Erker bouwen? kostprijs + bouwvergunning

Een erker bouwen is ideaal als je keuken en woonkamer wat te klein zijn. We geven je de prijzen en voordelen. Ontvang gratis advies en offertes via onze offertepagina.

Ontvang gratis offertes


Erkers bouwen

De kostprijs van een erker

Wanneer je beslist om een erker aan te laten bouwen, is het belangrijk een goed overzicht te hebben van de kosten. Je kan rekenen op een minimale totaalprijs van ongeveer 4.300 euro en maximaal 10.500 euro.

In die prijs zitten zowel de materialen, arbeidsuren, de btw, de voorrijkosten en de grootte en breedte van de erker inbegrepen. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de prijzen.

BreedteDiepteGeschatte totale kosten
3m1m€4.300
3m1,5m€6.300
4m1m€5.600
4m1,5m€8.400
5m1m€7.000
5m1,5m€10.500

Aan de meeste huizen bouwt men een erker van 3 x 1 meter. Wanneer je ervoor kiest een grotere erker te laten bouwen, zal je ook de kosten voor eventuele extra fundering in het achterhoofd moeten houden.

Die bedragen over het algemeen zo’n €800 en zitten in de totale kostprijs in de tabel hierboven inbegrepen.

erker aanbouwen

Welke factoren bepalen de kostprijs van een erker?

Er zijn enkele factoren die de kostprijs van het aanbouwen van een erker kunnen beïnvloeden.

1. Het formaat: per meter in de breedte kan je rekenen op zo’n €1.000, terwijl je per meter in diepte zo’n €500 zal moeten neertellen.

2. Afhankelijk of je de erker aan de voor- of achterkant van je huis laat bouwen, kan de kostprijs verschillen. Wanneer je de erker aan de voorzijde wil, heb je een vergunning nodig. Die zal je aan de gemeente moeten aanvragen. Zij bepalen het bedrag, dat verschilt van gemeente tot gemeente.

3. Ook je voorkeur speelt een rol. Wil je extra elementen toevoegen zoals dubbel glas, kan je tussen de €180 en €240 per raam mee rekenen. Ook glas-in-lood of een hellend afdak zijn opties waarvoor de kostprijs iets hoger ligt.

Vergelijk gratis offertes

De voordelen van een erker

Een erker aanbouwen is de ideale manier om meer ruimte te creëren zonder grote werken uit te moeten voeren. Een erker kan je ruimte gemakkelijk 25% groter maken. Erkers zorgen ook voor meer lichtinval of kunnen simpelweg jouw kamer net dat tikkeltje meer geven.

De standaard erker kan je inrichten als een knus lees- of zithoekje dat de kamer heel wat gezelliger maakt. Bovendien creëer zo ook een erg mooi uitzicht op de tuin bijvoorbeeld.

Een erker kan men erg gemakkelijk en snel aanbouwen. Bovendien vallen de kosten in vergelijking met andere aanbouwprojecten goed mee. Wel zal je ruimte even volledig open zijn, al is dat meestal maar voor een erg korte tijd. De erker wordt namelijk eerst gebouwd alvorens de muur wordt weggekapt.

Bouwvergunning: verplicht of niet?

Dit is eigenlijk afhankelijk van erker tot erker. Als je een erker gaat bouwen aan de voorkant van je huis, heb je zo goed als zeker een bouwvergunning nodig van de gemeente.

Ook wanneer je voor een groter exemplaar gaat dan de standaardafmetingen, zit de kans erin dat je een vergunning moet aanvragen. Indien je twijfelt, kan je vrijblijvend advies vragen aan een specialist uit jouw buurt.

Verruim je woonkamer met een erker: vergelijk gratis offertes

Overweeg je een nieuwe erker te laten bouwen? Twijfel je nog hoe je meer ruimte kan creëren in je woonkamer? Een specialist uit je buurt kan je advies geven over het beste soort erker voor jouw kamer. Ontvang gratis advies en tot 5 gratis offertes via onderstaand formulier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welke type ramen zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.