Erker bouwen? kostprijs + bouwvergunning

Erkers bouwen

Wordt je woonkamer of keuken wat te klein? Tijd om die ruimte onder handen te nemen! Een van de vele opties is om een erker te laten bouwen.

De kostprijs van een erker

Wanneer je beslist om een erker aan te laten bouwen, is het belangrijk een goed overzicht te hebben van de kosten. Je kan rekenen op een minimale totaalprijs van ongeveer 4.300 euro en maximaal 10.500 euro.

In die prijs zitten zowel de materialen, arbeidsuren, de btw, de voorrijkosten en de grootte en breedte van de erker inbegrepen.

Breedte Diepte Geschatte totale kosten
3m 1m €4.300
3m 1,5m €6.300
4m 1m €5.600
4m 1,5m €8.400
5m 1m €7.000
5m 1,5m €10.500

Vraag je prijs op maat

Aan de meeste huizen bouwt men erker van 3 x 1 meter. Wanneer je ervoor kiest een grotere erker te laten bouwen, zal je ook de kosten voor eventuele extra fundering in het achterhoofd moeten houden.

Die bedragen over het algemeen zo’n €800 en zitten in de totale kostprijs in de tabel hierboven inbegrepen.

Welke factoren bepalen de kostprijs van een erker?

Erkers bouwenEr zijn enkele factoren die de kostprijs van jouw erker kunnen beïnvloeden.

  1. Het formaat: per meter in de breedte kan je rekenen op zo’n €1.000, terwijl je per meter in diepte zo’n €500 zal moeten neertellen.
  2. Afhankelijk of je de erker aan de voor- of achterkant van je huis laat bouwen, kan de kostprijs verschillen. Wanneer je de erker aan de voorzijde wil, zal je een vergunning aan de gemeente moeten aanvragen. Zij bepalen het bedrag, dat verschilt van gemeente tot gemeente.
  3. Ook je voorkeur speelt een rol. Wil je extra elementen toevoegen zoals dubbel glas, kan je tussen de €180 en €240 per raam mee rekenen. Ook glas-in-lood of een hellend afdak zijn opties waarvoor de kostprijs iets hoger ligt.

De voordelen van een erker

Een erker aanbouwen is de ideale manier om meer ruimte te creëren zonder grote werken uit te moeten voeren. Een erker kan je ruimte gemakkelijk 25% groter maken. Erkers zorgen ook voor meer lichtinval of kunnen simpelweg jouw kamer net dat tikkeltje meer geven.

De erker kan je inrichten als een knus lees- of zithoekje dat de kamer heel wat gezelliger maakt. Bovendien creëer zo ook een erg mooi uitzicht op de tuin bijvoorbeeld.

Een erker kan men erg gemakkelijk en snel aanbouwen. Bovendien vallen de kosten in vergelijking met andere aanbouwprojecten goed mee. Wel zal je ruimte even volledig open zijn, al is dat meestal maar voor een erg korte tijd. De erker wordt namelijk eerst gebouwd alvorens de muur wordt weggekapt.

Ontdek zelf de voordelen!

Vergelijk GRATIS offertes

Bouwvergunning: verplicht of niet?

Dit is eigenlijk afhankelijk van erker tot erker. Wanneer je je erker aan de voorkant van je huis laat aanbouwen, heb je zo goed als zeker een bouwvergunning nodig van de gemeente.

Ook wanneer je voor een groter exemplaar gaat dan de standaardafmetingen, zit de kans erin dat je een vergunning moet aanvragen. Indien je twijfelt, kan je vrijblijvend advies vragen aan een specialist uit jouw buurt.

Verruim je woonkamer met een erker!

Overweeg je een erker te laten bouwen? Twijfel je nog hoe je meer ruimte kan creëren in je woonkamer? Een specialist uit je buurt kan je advies geven over het beste soort erker voor jouw kamer.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt