Stalen ramen: eigenschappen, onderhoud en kostprijs

Stalen ramen en deuren, heb je daar al eens over nagedacht? Het is wat anders dan de doordeweekse houten, PVC of aluminium raamkozijnen. Stalen of smeedijzeren ramen geven je woning ineens veel meer karakter dan voordien.

Staal kan namelijk zo gevormd worden dat het er sierlijk, fijn en elegant uitziet, zonder aan sterkte in te boeten. Denk ook niet dat dit type ramen en deuren enkel in een industriële stijl passen. Smeedwerk is eigentijds en tijdloos tegelijk.

Kostprijs stalen ramen

Ook als we het over de kostprijs hebben, is PVC de grote winnaar. Aan smeedijzeren maatwerk hangt daarentegen een stevig prijskaartje vast. Je rekent best op €1.100 per vierkante meter. Daar zit gelukkig wel al hoogrendementsglas in inbegrepen. Gelukkig heeft staal een lange levensduur!

Vraag je GRATIS prijsofferte op maat aan

Om de kosten te drukken zijn er wel een paar mogelijkheden:

  • Premie voor hoogrendementsglas: stalen ramen combineer je het best met hoogrendementsglas en daar krijg je gelukkig een mooie premie van € 10 per m² voor.
  • Voorbereidende werken: zelf een nieuw raam steken is weinig mensen gegeven, maar je kunt wel heel wat voorbereidingen treffen. Denk maar aan het verwijderen van het oude raam(kozijn).
  • Prijzen vergelijken: er zijn altijd verschillende ramenexperts in de buurt die stalen ramen plaatsen. Vraag een prijsofferte en vergelijk hun prijzen. Op die manier vind je goedkope(re) stalen ramen.

Voor een exacte prijsofferte op maat van jouw ramen, klop je best eens aan bij een specialist uit de buurt. Dat kan tegenwoordig snel en makkelijk zonder je deur uit te moeten.

De voordelen van stalen ramen

Dat wil zeggen dat staal zowel in een moderne setting als in een landelijke, meer traditionele omgeving kan thuishoren. Je kan stalen ramen en deuren namelijk in elke mogelijke kleur lakken.

Stalen ramen

Je zit dus niet alleen met zwart en grijs opgescheept. Het maakt met andere woorden niet uit in welk soort woning de stalen ramen en deuren worden geplaatst: je mag er zeker van zijn dat ze een eyecatcher worden voor al je gasten.

Voordelen Nadelen
Onderhoudsvriendelijk Duur
Uniek Slechte thermische isolatie
Goede akoestische isolatie
Veilig
100% recycleerbaar

Bovendien ben je er met stalen ramen en deuren van verzekerd dat jij de enige bent met ramen en deuren die er zo uitzien. Smeedwerk is geen bandwerk en wordt alleen uitgevoerd door echte professionals.

Door dat precieze vakmanschap betaal je een extra hoge prijs maar je krijgt er uiteraard een uniek stuk voor in ruil.

Jij beslist zelf hoe fijn het staal eruit moet zien en hoe je het glas van je ramen en deuren verdeeld wil. Wees niet bang dat je enkel voor rechte lijnen zou kunnen kiezen. Staal kan ook in bogen gesmeed worden.

Wie kiest voor stalen ramen en deuren, kiest met andere woorden voor maatwerk van de bovenste plank.

Extra overtuiging nodig?

Vraag GRATIS advies

Onderhoud stalen ramen

Wat onderhoud betreft hoef je je geen zorgen te maken: meestal worden die kleuren in het staal ingebakken. Je moet er dus niet elk jaar met de verfborstel overeen. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat gelakt staal onder bepaalde omstandigheden zijn glans kan verliezen.

Dat is gelukkig snel opgelost met een tweejaarlijkse waxbeurt. Het spreekt voor zich dat je schurende materialen best vermijdt.

Eigenschappen stalen ramen

Ook wat veiligheid betreft, zit je met stalen ramen en deuren goed. Niet alleen zijn ze zo stevig dat de mogelijkheden tot inbraak en vandalisme beperkt blijven, daarnaast kan staal heel goed tegen vuur en hoge temperaturen. Daar kan hout niet tegenop! Tot slot is het misschien fijn om te weten dat staal 100% recycleerbaar is.

Je zit waarschijnlijk te wachten op de isolerende eigenschappen van staal. Het voordeel met staal is dat je voor akoestische isolatie goed zit. Thermische isolatie is echter een ander paar mouwen.

Staal doet het nog minder goed dan hout ramen en aluminium ramen dat doen, zelfs met thermische onderbrekingen. PVC is in dat geval de grote winnaar. Heb je toch je hart verloren aan staal, dan kan je het probleem een beetje verhelpen met thermische onderbrekingen en afstandhouders.

Wat dat inhoudt? Het toevoegen van een thermische onderbreking wil zeggen dat het profiel van een stalen raam bestaat uit twee stukken staal met daartussen een kunststof isolator. Zo zorg je ervoor dat de isolatiewaarde beter wordt.

Materiaal Isolatiewaarde
PVC Tussen 1.2 – 0.78 W/m²K
Hout Tussen 0.8 – 0.63 W/m²K
Aluminium 0,85 W/m²K
Staal Tussen 2.6 en 1.9 W/m²K
Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt