Houten ramen en deuren: houtsoorten, onderhoud en kostprijs

Hout wordt al heel lang gebruikt voor buitenschrijnwerk en siert nog steeds vele gevels. Maar niet alle houtsoorten zijn geschikt voor ramen en deuren. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende houtsoorten. Houten ramen en deuren moeten uiteraard duurzaam en hard zijn.

Deze hardheid wordt aangegeven door middel van een duurzaamheidclassificatie gaande van I-V. I is het sterkst, II-III moet regelmatig behandeld worden en IV-V is niet geschikt voor buitenschrijnwerk.

Hoeveel betaal ik voor mijn nieuwe houten ramen?

Aan een natuurlijk en landelijke stijl is uiteraard een prijskaartje verbonden. De houten ramen prijzen kunnen sterk van elkaar verschillen en hangen voornamelijk af van de duurzaamheidsklasse en het type raam dat je kiest. Hieronder vind je alvast een overzicht van de richtprijzen:

Type raam Gemiddelde prijs (incl. BTW en montage)
Vast raam Tussen €150 en €500
Valraam Tussen €100 en €400
Draai- en kiepraam Tussen €250 en €600
Schuifraam Tussen €800 en €1.200

Twijfel je nog? Vraag dan advies aan een raamspecialist uit jouw regio. Hij komt even bij jou langs en adviseert jou over de stijl die het best zal passen in je woning.

Vergelijk tot 5 raamspecialisten

 Welke houtsoorten kiezen?

Oorsprong Label Duurzaamheidsklasse
Douglas Belgische en Europese bossen Mogelijkheid van PEFC- of FSC-label III (II na behandeling door oleothermie of bescherming via aluminium omkapseling)
Lork Hout uit Europese bossen Mogelijkheid van PEFC- of FSC-label III (II na behandeling door oleothermie of bescherming via aluminium omkapseling)
Europese eik Belgische en Europese bossen Mogelijkheid van PEFC- of FSC-label II: voldoende natuurlijke duurzaamheid voor toepassing in ramen
Valse acacia Hout uit Europese bossen Mogelijkheid van PEFC- of FSC-label II tot III
Meranti Hout uit vochtige, tropische bossen in Zuidoost-Azië FSC-label mogelijk II tot IV: Goede tot middelmatige natuurlijke duurzaamheid, maar kwaliteit varieert
Afzelia doussié Hout uit vochtige, tropische bossen in Afrika FSC-label mogelijk I: heel goede natuurlijke duurzaamheid
Sipo Mahonie Hout uit vochtige, tropische bossen in Afrika FSC-label mogelijk II tot III: goede natuurlijke duurzaamheid
Merbau Hout uit vochtige, tropische bossen in Zuidoost-Azië FSC-label mogelijk I tot II: goede tot zeer goede natuurlijke duurzaamheid
  1. Afzelia (I): Afzelia is duur, maar wel heel sterk en stabiel. Het heeft een licht okere tot bruinrode kleur. Deze houtsoort is bestand tegen schimmels en ongedierte en zal niet gemakkelijk krimpen of uitzetten.
  2. Merbau (II):  Ook Merbau is heel duurzaam. Het is roosbruin van kleur. Wanneer Merbau nat wordt door bijvoorbeeld een regenbui, kan het uitlogen en worden er rode vlekken zichtbaar. Deze vlekken zijn gemakkelijk te verwijderen met water. De uitloging houdt op na een paar maanden.
  3. Eik (II-III): Eik heeft een lichte kleur. Het is redelijk duur en vergt om de 2 à 5 jaar onderhoud om barsten en strepen te voorkomen. Hierdoor wordt het niet veel gebruikt voor houten deuren of raamprofielen.
  4. Sipo (II-III):  Sipo is roodbruin en heeft een matige neiging tot vervorming. Deze houtsoort wordt niet aangetast door schimmels of insecten.
  5. Meranti (II-IV): Meranti is een verzamelnaam voor een aantal houtsoorten uit Zuidoost-Azië, maar ze zijn niet allemaal geschikt voor ramen en deuren. Het hout heeft een roodachtige kleur en wordt door de lage prijs op erg grote schaal gebruikt.
  6. Douglas (III):  Douglas heeft een zalmroze tot bruine kleur en is net zoals meranti matig duurzaam. Het is een inlandse houtsoort en het is zelfs goedkoper dan meranti. Douglas heeft een mooie nerfstructuur, maar kan soms nog hars uitscheiden na het plaatsen.

Houten ramen verven en onderhouden

Eenmaal je je houtsoort gekozen hebt moet je ook even stilstaan bij het feit dat hout het nodige onderhoud, nabehandeling en bescherming vraagt. Zowat alle houtsoorten worden vooraf, in de fabriek, geïmpregneerd om ze te beschermen tegen aantasting door insecten, extreme weersomstandigheden en schimmels.

Laat je adviseren door een raamspecialist

Houten ramen: verven of beitsen?

Door die behandeling gaat het hout van jouw ramen en deuren langer mee. Toch is het nuttig om een afwerkingslaag aan te brengen. Daarvoor kun je kiezen tussen lakverven, beitsen, vernissen en oliën.

  • Lak is een dekkende verfsoort in hoog- of zijdeglans.
  • Vernis daarentegen is wel transparant en wordt minder gebruikt voor buitenschrijnwerk. Ze houdt het zonlicht immers minder goed tegen, waardoor het hout van ramen en deuren sneller verkleurt.
  • Ook beitsen zijn meestal transparant. Beits voedt het hout en is vochtregulerend.
  • Oliën dringen, in tegenstelling tot de andere afwerkingsmaterialen, volledig in het hout. Zij vormen dus geen film bovenop het hout van jouw ramen en deuren.

Houten ramen en deuren

Kies je er toch voor om uw houten ramen en deuren op een natuurlijke manier te laten verouderen, zonder afwerkingslaag, dan doet je er goed aan om voor een duurzame houtsoort klasse 1 te kiezen. Die is immers het best bestand tegen slecht weer en insecten.

Onder invloed van wind en regen vormt zich een grijze patina in het hout. Dat kan een mooi effect geven. Het gevaar bestaat wel dat de patina zich niet gelijkmatig over het houtoppervlak vormt. Dat is het geval als niet het volledige raam op een volstrekt identieke manier aan de weersomstandigheden wordt blootgesteld.

Zo wordt de bovenrand van een kozijn vaak door de muur afgeschermd, waardoor dat minder snel verkleurt dan het onderste gedeelte.

Bovendien beginnen houten ramen en deuren uiteindelijk door de jaren heen toch te lijden onder vocht of ongedierte. Als het hout, onder invloed van het vocht, begint te vervormen, groeit ook het risico dat de ramen en deuren niet langer water- of luchtdicht zijn.

Uiteindelijk zult u dan toch een beschermende laag moeten aanbrengen op ramen en deuren. Bovendien heb je in dat geval een pak meer schuurwerk voor je kan beginnen te schilderen.

Als je jouw houten ramen en deuren langer stralend wil houden, breng je dus best meteen een afwerkende laag aan. Zo ben je weer voor enkele jaren gerust. Welke keuze je ook maakt, we raden je aan om steeds beroep te doen op een raamspecialist. Hij zal je met raad en daad bij staan bij de beste keuze omtrent je houten ramen en deuren, het onderhoud en nabehandeling.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt