Hoogrendementsglas: prijs per soort

Ga je nieuwe ramen en deuren plaatsen, dan is gewoon dubbel glas vandaag de dag niet meer de standaard. Er is inderdaad een aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van soorten beglazing.

Zo wordt er steeds meer gekozen voor hoogrendemenstglas, want het biedt uitstekende efficiëntie en isolatie. Maar hoe werkt hoogrendementsglas nu? Welke soorten hoogrendementsglas zijn er? En hoe ziet het kostenplaatje eruit?

Ontvang gratis offertes en advies

hoogrendementsglas

Wat is hoogrendementsglas?

Tegenwoordig is het meeste enkel glas al wel vervangen door dubbel glas. De dubbele beglazing levert aanzienlijke voordelen op, omdat er minder energie van binnen naar buiten verloren gaat.

Tegenwoordig vindt er weer een andere metamorfose plaats. Het gewoon dubbel glas, die een luchtledige spouw heeft, wordt soms vervangen door hoogrendementsglas. Het is dubbel glas (soms bestaande uit drie lagen glas) dat aan de binnenzijde voorzien is van een extra coating.

De spouw van het HR++ is niet luchtledig. De opening van de spouw is opgevuld met de gasvulling Argon of Xenon. Deze gassen hebben een veel beter isolerend vermogen dan een luchtledige laag, zoals dat bij gewoon dubbel glas wordt toegepast.

Hoogrendementsglas: prijs

De prijs van hoogrendementsglas schommelt tussen 50 en 150 euro per m² (incl. BTW, excl. plaatsing). De gedetailleerde prijzen vind je in de onderstaande tabel.

Type hoogrendementsglasPrijs per m² (incl. BTW excl. installatie)
HRTussen € 50 en € 65
HR+Tussen € 70 en € 85
HR++Tussen € 80 en € 100
HR+++Tussen € 120 en € 150

De prijs varieert in functie van de verschillende glassoorten. Driedubbel glas, ook wel triple glas genoemd, zal namelijk een hoger kostenplaatje hebben dan standaard dubbel glas.

Het type geïsoleerd raam (hout, aluminium of PVC) evenals de raamspecialist hebben ook een belangrijke invloed op het kostenplaatje. Ons advies: vergelijk verschillende offertes van raamspecialisten uit je regio en bespaar zo tot 30% op de totale kostprijs.

premies hr glas

Premies voor de plaatsing van hoogrendementsglas

Voor de vervanging van je enkel- of dubbel glas door hoogrendementsglas kom je misschien in aanmerking voor de toekenning van een premie. Deze wordt door je netbeheerder of door de Vlaamse Overheid toegekend.

Premie van Fluvius

Indien je woning voor 1 januari 2006 aan het elektriciteitsnetwerk werd aangesloten kan je bij fluvius genieten van een premie voor de installatie van HR-glazen. Dateert je laatste factuur voor die installatie van 2020, dan bedraagt de premie 8 euro per m². In 2022 bedraagt de premie 16 euro per m². 

Ontvang tot 5 GRATIS offertes

Overkoepelende renovatiepremie

Voor de energetische renovatie van woningen die ouder dan 30 jaar dan kom je misschien in aanmerking voor de overkoepelende renovatiepremie.

Deze premie wordt door de Vlaamse overheid uitgegeven en dekt 30 à 40% van de kosten die je voor een renovatie oploopt. De eerste voorwaarde is dat de renovatie meer dan 2500 euro (excl. btw) aan facturen met zich meebrengt. Specifiek voor de plaatsing van HR-glas gelden de bijkomende voorwaarden:

  • De U-waarde van de nieuwe glazen bedraagt maximum 1.0 w/m²K. H+ en sommige H++ glazen zijn dus uitgesloten.
  • De plaatsing moet door een erkende specialist worden uitgevoerd.

Totaalrenovatiebonus

Combineer je de plaatsing van HR-glazen met twee andere energiebesparende maatregelen, dan kom je daarenboven misschien in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus.

Deze bonus wordt door de Vlaamse overheid uitgegeven en schommelt tussen 625 en 4.750 euro afhankelijk van het aantal doorgevoerde renovaties en van het type woning.

