Vliegenramen: soorten, prijzen en zelf maken

Als het op beestjes aankomt zorgen vliegenramen ervoor dat deze eenvoudigweg geen kans meer hebben om je woning binnen te dringen. Dit is vooral superhandig wanneer je in warmere tijden ook binnen wil genieten van een zachte lentebries of zwoele zomerwind.

Door het gaas in het vliegenraam wordt de ingang voor insecten belemmerd en voorzie je  jouw huis zorgeloos van frisse lucht.

Anti-vliegen-horren vind je in alle mogelijke maten en uitvoeringen, geschikt voor alle soorten ramen en deuren. Ongeacht hun naam vormen ze trouwens niet alleen een belemmering voor vliegen, ook bijen, wespen, spinnen en wat er zo al meer rondvliegt en -kruipt komt jouw huis niet meer in.

Vliegenramen prijzen

Wanneer je het comfort dat een vliegenraam je biedt in aanmerking neemt is dit geen grote investering. Bovendien kan je horren horren ook per stuk kopen, en zelfs zelf maken.

Een vliegendeur heeft dan weer een meer complexe constructie en vraagt meer specialistische kennis om te plaatsen. Ze is dus meestal wel wat duurder, waarbij je dan ook nog eens onderscheid moet maken tussen standaard vliegendeuren en rol- of vouwdeuren.

Om je toch enig idee te geven werkten we het volgende voorbeeld uit. Stel dat je 6 ramen wil voorzien van een vliegenraam en daarbij een vliegendeur wenst aan uw achterdeur. Dan mag je rekening houden met een gemiddelde prijs van ongeveer € 650 , weliswaar zonder plaatsing.

Vliegenraam op maat prijs

Wanneer u er voor kiest uw vliegenraam op maat te laten maken wordt het vanzelfsprekend moeilijker om zomaar een prijsidee te geven. Hier hangt immers alles af van zowel uw keuze van materialen als van de afmetingen van uw raam en eventuele specifieke wensen die u hierbij heeft. Verder zal ook het standaard uurloon van de vakman die je kiest mee bepalend zijn.

Wil je kant-en-klare ramen of deuren laten monteren, dan mag je als vuistregel aannemen dat de montage ongeveer evenveel zal kosten als de ramen zelf.

Vliegenramen laten maken

Soorten vliegenramen

Voor de meeste toepassingen heb je de keuze tussen meer dan een model. In een aantal gevallen is de keuze wel beperkt. Dit wordt dan bepaald door de praktische bruikbaarheid van de verschillende systemen.

Zo kan je bijvoorbeeld geen voorzetraam plaatsen bij een raam dat naar buiten toe open draait. Je kan ook vrijwel al deze horren kant-en-klaar kopen, zelf maken of laten maken en plaatsen.

Uiteraard zijn de keuzes die je hier maakt zonder meer bepalend voor de prijs die je zal betalen. Een idee geven van standaard vliegenramen prijzen is dan ook niet mogelijk. De prijs zal echter nooit hoger zijn dan het comfort dat de plaatsing je oplevert.

Vergelijk vliegenramen

Vliegenraam Velux

Er bestaan speciale vliegenramen voor Velux ramen. Dit is trouwens een van de weinige soorten ramen waar je niet echt veel keuze hebt. Omwille van praktische haalbaarheid zijn deze altijd rolhorren die aan de binnenzijde van het raam geplaatst worden.

Vliegenramen voor schuifraam

Een veel gebruikte uitvoering in de strijd tegen vliegend ongedierte is de vliegenramen schuifdeur. Zoals de naam aangeeft hebben deze vliegenramen een vaste vorm die zowel voor ramen als voor deuren toepasbaar is.

Een groot voordeel hierbij is dat schuiframen vrijwel geen plaats innemen omdat ze niet openslaan. Ideaal dus voor plaatsen waar je bijvoorbeeld voor het raam plantenbakken hebt staan, of een tafeltje aan de binnenzijde.

Waarom vliegenramen plaatsen?

Plissé vliegendeur

Vliegenramen voor deuren zijn meestal zelf ook uitgevoerd als deurmodel. Hier kan je niet alleen kiezen tussen de klassieke dubbele deur of de schuifdeur, maar heb je ook de mogelijkheid om te gaan voor een plissé vliegendeur.

Plissé horren hebben een iets andere samenstelling dan het doorsnee gaas en rollen zichzelf op. Bij gebruik rol je de twee helften uit en bevestig je ze aan elkaar. Een voordeel tegenover de klassieke deur is, uiteraard vooral bij glazen deuren, dat het zichtgedeelte niet permanent afgedekt wordt.

Inzet vliegenraam

Een inzetraamhor wordt vooral gebruikt bij ramen die naar buiten toe openen. Je bevestigt het aan de binnenzijde van het raam met klemmetjes. Wanneer je het raam sluit, klik ke het vliegenraam er zo weer uit.

Een nadeel is uiteraard dat je ook nog plaats moet voorzien om het vliegenraam op te bergen wanneer het niet in gebruik is. Mocht dit echt een probleem zijn, dan kan je er voor opteren het Velux idee bij gewone ramen toe te passen en een rolhor aan de binnenzijde van je raam plaatsen.

Ramen die naar binnen toe openen krijgen best een voorzetraamhor. Deze werkt quasi op dezelfde manier als een inzethor. Een plusje is dat deze, aangezien ze het openen of sluiten van ramen niet verhinderen, ze een voorjaar en zomer lang kunnen blijven staan. Er bestaan ook verschillende profielen, die kunnen gecombineerd worden met verluchtingsroosters en/of rolluiken.

Vliegenramen die eveneens permanent kunnen blijven staan zijn de rolhorren. Deze worden zowel verticaal als horizontaal aan je raam bevestigd. Wanneer je de hor nodig heeft rol je ze uit. Een verschil met de plissé is dat deze rolhor zichzelf niet oprolt. Een voordeel tegenover de voorzethor is dan weer dat jouw zicht vrij blijft bij gesloten ramen.

Vergelijk GRATIS offertes

Vliegenramen zelf maken of laten maken?

Wil je vliegenramen plaatsen? Ook dan zijn er verscheidene mogelijkheden.Wanneer jouw raam een standaardafmeting heeft, kan je jouw vliegenhorren kant- en-klaar kopen. Daarnaast bestaan er ook bouwpakketten die u mits het nauwgezet volgen van de handleiding, toelaten uw eigen ramen te maken. Eenmaal gekocht of in elkaar gezet moeten deze gemonteerd worden. Ook hier geldt weer dat je zelf weet of je een handige Harry of eerder een dubbele linkshandige bent.

Voor vliegendeuren geldt in principe net hetzelfde. Alleen moet je je daarbij wel bewust zijn van het feit dat een deur monteren toch wel iets meer vakmanschap vraagt dan de doorsnee hobbyist in huis heeft. Maar ook hier geldt weer dat u uiteindelijk beslist.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt