Paneeldeur: kosten, geschikte materialen en ontwerpmogelijkheden

Denk je aan een nieuwe paneeldeur voor je huis? Ontdek hier de kosten, geschikte materialen en stijlvolle ontwerpmogelijkheden van paneeldeuren. Of je nu een klassiek of modern interieur hebt, dit artikel geeft je inzicht in wat je moet weten om de juiste keuze te maken voor jouw woning.

Contacteer specialisten in jouw buurt!

Wat is een paneeldeur?

Als je aan het rondkijken bent voor een nieuwe deur, kom je misschien de term ‘paneeldeur’ tegen. Dit is niet zomaar een deur! Paneeldeuren hebben een bijzondere uitstraling die bij veel interieurs past. Ze zijn opgebouwd uit horizontale en verticale delen met daartussen panelen.

Dit zorgt niet alleen voor een stevige deur, maar geeft ook een speels effect. Of je nu een modern of een klassiek huis hebt, een paneeldeur past er waarschijnlijk wel bij. Ze komen zelfs met glaspanelen, waardoor ze nog veelzijdiger zijn.

De onderdelen van een klassieke paneeldeur

Hier zijn de onderdelen die je vaak ziet:

 1. Deurstijlen: dit zijn de verticale planken aan de zijkanten van de deur – ze zijn de ruggengraat van de hele deur.
 2. Regels: dit zijn de horizontale balken die tussen de stijlen zitten – ze geven de deur extra stevigheid.
 3. Dorpels: de horizontale delen aan de boven- en onderkant – handig om te weten: de onderste dorpel is meestal wat hoger, dus als je deur te lang is, kun je hier wat vanaf zagen.
 4. Profielen: deze vind je aan het einde van de stijlen of dorpels – ze geven de deur net dat beetje extra stijl en flair.
 5. Bossing: dit deel ligt iets dieper in de deur, tussen het profiel en het kussen – het geeft de deur diepte en karakter.
 6. Kussen: dit is het middelste deel van het paneel, op gelijke hoogte met de stijlen en regels – het geeft het paneel een subtiele ‘lift’.
 7. Paneel: het hart van de paneeldeur, bestaande uit het profiel, de bossing en het kussen.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Wat kost een paneeldeur?

Wanneer je een paneeldeur wilt kopen, zijn de prijzen afhankelijk van het materiaal en de kwaliteit. Voor een basis hardboard paneeldeur beginnen de prijzen ongeveer bij € 70. Dit is een betaalbare optie als je niet te veel wilt spenderen.

Als je kiest voor een MDF-paneeldeur, een steviger en duurzamer materiaal, beginnen de prijzen rond de € 200. Wil je een MDF-paneeldeur met glas, dan stijgt de prijs meestal met ongeveer € 100.

Voor massief hout, wat een luxe uitstraling en betere kwaliteit biedt, liggen de prijzen hoger. Een massief houten paneeldeur start rond de € 400 en kan oplopen tot € 800 of € 900, afhankelijk van de afwerking en het ontwerp.

Paneeldeur in detail.

Geschikte materialen voor een paneeldeur

Het kiezen van het juiste materiaal voor je paneeldeur is een belangrijke stap. Elk type materiaal brengt zijn eigen charme en voordelen met zich mee, dus neem even de tijd om te ontdekken wat het beste bij jouw stijl en behoeften past.

1. Massief houten paneeldeuren

 • Uitstraling: massief hout geeft een warme, natuurlijke uitstraling.
 • Duurzaamheid: ze zijn sterk en kunnen lang meegaan als ze goed onderhouden worden.
 • Bewerkbaarheid: ze kunnen op maat gemaakt worden en zijn ideaal voor aanpassingen.
 • Kosten: over het algemeen zijn ze duurder dan andere soorten paneeldeuren.

2. Hardboard

 • Kosten: dit is een budgetvriendelijke optie.
 • Gewicht: hardboard deuren zijn lichter en makkelijker te hanteren.
 • Beperkingen: ze zijn minder duurzaam en minder geschikt voor intensief gebruik of aanpassingen.

3. MDF

 • Veelzijdigheid: ze zijn makkelijk te bewerken en te schilderen, waardoor het in verschillende stijlen gebruikt kan worden.
 • Stabiliteit: MDF werkt minder dan massief hout, wat betekent dat de deuren minder vatbaar zijn voor kromtrekken.
 • Kosten: dit materiaal is over het algemeen betaalbaar, maar duurder dan hardboard.
MDF hout voor deuren.

Ontvang nu 5 gratis offertes van specialisten uit jouw buurt!

Nieuwe paneeldeuren op maat kopen: enkele keuzes

Sta je op het punt om nieuwe paneeldeuren te kopen? Dan zal je al snel ontdekken dat er heel wat keuzes op je pad komen. Of het nu gaat om de kleur, het wel of niet toevoegen van glas, elke beslissing die je neemt, beïnvloedt zowel de look als de functionaliteit van je deur. Hier volgt een handig overzicht om je een helder idee te geven van de mogelijkheden.

1. Kleurkeuze (zwart, wit…)

De kleur van je paneeldeur zet de toon voor je interieur. Ga je voor een strakke, moderne look met een zwarte deur of voor een heldere, frisse uitstraling met een witte deur? Elke kleur heeft zijn eigen charme en kan een grote impact hebben op de ambiance van de ruimte.

2. Paneeldeur met of zonder glas

De keuze tussen paneeldeuren met of zonder glas hangt af van je behoefte aan privacy en natuurlijk licht. Paneeldeuren met glas laten meer licht door en kunnen ruimtes groter doen lijken, terwijl dichte deuren meer privacy bieden.

3. Paneeldeuren met een oude look uit de jaren 30

Voor een klassieke uitstraling kun je kiezen voor paneeldeuren die de stijl van de jaren 30 nabootsen. Deze deuren hebben vaak karakteristieke details en geven je huis een tijdloze charme.

4. Profilering

De profilering van een paneeldeur bepaalt in grote mate de uitstraling. Je kunt kiezen uit diverse profielen, van eenvoudig tot meer gedetailleerd, wat een invloed heeft op het algehele uiterlijk van de deur.

5. Het aantal panelen

Het design van een deur wordt sterk bepaald door het aantal panelen. Zo geeft een deur met talrijke panelen een klassieke touch, terwijl je met minder panelen juist een moderne uitstraling creëert.

6. Stompe deur of opdekdeur

Tot slot is er de keuze tussen een stompe deur en een opdekdeur. Een stompe deur valt volledig in het kozijn en heeft een naadloze uitstraling, terwijl een opdekdeur gedeeltelijk over het kozijn valt, wat handig kan zijn voor bepaalde draairichtingen of om tocht te verminderen.

Stompe deur in woonkamer.

Professioneel advies nodig? Vind de juiste specialist in jouw regio voor info en vrijblijvende offertes

Op zoek naar het perfecte advies voor jouw paneeldeuren? De juiste specialist vinden in jouw regio is makkelijker dan je denkt.

Zij kunnen je voorzien van alle informatie die je nodig hebt en helpen bij het maken van de beste keuzes voor jouw thuis. Vraag vandaag nog vrijblijvend en gratis offertes aan en ontdek de mogelijkheden die bij jou passen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type binnendeuren wenst u?
2*. Hoeveel binnendeuren wenst u?
3. Beschrijf uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.