Vliegenraam op maat: prijs, soorten en zelf maken

Een vliegenraam houdt insecten en andere ongewenste gasten makkelijk buiten. Het is ook niet duur! Een vliegenraam op maat kan je voor een goedkope prijs laten maken of zelf in elkaar steken. Zeker op warme dagen als de ramen openstaan biedt een vliegenraam optimaal bescherming.

Anti-vliegen-horren vind je in alle mogelijke maten en uitvoeringen. Het past bijgevolg perfect op de meest uiteenlopende soorten ramen. Ongeacht hun naam bieden ze trouwens niet alleen bescherming tegen vliegen. Ook bijen, wespen, spinnen en andere insecten of beestjes blijven buiten.

Ontvang offertes voor een vliegenraam op maat

Vliegenramen prijzen

vliegenraam op maat prijs

Wanneer je het comfort dat een vliegenraam op maat je biedt in aanmerking neemt, is het helemaal geen grote investering. Bovendien kan je horren per stuk kopen, en makkelijk zelf maken.

Een vliegendeur is een meer complexe constructie en vraagt net een tikkeltje meer kennis om te maken en te plaatsen. Dat weerspiegelt zich ook in de prijs. Een vliegendeur is meestal wat duurder. Daarbij is er nog een onderscheid tussen standaard vliegendeuren en rol- of vouwdeuren.

Om je een idee te geven van de prijzen voor vliegenramen is het volgende voorbeeld illustratief. Stel dat je 6 ramen wil voorzien van een vliegenraam en je wenst een vliegendeur aan de achterdeur. In dat geval mag je rekenen op een gemiddelde prijs van € 650, plaatsing niet inbegrepen.

Vliegenraam op maat prijs

Kies je ervoor om je vliegenraam op maat te laten maken? Dan is het minder makkelijk om je een prijsindicatie te geven. Alles hangt af van de keuze van materialen, de afmetingen van je raam en eventuele specifieke wensen. Verder bepaalt ook het standaard uurloon van de vakman mee de prijs.

Wil je kant-en-klare ramen of deuren laten monteren? Neem dan als vuistregel dat de montage ongeveer evenveel zal kosten als de ramen zelf.

Vraag advies en ontvang gratis offertes

Soorten vliegenramen

Voor de meeste vliegenramen heb je keuze tussen meer dan één model. In sommige gevallen is de keuze echter beperkt. Bepalend daarbij is de praktische bruikbaarheid van de uiteenlopende systemen. Zo kan je bijvoorbeeld geen voorzetraam plaatsen bij een raam dat naar buiten toe open draait.

Uiteraard zijn de keuzes die je maakt zonder meer bepalend voor de prijs die je zal betalen. Een idee geven van standaard vliegenramen prijzen is bijgevolg bijzonder moeilijk. Wat wel zeker is dat de prijs nooit hoger zal zijn dan het comfort dat de plaatsing je oplevert.

Vergelijk gratis offertes voor vliegenramen

Vliegenraam Velux

Er bestaan speciale vliegenramen op maat voor Velux ramen. Dit is trouwens een van de weinige soorten ramen waar je niet veel keuze hebt.

Omwille van praktische haalbaarheid zijn het vrijwel altijd rolhorren die aan de binnenzijde van het raam geplaatst worden.

Vliegenramen voor schuifraam

Een veel gebruikte uitvoering in het buitenhouden van ongewenste insecten en andere dieren is de vliegenramen schuifdeur. Zoals de naam het zelf zegt, hebben deze vliegenramen op maat een vaste vorm. Ze zijn geschikt voor ramen en deuren.

Een groot voordeel  is dat schuiframen vrijwel geen plaats innemen. Omdat ze niet openslaan. Ideaal dus voor plekken waar je bijvoorbeeld voor het raam plantenbakken hebt staan, of een tafeltje langs de binnenkant.

Waarom vliegenramen plaatsen?

Plissé vliegendeur

Vliegenramen op maat voor deuren zijn doorgaans in deurmodel. Hier heb je keuze tussen de klassieke dubbele deur of de schuifdeur. Daarnaast is er de optie van een plissé vliegendeur.

Plissé horren hebben een iets andere samenstelling dan doorsnee gaas en rollen zichzelf ook op. Bij gebruik rol je de twee helften uit en bevestig je ze aan elkaar.

Een voordeel tegenover de klassieke deur is, vooral bij glazen deuren, dat het zichtgedeelte niet permanent afgedekt wordt.

Inzet vliegenraam

Een inzetraamhor wordt vooral gebruikt bij ramen die naar buiten toe openen. Je bevestigt het aan de binnenzijde van het raam met klemmetjes. Wanneer je het raam sluit, klik je het vliegenraam er zo weer uit.

Een nadeel is dat je nog plaats moet voorzien om het vliegenraam op te bergen wanneer het niet in gebruik is. Mocht dit echt een probleem zijn, dan kan je er voor opteren het Velux-principe bij gewone ramen toe te passen en een rolhor aan de binnenzijde van je raam plaatsen.

Ramen die naar binnen toe openen, krijgen best een voorzetraamhor. Deze werkt quasi op dezelfde manier als een inzethor. Een troef is dat dit type, aangezien ze het openen of sluiten van ramen niet verhinderen, een voorjaar en een zomer lang kan blijven staan. Er bestaan ook verschillende profielen, die kunnen gecombineerd worden met verluchtingsroosters en/of rolluiken.

Vliegenramen die ook permanent kunnen blijven staan, zijn de rolhorren. Die worden zowel verticaal als horizontaal aan je raam bevestigd. Wanneer je de hor nodig hebt, rol je ze uit. Een verschil met de plissé is dat de rolhor zichzelf niet oprolt. Een voordeel tegenover de voorzethor is dan weer dat jouw zicht vrij blijft bij gesloten ramen.

Vliegenramen zelf maken of laten maken?

Wil je vliegenramen plaatsen? Er zijn tal van opties. Wanneer jouw raam een standaardafmeting heeft, kan je jouw vliegenhorren kant- en-klaar kopen.

Daarnaast bestaan er bouwpakketten die je, mits het nauwgezet opvolgen van de handleiding, toelaten je eigen vliegenramen te maken. Eenmaal gekocht of in elkaar gezet moeten ze gemonteerd worden aan je raam of ramen. Het vraagt wel enige technische kunde.

Voor vliegendeuren geldt net hetzelfde. Alleen moet je je wel bewust zijn van het feit dat een deur monteren toch wel iets meer vakmanschap vraagt dan de doorsnee hobbyist in huis heeft. Maar ook hier geldt andermaal dat jijzelf uiteindelijk beslist.

Benieuwd naar de vliegenraam op maat prijs van een professionele vakman. Verstuur vandaag je aanvraag en ontvang al binnen enkele dagen de eerste prijsoffertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt