PVC ramen: voordelen, onderhoud en uitvoeringen

Er zijn vier verschillende types PVC raam. Het type is een sterk bepalende factor voor de prijs van je PVC raam. Het materiaal PVC (polyvinylchloride) wint terrein op de markt van ramen en deuren.

PVC ramen hebben dan ook vele voordelen en zijn bovendien goedkoper dan hout of aluminium ramen. Maar zoals altijd staan enkele nadelen daartegenover.

Waarom kiezen voor PVC ramen?

Kunststof kozijnen zijn erg gemakkelijk qua onderhoud. Daarom zijn ze een logische en erg populaire keuze. Je kunt vandaag zelfs kiezen voor kunststof kozijnen die lijken op houten kozijnen. Het voordeel voor jou is dat je de kozijnen niet om de paar jaar moet afschuren en herschilderen.

Vergelijk raamspecialisten

PVC kiep (1)

Voordelen

 • In de standaardmaten zijn nieuwe PVC ramen de goedkoopste optie voor deuren en raamprofielen in vergelijking met aluminium en hout.
 • PVC ramen hebben een enorm brede waaier aan kleurmogelijkheden. Zelfs houtimitatie is mogelijk.
 • PVC ramen en deuren zijn bestand tegen corrosie en rotting en zijn dus erg duurzaam.
 • PVC ramen zijn onderhoudsvriendelijk. Meer dan water en een spons heb je niet nodig.
 • PVC ramen hebben een uitstekende isolatie waarde.
Ontdek zelf de voordelen van PVC ramen!

Ontvang tot 5 offertes

Nadelen

 • Niet iedereen vindt PVC ramen en deuren esthetisch. PVC ziet er kunstmatig uit. Bovendien zijn de profielen breed en zijn gebogen vormen moeilijk.
 • Nadat het geplaatst is, is het moeilijk om de kleur nog te veranderen.
 • PVC ramen zijn gevoelig aan temperatuurschommelingen. Hierdoor kunnen PVC ramen in de zomer soms wat klemmen.
 • PVC moet versterkt worden met staal, want op zichzelf is het niet stabiel genoeg.

PVC plaatsing (1)

Onderhoud PVC ramen

👉 In een notendop: PVC is een goede keuze voor wie standaardprofielen wil. Wie qua vormgeving specifieke vereisten heeft, is beter af met ander materiaal.

Voor de installatie van de kozijnen schakel je het best een vakman in, zodat alles efficiënt en proper gebeurt. Vraag daarom nu al verschillende gratis offertes aan. Daarmee vergelijk je gemakkelijk prijzen van de beste raam- en deurspecialisten uit je regio!

Ze vragen heel weinig onderhoud, maar soms moet je ook kunststof kozijnen reinigen. Zeker als het vuil de kans krijgt om in het kozijn te trekken, is dit erg moeilijk om weer proper te krijgen. Voorkomen is dus beter dan genezen!

Het onderhoud van kunststof kozijnen is dus minder tijds- en arbeidsintensief. Maar toch reinig je ze beter van tijd tot tijd. Vuil dat lang blijft zitten, wordt immers hardnekkiger om te verwijderen.

Uitwerpselen van vogels kunnen zelfs het materiaal aantasten en blijvende vlekken veroorzaken. Algemeen pak je het onderhoud kunststof kozijnen gemakkelijk aan met water en zeep. Je kunt daarvoor zelfs het water gebruiken waarmee je de ramen wast.

PVC ramen prijsEén keer per jaar is het aan te raden om je kunststof ramen grondig te reinigen. Je kunt ze dan bijvoorbeeld in de was zetten.

Om te waxen gebruik je dan speciale kozijnwax die je in een doe-het-zelfzaak kunt kopen. Het voordeel? Het verlengt de levensduur van je kozijnen en achteraf verwijder je makkelijker het vuil.

Vraag voor alle zekerheid wel na bij je verkoper of je was mag gebruiken op jouw type kozijnen. Geef dan ook de bewegende delen van je kozijn een smeerbeurt, zodat alles in goede staat blijft.

Maar je ziet: zelfs het grondige onderhoud kunststof kozijnen blijft kinderspel! Kunststof ramen reinigen is dus vrij eenvoudig, maar toch pakken sommige mensen het verkeerd aan, met dramatische gevolgen.

Let dus op de volgende zaken:

 • gebruik NOOIT een schuursponsje
 • gebruik geen schurend schoonmaakmiddel
 • gebruik geen agressief schoonmaakmiddel (bv. spiritus en chloor, maar ook auto-onderhoudsproducten)
 • Wat zeepsop, een spons en een zeemvel: meer heb je echt niet nodig!

PVC ramen in houtlook: het beste van 2 werelden

Hou je van de warme uitstraling van houten ramen? Maar verkies je de stevigheid van PVC? Dan hebben wij goed nieuws: nieuwe PVC ramen in houtlook combineren beide wensen perfect!

Vergelijk tot 5 GRATIS offertes

Waarom zou ik kiezen voor PVC ramen in houtlook?

Zoals we al eerder zeiden, zijn PVC ramen in houtlook de ideale combinatie indien je de look van hout verkiest, maar qua materiaal naar PVC neigt. Dit type ramen heeft je echter nog meer voordelen te bieden.

 • PVC materiaal is heel wat duurzamer dan puur hout. Je ramen en deuren lopen minder kans om te rotten. Je kan wel zo’n 50 jaar door met PVC ramen!
 • PVC ramen en deuren zijn erg onderhoudsvriendelijk. Met wat water en detergent zien je ramen er in een wip weer proper uit! In tegenstelling tot hout hoef je je ramen niet om de zoveel jaren opnieuw te verven.
 • PVC ramen en deuren zijn goedkoper. Je bespaart zo’n 25% in vergelijking met echt houten ramen en deuren.
 • PVC ramen en deuren isoleren erg goed. Hout heeft eveneens een uitstekende isolatie waarde, het verschil is te verwaarlozen.
 • Bij PVC ramen en deuren in houtlook heb je een breed assortiment aan kleuren om uit te kiezen. Je hebt ook de optie om de binnen- en buitenkant in een andere kleur te vervaardigen.

PVC ramen in houtlook: het beste van twee werelden

Prijzen PVC ramen met houtlook

Over het algemeen blijft PVC met of zonder houtlook goedkoper dan echte houten ramen. Je zal zo’n 30% minder moeten neertellen. Ook in vergelijking met aluminium, ligt de kostprijs lager, zo’n 20%.

Indien je kiest voor PVC ramen met houtlook waarin je de nerven ziet, zal je zo’n 5% meer betalen dan wanneer je voor een geperste houtlook gaat.

Dol op houten ramen, maar zit je wat krap bij budget? Of wil je gewoon een duurzamer materiaal kiezen maar niet afdoen aan de warme uitstraling? PVC ramen met een houtlook zijn een populaire keuze! Een specialist uit je buurt helpt je graag verder met het vinden van de beste ramen voor jouw woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt