Raamkozijnen: welk materiaal kies je? Kan je raamkozijnen verven?

Raamkozijnen zijn een cruciaal aspect van het functionele ontwerp van een raam. Bovendien draagt het bij aan de uitstraling van je interieur. In dit artikel bespreken we waarop je jouw keuze raamkozijnen moet baseren. Onder andere het materiaal, het type raam, de afmetingen en je persoonlijke voorkeur spelen een rol. Tot slot leggen we uit hoe je raamkozijnen eventueel kunt schilderen. Wil je liever meer info of advies op maat van specialisten? Vul ons offerteformulier in.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere ramen specialisten

Wat betekent raamkozijn?

Het raamkozijn is het rechthoekige frame of raamwerk waarin een deskundige ruiten plaatst. Deze omlijsting kan uit meerdere materialen bestaan zoals hout, aluminium, staal en kunststof. Je kunt zowel kozijnen met standaardafmetingen kopen als het raamwerk op maat laten maken.

Wat is het verschil tussen een kozijn en een raam?

Ramen en kozijnen worden vaak samen genoemd omdat ze één geheel vormen. Toch is er een groot verschil tussen beide termen.

Het kozijn is het frame waarin de ruit zit. Het bewegende deel in het kozijn noemen we het raam.

Raamkozijn

Hoe kies je het beste raamkozijn?

Het is cruciaal dat je woning van de beste raamkozijnen geniet. Je maakt best een keuze op basis van jouw situatie en persoonlijke voorkeuren. Hieronder bespreken we met welke zaken je best rekening houdt.

Gewenste materiaal

Voor je raamkozijn kan je uit drie soorten materialen kiezen:

  • Hout is het populairste materiaal. Een houten raamkozijn zorgt voor een strakke en authentieke look.
  • Kunststof kozijnen zijn zeer onderhoudsvriendelijk en hebben een lange levensduur. Je kunt het materiaal bovendien in verschillende kleurcombinaties verkrijgen.
  • Aluminium raamkozijnen zijn steeds geliefder. Zo hebben ze een strakke uitstraling, zijn ze onderhoudsvriendelijk en maken ze je woning inbraakwerend.

Soort raam

Ook voor het type raam heb je de keuze uit drie mogelijkheden:

  • Een vast raam kan je niet openen. Daarom zijn ze 20% goedkoper: je hebt immers geen scharnieren nodig. Bovendien kunnen specialisten ze eenvoudig en snel monteren. Gemiddeld betaal je ongeveer tussen de 110 en 160 euro (60 x 60 cm/ inclusief glas/ exclusief montage).
  • Een draai-kiepraam kan je zowel verticaal als horizontaal openen. Zo ventileer je een ruimte snel en eenvoudig. Gemiddeld gezien liggen de kosten tussen de 250 en 300 euro (60 x 60 cm/ inclusief glas/ exclusief montage).
  • Een valraam valt volledig naar binnen wanneer je het opent. Vaak installeert een specialist ze met kleine raamkozijnen. Valramen komen vaak voor in de badkamer of op het toilet. De gemiddelde kosten liggen tussen de 170 en 250 euro (60 x 60 cm/ inclusief glas/ exclusief montage).

Vraag advies en vergelijk vrijblijvend offertes

Afmetingen

De afmetingen van nieuwe raamkozijnen spelen ook een grote rol in de prijsbepaling. Je hebt twee mogelijkheden

  • De standaardmaten. Raamkozijnen met deze afmetingen zijn het goedkoopst.
  • Kozijnen op maat. Deze optie is vaak duurder, maar biedt wel heel wat voordelen.
Witte omlijsting ramen

Persoonlijke voorkeur

Om het beste raamkozijn te kiezen, houd je natuurlijk ook rekening met je persoonlijke voorkeuren. Zowel de stijl, de soort isolatie als het onderhoud spelen een belangrijke rol.

Stijl

Welke stijl je kiest, is afhankelijk van het materiaal en je eigen smaak. Het is slim om voor dezelfde stijl te kiezen als de rest van je huis, maar dit is zeker niet vereist.

Als je in een klassiek huis met veel natuurlijke elementen woont, is een houten raamkozijn met een ambachtelijke uitstraling perfect voor jouw woning. Bij een moderner huis past een strak aluminium kozijn beter.

Isolatie

Ook de isolatiewaarde van je kozijnen is belangrijk. Hoe beter je raam isoleert, hoe hoger de kostprijs ligt. Ramen met uitstekende isolerende eigenschappen verdienen zichzelf relatief snel terug: je bespaart namelijk op je energiefactuur. De vraag naar raamkozijnen met een hoge isolatiewaarde is vandaag hoog.

