Aluminium ramen: voordelen, nadelen en onderhoud

Zijn jouw ramen en deuren aan vervanging toe? Dan wacht je een loodzware keuze: welk materiaal kies je? De meest voorkomende materialen voor ramen en deuren zijn PVC, hout en aluminium. Elke beslissing heeft zijn voor- en nadelen.

Neig je op voorhand toch al meer naar aluminium? Lees dan hier wat het effect van die                                        keuze op jouw aluminium raamprofielen, deuren en  portemonnee zal zijn.

Voordelen Nadelen
Slanke constructie Duur
Sterk Isolatiewaarde kan beter
In verschillende kleuren beschikbaar
Ook voor grote raampartijen
Duurzaam
Onderhoudsvriendelijk
Krasbestendig

Vraag advies aan een raamspecialist

Waarom kiezen voor aluminium ramen?

aluminium ramen

Voordelen

Fijne, sterke constructie: Is jouw woning meer van het moderne type? Dan past aluminium buitenschrijnwerk er perfect. Aluminium heeft namelijk het voordeel slanke, elegante constructies te garanderen. Dat is wat anders dan met PVC ramen het geval is. Wanneer je voor onderhoudsvriendelijk aluminium ramen en deuren kiest, ben je er zeker van dat de afwerking er stijlvol en strak zal uitzien.

Dat is zo omdat aluminium wat eigenschappen betreft heel licht maar tegelijk ook heel sterk is. Om dezelfde sterkte te bekomen, heb je met PVC ramen een lompere dikte van raamkozijnen nodig.

Voor ieder wat wils: Denk ook niet dat je aluminium ramen en deuren enkel in grijs kan verkrijgen. Net zoals bij PVC kan je kiezen uit meerdere kleuren, stijlen en afwerkingen. Het voordeel van aluminium is dan weer dat het een grotere overspanning toelaat dan hout en PVC. Dat is ideaal voor wie een grote glaspartij wil omranden.

Een tevreden planeet: Bovendien is aluminium ook heel duurzaam en 100% recycleerbaar. Laat je niet afschrikken door de boze blikken die je van de school krijgt wanneer je je zoon of dochter met in aluminiumfolie gewikkelde boterhammen naar de eetzaal stuurt. In het geval van aluminium ramen en deuren kan je met een gerust hart naar bed.

Oude constructies kunnen namelijk volledig gerecycleerd worden om er nieuwe ramen en deuren mee te maken, en dat zonder dat er een daling is in kwaliteit. Dat is wat anders dan met hout, wat na houtrot volledig afgedankt wordt. Wanneer je voor aluminium ramen en deuren kiest, kan de originele grondstof al een lange levensduur achter de rug hebben.

Weinig kluswerk: Vervolgens zijn aluminium ramen en deuren ook nog eens supermakkelijk in onderhoud. Meer dan wat zeepsop heb je niet nodig. Opnieuw moet hout hier als materiaal voor ramen en deuren de duimen leggen. Dergelijk materiaal heeft veel meer onderhoudsmoeite nodig om zijn kleur en stevigheid te behouden. Aluminium daarentegen gaat veel langer mee, zonder dat jij er iets aan moet doen. 50 jaar onderhoudsvrij, dat kan al tellen! Leuk om te weten: aluminium is krasbestendig.

Overtuigd door de voordelen van aluminium ramen?

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

Nadelen

Pittige prijs: Het kan jammer genoeg niet allemaal rozengeur en maneschijn zijn. De prijs van aluminium ligt een pak hoger dan wanneer je voor ramen en deuren in hout of PVC kiest. Je krijgt er natuurlijk wel wat voor terug. Benieuwd naar het verschil? Aluminium is zo’n 15% duurder dan hout en maar liefst 30% duurder dan PVC. Daar kan je al eens een nieuw servies voor kopen…

Wil je weten wat de exacte kostprijs van jouw aluminium ramen en deuren zou zijn? Vraag dan een offerte aan bij enkele vakmannen uit de buurt. Dat kan eenvoudig en snel via onze offertedienst.

Lage isolatiewaarde: Daarnaast zijn PVC ramen de grote winnaar met een uitstekende isolatie en dus ook een hoge isolatiewaarde, en laat dat nu net een van de belangrijkste aspecten zijn waarop je moet letten wanneer je het materiaal voor je toekomstige ramen en deuren kiest. Dat wil niet zeggen dat aluminium een slechte isolator is, integendeel.

Alleen zal je iets dieper in je geldbeugel moeten tasten als je wil dat je aluminium ramen en deuren even performant zijn als de PVC-variant. Het isolatieverschil kan namelijk opgelost worden met thermische isolatie. Voor alles, in dit geval met thermische isolatie, een oplossing!

Hebben aluminium ramen onderhoud nodig?

Het voordeel van aluminium ramen is dat deze, in tegenstelling tot houten ramen, geen noodzakelijk onderhoud vragen. Toch reinig je deze best twee keer per jaar, alleen al voor het uitzicht van je woning.

Aluminium ramen onderhoud je het best als volgt:

  1. Begin eerst met de ramen van boven naar onder te spoelen met water.
  2. Vuilresten die blijven vasthangen, verwijder je vervolgens met een kleine plastieken spatel.
  3. Met warm water en een niet-agressief schoonmaakmiddel reinig je vervolgens de ramen. Droog ze tenslotte af met een zacht doekje.
Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt