Investeren in een geluidsisolerende deur: hoeveel decibel dempt een deur?

Ben je benieuwd hoeveel een geluidsisolerende deur écht bijdraagt aan jouw wooncomfort? In dit artikel ontdek je de impact van een deur op geluidsdemping, uitgedrukt in decibel. Lees verder en ontdek hoe je een rustige en serene ruimte kunt creëren in jouw huis of kantoor.

Ontvang tot 5 gratis offertes

Hoe kan je een deur geluidsdicht isoleren?

Het geluidsdicht isoleren van een deur kan een groot verschil maken als je op zoek bent naar meer rust en privacy in je ruimte.

Een goed geïsoleerde deur houdt storende omgevingsgeluiden buiten, wat helpt bij het creëren van een rustigere omgeving.

Dit is bijzonder nuttig in huizen die dicht bij drukke wegen liggen of in technische ruimtes waar geluidscontrole belangrijk is.

Effectieve geluidsisolatie draait om het zorgvuldig behandelen van alle onderdelen van de deur, inclusief het kozijn en de deurvleugel, en het nauwkeurig dichten van alle kieren.

Kozijn

Een goed aansluitend kozijn vermindert de kans op geluidslekken aanzienlijk. Gebruik voor een optimale geluidsisolatie speciale afdichtingsstrips of -rubbers die in het kozijn passen.

Dit helpt om de deur erg dicht bij het kozijn te laten sluiten, waardoor geluidstransmissie wordt verminderd. Een effectief kozijn is een eerste stap naar een geluidsisolerende deur.

Deurvleugel

De deurvleugel zelf kan ook worden aangepast voor betere geluidsisolatie. Een massieve deur biedt van nature meer geluidsisolatie dan een holle deur.

Voor bestaande deuren kun je overwegen om geluidsisolerende panelen of een extra laag materiaal aan te brengen om de massa van de deur te verhogen.

Ook het aanbrengen van een valdorpel aan de onderkant van de deur kan helpen om geluiden te blokkeren.

Vergelijk gemakkelijk verschillende prijzen

Achteraf geluidsisolatie aanbrengen

Als je de geluidsisolatie van je huidige deur wilt verbeteren, zijn er handige manieren om dit te doen. Probeer om geluidsisolerende strips rond het kozijn te plaatsen en installeer een valdorpel om geluiden beter buiten te houden.

Voor de deurvleugel zelf kun je denken aan het toevoegen van geluidswerende materialen, zoals speciaal schuim of zelfs een laag massief hout.

Met deze eenvoudige aanpassingen kun je jouw bestaande deur upgraden naar een geluidsisolerend model, zonder dat je een geheel nieuwe deur hoeft aan te schaffen.

Een deur dat open staat in de woonkamer.

Hoeveel geluid houdt een deur tegen?

Hoe goed een deur geluid tegenhoudt, hangt af van het soort deur en de materialen die gebruikt zijn. Het is goed om te weten dat geen enkele deur helemaal geluidsdicht is, maar sommige deuren zijn zeker beter in het dempen van geluid dan andere. Dit kan echt een merkbaar verschil maken voor je comfort en privacy thuis.

Onze waarneming van geluidsreductie

Als het geluidsniveau bijvoorbeeld met 10 decibel (dB) daalt, voelt het niet als een kleine vermindering, maar eerder alsof het geluid gehalveerd is. En als het met 20 dB afneemt, lijkt het zelfs alsof het geluid met 75% is verminderd.

Dit inzicht is superhandig wanneer je een deur uitkiest en je specifieke wensen hebt voor geluidsisolatie. Zo kun je beter inschatten wat je nodig hebt om het geluidsniveau in jouw ruimte comfortabel te maken.

Laat je project professioneel uitvoeren door een specialist

Welke binnendeuren houden geluid het beste tegen?

Wil je het geluid binnen je eigen kamers houden of juist buitenhuisgeluiden weren? Dan is de keuze van je binnendeur heel belangrijk.

Bepaalde soorten deuren zijn beter in staat om geluid te isoleren. Dit hangt af van hun constructie en het gebruikte materiaal.

Tubespaan deur

Een tubespaan deur is een uitstekende keuze voor geluidsisolatie. Deze deuren bevatten een kern van spaanplaat met luchtkanalen, waardoor ze een hoge isolatiewaarde hebben. Niet alleen thermisch, maar ook akoestisch zijn deze deuren effectief.

Ze zijn steviger en dichter dan andere soorten deuren, wat helpt om geluiden effectief te dempen. Hoewel ze misschien wat duurder zijn in aanschaf, bieden ze een goede balans tussen prijs en kwaliteit voor geluidsisolatie.

Honingraat

Honingraat binnendeuren zijn een andere optie en bestaan uit een kern van karton of hardboard in een honingraatstructuur, omgeven door vezelplaat. Deze deuren zijn lichter en goedkoper dan tubespaan deuren. Maar, ze bieden minder geluidsisolatie in vergelijking met tubespaan of volspaan deuren.

Honingraat deuren zijn prima voor algemeen gebruik, maar als het gaat om serieuze geluidsisolatie, zijn ze wellicht niet de beste keuze. Ze kunnen wel nog steeds geschikt zijn voor locaties waar de isolatie-eisen niet extreem hoog zijn.

Detail van een witte deur.

Op zoek naar akoestische isolatie voor deuren? Contacteer ervaren installateurs

Op zoek naar de perfecte akoestische isolatie voor je deuren? Bespaar jezelf tijd en moeite door contact op te nemen met ervaren installateurs. Zij kunnen je voorzien van deskundig advies en een oplossing op maat bieden die aansluit bij jouw behoeften. Vul het offerteformulier in en zet vandaag nog de eerste stap naar een stiller en comfortabeler thuis.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type binnendeuren wenst u?
2*. Hoeveel binnendeuren wenst u?
3. Beschrijf uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.