Stalen ramen: eigenschappen, onderhoud en kostprijs

Stalen ramen en stalen deuren, heb je daar al eens over nagedacht? Het is wat anders dan de doordeweekse houten, PVC of aluminium ramen. Stalen ramen geven je woning ineens veel meer karakter dan voordien.

Een stalen raam kan namelijk zo gevormd worden dat het er sierlijk, fijn en elegant uitziet, terwijl het uiterst sterk blijft. Denk ook niet dat dit type ramen en deuren enkel in een industriële look passen. Ze horen evengoed thuis in landelijke woningen.

Vraag je GRATIS prijsofferte op maat aan

Kostprijs stalen ramen

Aan smeedijzeren maatwerk hangt een stevig prijskaartje vast. Je rekent best op € 1.100 per vierkante meter. Daar zit gelukkig wel al hoogrendementsglas in inbegrepen. Dit soort glas zal je verwarmingskosten verminderen en er dus voor zorgen dat je die investering op termijn terugverdient. Staal heeft namelijk een erg lange levensduur van 50 jaar!

Bespaartips voor de installatie van stalen ramen

Om de kosten te drukken zijn er de volgende mogelijkheden:

  • Premie voor HR-glas van Fluvius: stalen ramen combineer je het best met hoogrendementsglas.  Bij Fluvius krijg je een premie van € 16 per m² voor hun installatie in 2021 en € 8 per m² voor 2020.
  • Overkoepelende renovatiepremie voor HR-glas: Bovendien kom je misschien ook in aanmerking voor een dekking van 30-40% van je kosten. Voorwaarden vind je op de website van de Vlaamse Overheid.
  • Voorbereidende werken: De nodige skills om zelf een nieuw stalen raam steken zijn weinig mensen gegeven, maar je kunt wel heel wat voorbereidingen zelf uitvoeren. Denk maar aan het verwijderen van het oude raam(kozijn).
  • Prijzen vergelijken: er zijn mogelijk verschillende experts in stalen ramen in de buurt die stalen ramen plaatsen. Vraag een prijsofferte en vergelijk hun prijzen. Op die manier vind je goedkope(re) stalen ramen.

Vraag GRATIS advies

Stijl van stalen ramen

Een eerste voordeel van staal is zijn esthetische polyvalentie. Een stalen raam kan namelijk zowel in een industriële look als in landelijke woningen thuishoren. Daarenboven kan je stalen ramen en stalen deuren in elke mogelijke kleur lakken.

Stalen ramen

Het maakt met andere woorden niet uit in welk soort woning de stalen ramen en deuren worden geplaatst: je mag er zeker van zijn dat ze een eyecatcher worden voor al je gasten.

Stijlvolle stalen ramen en deuren maken is een uiterst intensief werk dat je niet aan de lopende band kan uitvoeren. Stalen kozijnen worden hierdoor vaak op maat gemaakt. Voor dat precieze vakmanschap betaal je een extra hoge prijs, maar je krijgt er uiteraard een uniek stalen raam voor in ruil.

Eigenschappen stalen ramen

Ook wat veiligheid betreft, zit je met stalen ramen en deuren goed. Niet alleen zijn ze zo stevig dat de mogelijkheden tot inbraak en vandalisme beperkt blijven, daarnaast kan staal heel goed tegen vuur en hoge temperaturen. Daar kan hout niet tegenop! Tot slot is het misschien fijn om te weten dat staal 100% recycleerbaar is.

Je zit waarschijnlijk te wachten op de isolerende eigenschappen van staal. Het voordeel met staal is dat je voor akoestische isolatie goed zit. Het is dus een ideale kandidaat voor de inwoners van een rumoerige stad. De thermische isolatie van staal echter is een ander paar mouwen.

Staal doet het nog minder goed dan houten ramen en aluminium ramen dat doen, zelfs met een thermische onderbreking. PVC is in dat geval de grote winnaar. Heb je toch je hart verloren aan staal, dan kan je het probleem een beetje verhelpen met een thermische onderbreking en afstandhouders. Eens iets anders dan aluminium ramen.

Wat houdt dat in? Het toevoegen van een thermische onderbreking wil zeggen dat de stalen profielen van de stalen ramen uit twee stukken staal bestaan met daartussen een kunststof isolator. Dit verhoogt de isolatiewaarde ten opzichte van dunne profielen.

Materiaal Isolatiewaarde
PVC Tussen 1.2 – 0.78 W/m²K
Hout Tussen 0.8 – 0.63 W/m²K
Aluminium 0,85 W/m²K
Staal Tussen 2.6 en 1.9 W/m²K

Onderhoud stalen ramen

Wat onderhoud betreft hoef je je geen zorgen te maken: meestal worden de gekozen kleuren in het staal ingebakken. Je moet er dus niet elk jaar met de verfborstel overeen. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat gelakt staal onder bepaalde omstandigheden zijn glans kan verliezen. Indien de coating verschilfert kan het kozijn zelfs oxideren indien de stalen profielen niet roestvrij zijn.

Dat is gelukkig snel opgelost met een tweejaarlijkse onderhoudsbeurt. Het spreekt voor zich dat je schurende materialen best vermijdt. Indien je niet erg thuis bent in het onderhoud van raamkozijnen kan je die altijd laten uitvoeren door een raamspecialist.

Voordelen en nadelen van stalen ramen

Onderstaande tabel vat de hierboven gegeven informatie samen.

Voordelen Nadelen
Onderhoudsvriendelijk Hoge prijs
Uniek Slechte thermische isolatie
Goede akoestische isolatie Risico op oxidatie
Veilig
100% recycleerbaar

Ontvang gratis offertes voor de installatie van je stalen ramen

Via onderstaand formulier krijg je gratis toegang tot offertes van professionals in jouw buurt. Dit biedt jou de mogelijkheid om hun prijzen te vergelijken en zo de voordeligste keuze te maken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt