Premies ramen en deuren 2021: bedragen & voorwaarden

Nieuwe ramen en deuren zijn duur. Gelukkig geniet je in 2021 van fikse premies en subsidies op ramen, deuren en beglazing om de prijs te drukken.

Netbeheerder Fluvius en de Vlaamse overheid passen hun premietarieven echter vaak aan. Daarom hebben wij ons overzicht van alle mogelijke premies voor hoogrendementsglas en buitenschrijnwerk! Check dit artikel & ontdek hoeveel je kan besparen op nieuwe ramen en deuren:

Premie ramen 2021Bedrag
Premie hoogrendementsglas (Fluvius)€ 16 per m²
Overkoepelende renovatiepremie20% tot 30% van factuurbedrag (min. € 2.500 en max. € 10.000)
Totaalrenovatiebonus€ 650  tot € 4.750
Verlaagd btw-tarief6% btw i.p.v. 21%
Huur- en isolatiepremie€ 20 per m² + € 200 per dossier
BurenpremieBENOvatiecoach: € 400 per woning of wooneenheid

1. Premie hoogrendementsglas netbeheerder (Fluvius)

Door enkel of dubbel glas te vervangen door hoogrendementsglas in een bestaande woning of appartement kom je in aanmerking voor een premie voor nieuwe beglazing. Deze subsidies wordt uitgereikt door netbeheerder Fluvius, het vroegere Eandis en Infrax.

Bedrag premie voor hoogrendementsglas

De premie voor hoogrendementsglas bedraagt standaard € 16 per m² glasoppervlak. Eindafnemers van het elektriciteitsdistributienet die aangesloten zijn met uitsluitend nachttarief, krijgen een verhoogde premie van € 24 per m².

Premiebedrag beschermde afnemers

Beschermde afnemers hebben recht op de sociale maximumprijzen voor gas en elektriciteit. Voor deze mensen bedraagt de subsidie € 56 per m². Er is wel een maximum van 40% van het factuurbedrag.

Hoe de premie aanvragen?

Om de premie voor hoogrendementsglas te krijgen moet je een aanvraag indien bij Fluvius. Dit kan zowel online als op papier, maar moet wel binnen 12 maanden na de datum op de eindfactuur gebeuren.

De aanvraag moet het nodige bewijsmateriaal bevatten: foto’s, een kopie van de facturen en een attest waarin de technische informatie van de beglazing te lezen staat.

Tip: Vraag je installateur om hulp

Een goede ramen installateur helpt je graag bij het opstellen van je premie dossier. Bovendien is het verplicht dat een erkende vakman het enkel of dubbel glas vervangt door de nieuwe beglazing om in aanmerking te komen voor de premie. Vraag hier gratis offertes van erkende ramen installateurs uit je buurt.

Zijn er voorwaarden?

Elke Vlaming kan in aanmerking komen voor de premie van Fluvius als deze 3 belangrijke voorwaarden voldaan zijn:

 1. De woning moet vóór 2006 op het elektriciteitsnet aangesloten zijn en moet zich in het Vlaams gewest bevinden
 2. Het hoogrendementsglas moet door een erkende vakman geplaatst worden. Doe-het-zelvers hebben dus geen recht op de premie.
 3. Het glas moet een hoge isolatiewaarde hebben. Concreet moet de U-waarde minder of gelijk aan 1,0 W/m²K.

WIST JE DAT
…hoogrendementsglas 5x beter isoleert dan enkel glas en 2 tot 3x beter dan dubbel glas? Zo bespaar je tot wel 15% op je energiefactuur.

2. Vlaamse overkoepelende renovatiepremie

Vervang je zowel het glas als het schrijnwerk, dan heb je recht op de overkoepelende renovatiepremie. Het gaat dus specifiek om het vervangen van ramen en buitendeuren, inclusief de beglazing. De kosten voor nieuwe rolluiken en de afwerking van de nieuwe ramen en deuren mag je ingeven.

Bedrag renovatiepremie ramen en deuren

Met de Vlaamse renovatiepremie voor nieuwe ramen en deuren krijg je 20% tot 30% van het totale factuurbedrag terug (exclusief btw). Je moet minimaal wel € 2.500 aan facturen kunnen voorleggen (exclusief btw).

Het percentage waarop het premiebedrag berekent wordt, hangt hoofdzakelijk af van je inkomen.

Hoe de Vlaamse renovatiepremie ramen en deuren aanvragen?

De premie voor ramen, deuren en beglazing plaatsen kan je aanvragen vanaf dat alle werken uitgevoerd zijn. Voeg bij je aanvraag een kopie van alle facturen, de benodigde attesten en foto’s van de geplaatste beglazing. Het aanvraagformulier vind je op de website van de Vlaamse overheid.

Zijn er voorwaarden?

Deze renovatiepremie is vooral gefocust op buitenschrijnwerk. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

 1. Je moet eigenaar van de woning zijn, die minstens 30 jaar oud is. Je bent er gedomicilieerd en bezit op het moment van de aanvraag geen andere woningen.
 2. Een erkende aannemer koopt de materialen aan en diezelfde aannemer moet het buitenschrijnwerk en de beglazing plaatsen.
 3. De premie kan pas aangevraagd worden als de werken afgerond zijn en de facturen mogen maximaal 2 jaar oud zijn.
 4. De nieuwe beglazing moet een Ug-waarde van 1,0 W/m²K of minder hebben, wat neerkomt op het gebruik van isolerend hoogrendementsglas. Daarnaast moeten er ook ventilatie voorzien worden.

Hulp nodig bij je aanvraag?

Het is dus verplicht dat een erkende aannemer de ramen en deuren installeert om in aanmerking te komen voor de renovatiepremie ramen, deuren en beglazing. Daarnaast helpt hij je ook bij de aanvraag. Vraag hier gratis offertes van erkende ramen installateurs uit je buurt.

3. Totaalrenovatiebonus

Wie hoogrendementsglas met minstens 2 andere energiebesparende maatregelen combineert, kan in aanmerking komen voor een extra premie: de Totaalrenovatiebonus. Concreet betekent dit dat je 3 of meer van de onderstaande premies moet aanvragen en krijgen:

 1. Dakisolatie premie
 2. Buitenmuurisolatie en/of spouwmuumuurisolatie premie
 3. Premie voor kelderisolatie of vloerisolatie
 4. Premie voor het plaatsen van een warmtepomp
 5. Premie voor het plaatsen van een zonneboiler
 6. Premie voor hoogrendementsglas (zie hierboven)
 7. Ventilatiesysteem plaatsen (hiervoor bestaat er geen specifieke premie)

Zijn er voorwaarden?

De werken moeten door een erkende aannemer uitgevoerd worden én je moet de renovaties binnen de 5 jaar laten uitvoeren.

Bedrag Totaalrenovatiebonus

Hoe meer energiebesparende maatregelen je uitvoert, hoe groter de premie zal zijn.

Aantal investeringBedrag
3 investeringen1.250 euro
4 investeringen1.750 euro
5 investeringen2.750 euro
6 investeringen3.750 euro
7 investeringen4.750 euro

Hoe krijg ik mijn Totaalrenovatiebonus?

Wanneer er 3 of meer premies via Fluvius aangevraagd en goedgekeurd worden, neemt de netbeheerder contact met je op en wordt de bonus automatisch toegekend. Je krijgt de bonus dus bovenop de aparte premies.

Fluvius premies in 2021

Netbeheerder Fluvius looft premies uit voor alle bovenstaande investeringen, op voorwaarde dat de werken uitgevoerd worden door erkende installateurs. Doe-het-zelvers komen dus niet in aanmerking. Raadpleeg erkende ramen installateurs uit je buurt en vergelijk prijzen.

Premies ramen 2021 - Infographic

4. Verlaagd btw-tarief voor nieuwe ramen en deuren

Daarnaast kunnen renovatiewerken aan een woning ouder dan 10 jaar gebeuren aan een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dan kan je, mits voldoening aan vier bindende voorwaarden, ook van dat tarief genieten. Op de website van de Vlaamse overheid staan alle details mooi opgelijst.

5. Nieuwe beglazing voor huurwoningen

Slecht geïsoleerde huurwoningen waar prioritaire groepen in wonen, hebben recht op extra hoge premies voor hoogrendementsglas. Een projectpromotor helpt huurder en verhuurder met het voorbereiden en uitvoeren van deze sociale beglazingsprojecten. Deze premie wordt ook wel de huur- en isolatiepremie genoemd.

Bedrag premie sociale beglazingsprojecten

De projectpromotor krijgt in eerste instantie € 200 premie per dossier en vervolgens € 85 per m² nieuwe beglazing. Is de premie niet voldoende om de kosten van de beglazing te dekken, dan betaalt de eigenaar van de huurwoning de rest van de factuur.

Hoe de huur- en isolatiepremie aanvragen?

De huurder en/of de verhuurder nemen contact op met een projectleider uit hun regio. Er wordt een akkoord uitgewerkt over de uitvoering en financiering van de plaatsen van de nieuwe ramen en deuren. Daarna dient de promotor de aanvraag in.

De projectpromotor voert de werken zelf uit (als hij de correcte erkenning heeft) en besteedt de werken uit aan een erkende vakman. 

6. Burenpremie (BENOvatie)

Wie energiezuinig verbouwt, kan er een collectief renovatieproject van maken door met minstens 10 eigenaars de krachten te bundelen. Er wordt een projectbegeleider (BENOvatiecoach) aangesteld die de uitwerking van minstens 1 energiebesparende maatregel in goede banen leidt. Ook het vervangen van enkel en dubbel glas door hoogrendementsglas valt hieronder.

Bedrag burenpremie hoogrendementsglas

De projectbegeleider ontvangt een premie van € 400 per wooneenheid. Bij appartementsgebouwen daalt de premie naar € 100 per wooneenheid vanaf de zesde wooneenheid. De deelnemers zelf krijgen dus geen burenpremie.

Hoe de burenpremie ontvangen?

Deelnemers schrijven zich in via de website van netbeheerder Fluvius. Zodra 10 deelnemers uit dezelfde buurt zich inschrijven voor dezelfde investering, wordt het project opgestart en stelt men een BENOvatiecoach aan. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt