Raamprofiel: hoe kiezen? Opbouw en materialen

Heb je nieuwe raamprofielen nodig tijdens de bouw of renovatie van je woning? Aangezien ramen een belangrijk onderdeel zijn van je woning, ga je best niet te licht over de keuze van de raamprofielen. Lees in dit artikel alles over de materialen, de functies en prijzen van raamprofielen.

Hoe zit een raamprofiel in elkaar?

Raamprofielen worden op gepaste maat en lengte gezaagd. De meeste ramen bestaan uit twee delen: de beglazing wordt in een vleugel geplaatst en die vleugel wordt in het buitenkader geplaatst.

Het buitenkader is verbonden met de structuur van de woning. Bij vaste beglazing zit het glas direct in het buitenkader. 

raamprofielen in pvc

Functies van een raamprofiel

Stabiliteit

Tegenwoordig worden ramen voorzien van meervoudige beglazing, wat het gewicht van het raam alleen maar zwaarder maakt. Om die ramen tientallen jaren te dragen, moeten raamprofielen een hoge mate van stabiliteit afleveren, zowel bij zomer- als vriestemperaturen.

Veiligheid

De stabiliteit van een raamprofiel levert ook een doorslaggevende bijdrage aan de functionele veiligheid van het raam. Als het raamprofiel krom trekt, kan de raamvleugel in het ergste geval vast komen te zitten.

Een hoge stabiliteit van het raamprofiel is daarom de beste garantie van ramen die voor tientallen jaren goed functioneren. 

Isolatie

Wanneer de buitentemperatuur lager ligt dan de kamertemperatuur, zal de warmte van binnen naar buiten ontsnappen. Daarom moet een raamprofiel een efficiënte thermische isolatie bieden om de warmteverspilling en de energiekosten zo laag mogelijk te houden.

Gewone raamprofielen zorgen voor een warmteverlies van gemiddeld 25% in huis. Het wordt daarom interessant om uit te kijken naar raamprofielen met een hoge isolatiewaarde.

Hout is een goed isolerend materiaal, net zoals PVC. Daarnaast zijn aluminium en staal ook goed isolerende materialen, maar hebben wel minstens een dubbele beglazing nodig. 

Daarnaast zouden raamprofielen ook geluidsisolatie moeten verzekeren. Het woon- en werkcomfort hangt in belangrijke mate af van de afwezigheid van geluidsoverlast.

Moderne raamprofielen bieden betere geluidsisolatie door geluid van buiten effectief te dempen. 

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier gratis offertes aan over raamprofielen.

Welke profielen isoleren het best?

Als je goed isolerende ramen wil, let je best op 3 dingen: de hoeveelheid glas, het type kader en de plaatsing. Om te weten hoe isolerende een raam is, kijk je naar de isolatiewaarde of naar de U-waarde.

Deze waarde geeft de mate van warmteverlies van een materiaal per vierkante meter aan, uitgedrukt als de warmtedoorgangscoëfficiënt, ofwel U-waarde, in W/m²K. Een lagere U-waarde duidt op een betere isolatiecapaciteit.

Er bestaan 3 verschillende U-waarden die je niet met elkaar mag verwarren, als je ramen gaat vergelijken. De Ug-waarde geeft de isolerende waarde van het raam zelf weer, terwijl de Uf-waarde weergeeft hoe goed het profiel (oftewel het frame) isoleert. Tot slot vertelt de Uw-waarde hoeveel warmte er verloren gaat door het volledige raam (oftewel het window). 

Je hebt keuze uit verschillende materialen voor het raamprofiel en ze hebben elk een verschillende Uf-waarde. Zo hebben houten raamprofielen een lage Ufwaarde, die schommelt tussen 0,8 en 0,63 W/m²K.

De mate van isolatie wordt vooral bepaald door het soort hout en de dikte van de profielen. Houten raamprofielen zijn uitermate geschikt voor passiefwoningen en zeer energiezuinige huizen. 

Hout-aluminium raamprofielen combineren het energiezuinige kenmerk van hout met het onderhoudsgemak van aluminium. De Uf-waarde ligt tussen 1 en 0,85 W/m²K.

Dit type raamprofiel is niet meer dan een houten raam waarover een aluminium raamprofiel is getrokken aan de buitenkant. 

Aluminium raamprofielen hebben een Uf-waarde van 1,5 tot 0,7 W/m²K. De meeste ramen die voorzien zijn van hoogrendementsbeglazing hebben een Uf-waarde van 1,5 tot 1,2 W/m²K. 

PVC raamprofielen hebben een Uf-waarde van 1,2 tot 0,78 W/m²K. De isolatiewaarde hangt sterk af van het aantal luchtkamers in het raamprofiel: hoe meer luchtkamers, hoe beter het raamprofiel isoleert. 

Stalen ramen hebben doorgaans een Uf-waarde die ligt tussen 2,6 en 1,9 W/m²K, waarbij de raamprofielen gemaakt zijn van roestvrij staal.

Stalen raamprofielen kunnen uitzonderlijk ook een Uf-waarde van 1,2 bereiken door gebruik te maken van thermische profielen en driedubbele beglazing. 

Hout is dus het meest isolerende materiaal, gevolgd door respectievelijk PVC, aluminium en staal. De duurzaamheid van hout verschilt van de herkomst, de behandeling in de fabriek en het onderhoud.

Elk soort hout heeft een eigen levensduur, maar dat geldt ook voor de andere materialen. Ook voor PVC, staal en aluminium is de herkomst, de productiewijze en het onderhoud bepalend voor de duurzaamheid. PVC en aluminium hebben een relatief makkelijk onderhoud en een lange levensduur.

Het belang van de bouwdiepte

De bouwdiepte is een belangrijk kenmerk van raamprofielen. De bouwdiepte wordt van binnen naar buiten gemeten en wordt in millimeter uitgedrukt.

In het algemeen wordt er gezegd dat een grotere bouwdiepte betere prestaties oplevert, ook op vlak van warmte-isolatie. 

Hoe dik is een raamprofiel gemiddeld?

De bouwdiepte hangt af van raamprofiel tot raamprofiel. Er bestaan namelijk heel wat vormen en variaties op raamprofielen, waardoor de dikte ook telkens verschilt. De dikte van een raamprofiel wordt wel belangrijk bij een renovatie. 

Soorten raamprofielen

De meest gebruikte soorten raamprofiel

1. PVC / kunststof raamprofiel

Raamprofielen gemaakt uit kunststof of PVC zijn met voorsprong het populairste materiaal voor raamprofielen. Moderne PVC raamprofielen bieden tegenwoordig de beste prijs-kwaliteitverhouding en leveren ook goede prestaties af op vlak van isolatie.

Naast de prijs en het uitstekende isolatievermogen, is de veelzijdigheid van PVC een grote troef. PVC raamprofielen kunnen in eender welke vorm of uiterlijk gemaakt worden. Ze zijn daarnaast ook zeer onderhoudsvriendelijk en weerbestendig. PVC raamprofielen dekken daarom ook 57% van de markt.

2. Aluminium raam

Aluminium raamprofielen vallen op vanwege hun kenmerkende design en duurzaamheid. Ze zijn stabiel, onderhoudsarm en gaan lang mee. Bovendien bieden ze goede bescherming tegen brand en inbraak en zijn ze volledig recyclebaar.

Aluminium is echter ook een goede warmtegeleider. Om te voldoen aan de isolatievereisten, hebben aluminium raamprofielen vaak kunststofelementen aan de binnenkant zitten of worden ze met isolatieschuim opgevuld. 

Daarnaast hebben ze ook een aanzienlijk hogere prijs dan kunststoframen. Deze raamprofielen dekken ongeveer 19% van de markt. 

3. Houten ramen

Hout, dat al eeuwenlang wordt gebruikt voor het vervaardigen van raamprofielen, blijft populair vanwege de uitstekende isolerende eigenschappen.

Als een materiaal dat warmte slecht geleidt, biedt hout effectieve isolatie. Toch is het gevoelig voor regen en andere omgevingsfactoren, wat intensiever onderhoud noodzakelijk maakt.

Regelmatig schilderen of het aanbrengen van beschermende aluminium bekleding is vaak vereist. Op de markt nemen houten raamprofielen zo’n 15% in beslag.

4. Aluminium met hout of PVC 

Het combineren van verschillende materialen maakt het ook mogelijk om te genieten van de combinatie van alle voordelen die de materialen met zich meebrengen.

De combinatie van hout (binnenkant) en aluminium (buitenkant) combineert de natuurlijke uitstraling van het raamprofiel met een hoge weerbestendigheid.

De combinatie van aluminium en PVC zorgt voor een luxueuze metaallook met een hoogwaardige isolatie. Het marktaandeel van hout/aluminium en PVC/aluminium bedraagt ongeveer 9%. 

5. Overig materiaal: Stalen profiel

Staal wordt bijna uitsluitend gebruikt voor raamprofielen in kelders en industriële omgevingen. Voor alle andere gebouwen worden doorgaans raamprofielen van de andere drie materialen gebruikt. 

Welk raamprofiel kiezen? 

Het grote aanbod aan materialen zorgt ook voor een moeilijkere keuze. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus de beste oplossing wordt gevonden in het afwegen van meerdere factoren. 

Budget

Het is slim om op voorhand een budget te bepalen voor je ramen. Op die manier kan je al enkele opties uitsluiten en kan je makkelijker een keuze maken.

De beste optie is om te gaan voor het materiaal met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Zo betaal je het minst voor de meeste voordelen. 

Kenmerken materiaal

Elk materiaal brengt zijn eigen voordelen met zich mee. Ze scoren uiteindelijk allemaal redelijk hoog op isolatie, maar hout vergt meer onderhoud, terwijl PVC een betere isolatiewaarde kan hebben dan aluminium. 

Architectuur

De stijl van de woning is ook een beslissende factor bij je keuze van raamprofiel. Je kiest best voor een strakke look van aluminium of PVC bij een moderne woning, terwijl de natuurlijke en warme uitstraling van hout beter past bij een landelijke woning. PVC ramen met een houtimitatie zijn ook een goede optie voor een landelijke woning.

Raamprofiel kiezen

Contacteer experten, ontvang offertes en vergelijk prijzen

Ben je voldoende geïnformeerd en klaar om nieuwe raamprofielen te installeren in je woning? Vul dan het onderstaande formulier in en kom in contact met vakmannen in jouw buurt. Vergelijk hun offertes en prijzen om zo tot de beste oplossing te komen voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.