De isolatiewaarde van hoogrendementsglas

De U-waarde van hoogrendementsglas schommelt tussen 1,6 en 0.5 W/m²K (hoe lager het getal, hoe minder warmte er verloren gaat). Dit is een aanzienlijke verbetering vergeleken met standaard dubbel glas (gemiddeld 2,8).

Deze hogere isolatiewaarde wordt bereikt door het aanbrengen van een extra coating. De ruimte tussen de glasplaten wordt hierbij opgevuld met een efficiëntere edelgasmix. Er wordt tegenwoordig ook vaak driedubbel glas gebruikt.

In HR-glazen wordt soms een isolerend dun metaallaagje aangebracht die de binnenste glasplaat bedekt. Die metalen coating maakt het verschil tussen gewone en extra zonwerend hoogrendementsglas. Het metaallaagje is niet zichtbaar en zal ook bijna geen invloed uitoefenen op de lichtinval.

hoogrendementsglas prijs

Wat is het verschil tussen HR+, HR++ en HR+++ glas?

Er bestaan verschillende soorten hoogrendementsglas met verschillende features en isolatiewaarden. Je kan namelijk kiezen tussen H+, H++ en H+++ glas.

HR+ glas

Dit type dubbele beglazing, bestaande uit twee glasbladen, bevat uitstekende isolerende eigenschappen. De spouw is gevuld met droge lucht en een extra beschermende coating wordt op het glas aangebracht die 90% van de warmte terugkaatst. HR+ glas heeft een U-waarde van 1,2 à 1,6 W/m²K.

HR++ glas

Bij HR++ glas wordt de spouw gevuld met argongas. Dit verbetert nog eens de isolatie-eigenschappen. De U-waarde van dit type glas ligt zodoende onder de 1,1 W/m²K.

HR+++ glas

HR+++ glas, of driedubbel glas, bestaat uit meer dan twee glasbladen waarvan de dubbele spouw gevuld is met argon- of kryptongas. Deze beglazing beschikt zowat over de beste isolerende eigenschappen (0,5 W/m²K)

voordelen hoogrendementsglas

Waarom kiezen voor hoogrendementsglas

Voordelen

HR++ isolatieglas aanschaffen in een goede keuze. Je kunt er de woning op een ideale manier mee isoleren en gaat minder energie verbruiken. Wat ook belangrijk is dat het wooncomfort aanzienlijk wordt verbeterd.

Er komt minder kou en wind binnen, zodat je dus minder hoeft te stoken. De investering die je maakt voor het duurdere glas verdien je ook weer terug. Indien de nieuwe ramen ook een metalen coating houden ze daarbovenop ook de stralingswarmte tegen. Met extra zonwerend glas bespaar je dus ook nog op airco-kosten.

Het metaallaagje is niet zichtbaar en zal ook bijna geen invloed uitoefenen op de lichtinval. Het HR++ heeft niet alleen voordelen, maar ook nadelen.

Nadelen

De plaatsingskosten van het HR++ zijn hoog. Je moet minimaal met zijn tweeën zijn om het glas te plaatsen. Grote oppervlakten van dit glas wegen zwaar. Er komt bij het plaatsen van het HR++ vakmanschap bij kijken.

Er zal dus een glaszetter aan te pas moeten komen om het glas te plaatsen. Dit is ook noodzakelijk om van eventuele premies te kunnen genieten. Afhankelijk van de soort klus kunnen de kosten voor het plaatsen behoorlijk oplopen. Een gemiddelde glaszetter kan gemakkelijk € 70 per uur vragen.

hoogrendementsglas installeren

Ontvang gratis offertes voor de plaatsing van je hoogrendementsglazen

Het gebruik van hoogrendementsglas heeft veel voordelen, maar de plaatsingskosten kunnen vrij hoog oplopen. Om die reden is het aangeraden om meer dan één offerte aan te vragen voor de installatie van je HR-glazen.

Dat kan gratis en vrijblijvend via onderstaand formulier. Deze dienst stelt je in staat om de prijzen van vakmannen in jouw buurt te vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welke type ramen zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.