het raam rondom versterkt worden door het zware gewicht.

Stalen versus smeedijzeren ramen

Staal en smeedijzer worden op een andere manier geproduceerd. Staal en ijzer worden in vloeibare toestand gevormd, terwijl smeedijzer wordt gemaakt in een deegachtige vorm.

Smeedijzer, versterkt met silicaatrijke slakken uit het smeedproces, heeft een unieke gelaagde structuur. Staal daarentegen is homogeen.

Het verschil tussen beide materialen wordt duidelijk bij het roesten: bij smeedijzer wordt een onregelmatig en gelaagd patroon zichtbaar, terwijl de structuur van staal veel regelmatiger is.

Vergelijk tot 5 offertes van specialisten in jouw buurt en bespaar geld
Ontdek de verschillende prijzen en opties voor smeedijzeren ramen en deuren.
arrow Ontvang offertes

Wat kies je wanneer?

Stalen en smeedijzeren ramen lijken goed op elkaar, dus voor welk raam kies je dan het best? Als je een modern en veilige optie wil, kies je best voor stalen ramen.

Wil je liever een esthetisch raam dat in het oog springt, dan kies je best voor smeedijzeren ramen. Smeedijzeren ramen komen tot hun recht in elk interieur en passen daarom zowel in landelijke als moderne huizen.

Stalen raam met industriële look

Smeedijzeren ramen installeren en onderhouden

Hoe verloopt de installatie?

De installatie van smeedijzeren ramen is een zeer arbeidsintensieve taak die vakkennis vereist. Je laat deze taak dan ook het best over aan een professionele installateur.

Afwerkingsmogelijkheden smeedijzeren raam

Smeedijzeren ramen zijn in verschillende kleuren te verkrijgen. Dit gebeurt via een poedercoating of je kan de profielen ambachtelijk laten schilderen.

Smeedijzeren ramen kunnen verder zowel als binnenraam als buitenraam gebruikt worden. De ramen zijn in verschillende vormen verkrijgbaar, dus ze passen bij elk interieur. Je kan tot slot nog kiezen voor een vast raam of een opendraaiend raam.

Smeedijzeren ramen bestaan met of zonder thermische onderbreking

Ramen zonder thermische onderbreking zijn doorgaans vervaardigd met enkel glas, terwijl ramen met thermische onderbreking ingebouwde isolatoren bevatten. Smeedijzeren ramen met thermische isolatie zijn veel energiezuiniger. 

Het onderhouden van een smeedijzeren raam

Onbehandeld smeedijzer zal snel door corrosie aangetast worden, dus het is noodzakelijk om het ijzer goed en vaak genoeg te behandelen.

Je kan roestvorming tegengaan door smeedwerk te behandelen, een afwerklaag aan te brengen, zodat het smeedijzer volledig wordt afgesloten van de buitenlucht.

Afhankelijk van de behandeling en de plaats waar het smeedwerk zich bevindt (binnen of buiten), moet je die regelmatig herhalen.

Het is daarnaast ook belangrijk om een oppervlaktelaag te kiezen die bij de uitstraling van het smeedwerk past, alsook bij het huidige gebruik en de onderhoudstermijnen.

Smeedijzeren raam buitenkant

Ook interessant voor jou:

Wat kost een stalen raam?

De gemiddelde kostprijs van stalen ramen is € 1.150 per m² kozijn. In die prijs zitten de montage, btw en hoogrendementglas inbegrepen.

De prijzen verschillen echter van vakman tot vakman. Het is daarom aangeraden om exacte prijzen aan te vragen bij hen. 

Wat kost een smeedijzeren deur?

Smeedijzeren deuren hebben een hoog prijskaartje, maar dan krijg je wel een kwaliteitsvol product met een prachtige uitstraling.

De prijzen hieronder zijn richtprijzen, inclusief btw, opmeting, en montage. Contacteer altijd een vakman voor exacte prijzen: 

Smeedijzeren deurKenmerkPrijs
Enkele binnendeurGewoon glas€ 3.000
Dubbele deurenGewoon glas € 6.000

Welk type beglazing kies je bij een smeedijzeren raam?

De keuze voor het glas is zeer belangrijk, naast de keuze voor het smeedijzeren profiel. Glas moet voldoende beschermen en isoleren.

Er zijn genoeg keuzes voor smeedijzeren ramen: hoogrendementglas, dubbel glas, veiligheidsglas, akoestisch glas, zonwerend glas etc.

De dikte van de profielen wordt bepaald door het soort glas. Stalen profielen kunnen soms glasdiktes tot 45 mm aan, wat super isolerend glas toelaat.

Vul het offerteformulier in en ontvang offertes op maat van jouw situatie

Ben jij overtuigd van smeedijzeren ramen? Vraag dan zeker via onderstaande form gratis en vrijblijvend offertes aan van verschillende vakmannen. Op die manier kun je hun prijzen vergelijken, veel informatie vinden en de beste oplossing voor jouw wensen bepalen.

Omdat smeedijzer een ambacht is en het installeren van smeedijzeren ramen heel wat kennis vergt, is het des te meer aangeraden om een vakman in te schakelen.

Via onderstaande form verkrijg je advies en offertes op maat, zodat deze prijzige investering zeker zijn vruchten afwerpt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.