Onderhoud

Zowel het raam als het kozijn hebben een goed en regelmatig onderhoud nodig. Dit brengt natuurlijk kosten met zich mee.

Wil je een raamkozijn met weinig onderhoud?

Dan ga je best voor kunststof of aluminium raamkozijnen. Die kan je eenvoudig schoonmaken met lauw water en een doekje.

Een houten raamkozijn heeft veel meer onderhoud nodig: je moet ze immers om de vijf tot zeven jaar opnieuw behandelen. Ook het houten raamkozijn zelf moet je schoonmaken.

Laat je project professioneel uitvoeren door een specialist

Hoe verf je raamkozijnen?

Wil je jouw raamkozijnen verven? Hieronder lees je de werkwijze per materiaal.

Kleuren kiezen afhankelijk van het materiaal

Ten eerste is het belangrijk dat je de juiste kleur kiest.

Standaard PVC ramen komen bijvoorbeeld vaak in wit, crème, ivoor, zwart of grijs voor. Deze tinten noemen we de in massa gekleurde PVC ramen.

Toch bestaan er nog extra opties: met een coating, lak of uv-bestendige olie kan je eenvoudig kleuren toevoegen. We bespreken hoe je de verschillende materialen kunt schilderen.

Kunststof / PVC

Het grootste voordeel aan kunststof kozijnen is dat je het niet om de vijf jaar moet schilderen. Bij een houten kozijn is dat wel het geval.

In principe kan je jouw omlijsting gemaakt uit kunststof in elke kleur overschilderen.

PVC raamkozijnen

Hout

Het is cruciaal om een houten kozijn om de 5 tot 7 jaar te schilderen. Voordat je aan de schilderwerken begint verwijder je alle verflagen of schuur je het oppervlak lichtjes op. Schilder je binnen? Dan kies je best een watergedragen verf. Een synthetische verf vergeelt sneller.

Als je de kozijnen buiten schildert, gebruik je best een watergedragen of oplosmiddelhoudende verf. Hou er rekening mee dat je enkel met een houtkleur schildert.

houten raamkozijn

Aluminium

Aluminium raamkozijnen kan je in elke RAL-kleur schilderen. In tegenstelling tot houten kozijnen hoef je de omlijstingen niet te overschilderen of bij te werken.

De kans is groot dat je op geanodiseerd aluminium moet schilderen. Als dit het geval is, gebruik je best een krachtige primer. Zo ben je zeker dat de verflaag hecht.

Aluminium ramen

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Ook interessant voor jou:

Hieronder geven we een duidelijk antwoord op enkele veelgestelde vragen.

Waaruit bestaan aluminium ramen?

Zoals de naam al zegt, bestaan aluminium ramen uit aluminium: een lichtgewicht metaal. Ze zijn in de bouw erg geliefd door hun uitstekende eigenschappen zoals duurzaamheid en lichtheid.

Is het interessant om houten ramen te schilderen?

Bepaalde weersomstandigheden zorgen ervoor dat je jouw houten ramen best om de 5 tot 7 jaar schildert. Zo ben je zeker dat je raamkozijnen hun goede conditie behouden.

Waar kan je een hardhouten raamkozijn kopen?

Er bestaan twee eenvoudige mogelijkheden:

  • Surf op het internet en bekijk de mogelijke opties.
  • Vraag onderaan deze pagina gratis en vrijblijvend offertes aan. Zo krijg je adviezen en prijsvoorstellen op maat van deskundigen.

Welk hout kies je best voor jouw nieuwe kozijnen?

Welk type hout je kiest, hangt volledig af van jouw persoonlijke voorkeuren. Welk type hout spreekt jou aan? Speelt duurzaamheid een grote rol? Zo’n soort vragen zijn doorslaggevend voor jouw keuze.

Een deskundige kan je helpen een keuze te maken op basis van jouw smaak en situatie.

Kies voor raamkozijnen op maat van jouw woning, contacteer gratis installateurs

Heb je na het lezen interesse in raamkozijnen? Door onderstaand offerteformulier in te vullen, ontvang je meerdere offertes van verschillende deskundigen in jouw buurt. Door ze vervolgens met elkaar te vergelijken, scoor jij de voordeligste en beste deal voor jouw renovatieproject.

Bovendien geven professionals advies op maat voor jouw woning. Zo ben je zeker dat jouw woning van het juiste type raamkozijnen geniet.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.