Premies voor ramen: een overzicht

Schrijnwerk vervangen is duur, maar gelukkig bestaan er heel wat premies voor ramen en deuren. Ook in 2020 kun je genieten van fikse premies en subsidies op nieuwe ramen. De netbeheerder en Vlaamse overheid passen echter jaarlijks hun premietarieven aan. Gelukkig zijn wij er met ons overzicht ramen en deuren premies! Staan er nieuwe ramen op het programma? Check dan dit artikel & ontdek hoeveel u kunt besparen op nieuwe ramen en deuren. We beginnen met een overzicht:

Subsidies Ramen & Deuren Bedrag
Premie netbeheerder 16 euro per m²
Renovatiepremie 20% tot 30% van factuurbedrag (min. €2.500 en max. €10.000)
Totaalrenovatiebonus €1.250  tot €4.750
Wil je graag prijsoffertes op maat om te vergelijken?

Ontvang tot 5 GRATIS offertes

Premie netbeheerder

Voor het plaatsen van hoogrendementglas geeft netbeheerder Fluvius een premie van 16 euro per m². De premie werd dit jaar verdubbeld!

De Vlaamse overheid wil energiebesparing stimuleren, en dat is niet onterecht. Onze planeet kan wel een duwtje in de rug gebruiken. Om die reden worden ook de netbeheerders aangemaand om hun klanten met premies te plezieren. Weet u niet wie uw netbeheerder is? De VREG geeft u in amper 5 seconden een antwoord op die vraag.

1. Premies voor bestaande woningen

Wat wordt er door de netbeheerder als ‘bestaande woning’ aanvaard? Volgens hen is een bestaande woning een woning die

 1. voor 2006 op het elektriciteitsnet aangesloten werd, of
 2. waarvoor er voor 2006 een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd werd.

Is dat bij u het geval? Dan is het volgende overzicht er één voor u. In 2020 kan u voor de plaatsing van nieuwe ramen in aanmerking komen voor de volgende premies:

 1. Isolatiepremie voor beglazing
 2. Totaalrenovatiebonus

Om op de isolatiepremie kans te maken, moet u de netbeheerder kunnen verzekeren van de plaatsing van hoogrendementsglas met een U-waarde van maximaal 1,0 W/m²K. Dat is 0,1 W/m²K minder dan in 2018. Bovendien moeten de werken volledig uitgevoerd zijn door een aannemer. Als dat niet het geval is, loopt u het gevaar 10 euro per vierkante meter beglazing mis te lopen.

WIST JE DAT
…hoogrendementsglas 5x beter isoleert dan enkel glas en 2 tot 3x beter dan dubbel glas? Zo bespaar je tot wel 15% op je energiefactuur.

Vervolgens bestaat er ook de totaalrenovatiebonus voor de echte klussers. Die kunt u alleen maar te pakken krijgen als u meer dan 3 energiebesparende maatregelen heeft uitgevoerd binnen de 5 jaar. Bovendien moet u ook nog eens voldoen aan de voorwaarden voor elk van die energiebesparende maatregelen. Daarnaast is er nog meer goed nieuws: hoe meer energiebesparende maatregelen, hoe groter de totaalrenovatiebonus zal zijn. De prijs van de bonus stagneert met andere woorden niet na drie investeringen.

Opgepast: voor de totaalrenovatiebonus aanvaardt men enkel facturen vanaf 1 januari 2017. Een eensgezinswoning kan dankzij deze bonus minstens 1250 euro ontvangen.

Bespaar met nieuwe ramen

2. Premies voor nieuwbouwwoningen

Omdat men geen nieuwbouw meer wil stimuleren, zijn de premies voor nieuwbouwwoningen de laatste jaren sterk afgezwakt. Tegenwoordig worden er geen afzonderlijke premies meer uitgedeeld. Voldoet de totale woning toch aan de wettelijke energienorm, ook wel het E-peil genoemd, dan maakt u wel nog kans op de volgende voordelen:

 • Automatische vermindering van de onroerende voorheffing
 • E-peilpremie voor nieuwbouwwoningen met aanvraag ingediend voor 2017

Vlaamse Renovatiepremie

Vervang je zowel het glas als het schrijnwerk, dan kan je voor het buitenschrijnwerk een renovatiepremie krijgen van 20-30%.

De Vlaamse overheid heeft zelf ook een spaarpotje dat graag met energiezuinige investeerders wordt gedeeld. Plaatst u nieuwe ramen in 2020, dan maakt u onder bepaalde voorwaarden misschien ook kans op de Vlaamse Renovatiepremie.

Deze renovatiepremie is vooral gefocust op buitenschrijnwerken. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je eigenaar zijn van de woning, voldoen aan bepaalde inkomensvoorwaarden, moet je woning minstens 30 jaar oud zijn, je facturen maximaal 2 jaar oud en moet de premie tenslotte aangevraagd worden nadat de werken voltooid en gefactureerd zijn.

OPGEPAST! deze premie in 10 jaar tijd respectievelijk maar 2 en 3 keer aangevraagd worden.

Daarnaast worden er ook voordelen voor ramen uitgereikt aan eigenaar-verhuurders die hun woning renoveren en verhuren aan een erkend sociaal verhuurkantoor. Is dat het geval, dan kan u gedurende 9 jaar genieten van belastingvermindering tot 45% op de prijs van de renovatiekosten. U moet de woning dan wel gedurende 9 jaar verhuren. Voor de exacte voorwaarden, bekijkt u best de website van de Vlaamse overheid.

Wens je advies en een prijsofferte van een ervaren raamspecialist?

Ontvang tot 5 GRATIS offertes

Overgangsmaatregel

Door de vele veranderingen in de premiewereld, lopen er nog een aantal overgangsmaatregelen waar u heel misschien kans op maakt. De voorwaarden om dergelijke premies voor ramen in 2020 alsnog binnen te rijgen zijn heel beperkend. Ga dus goed op zoek naar de kleine lettertjes.

 • Combinatiepremie
 • BTW-tarief van 6%

Hoewel de combinatiepremie al in 2017 werd afgeschaft, kunnen sommigen nog tot 31 december 2018 genieten van het bedrag dat de premie uitdeelt. Daar zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden.

 • De eerste investering moet gefactureerd zijn in 2016.
 • De tweede investering moet gefactureerd zijn in 2017.
 • De aanvraag moet binnen het jaar na de facturatiedatum van de tweede investering gebeuren.

Voldoet u aan bovenstaande voorwaarden? Dan dient u best zo snel mogelijk een aanvraag in. Wat een geluk! De combinatiepremie voor ramen is namelijk maar liefst vier keer zo hoog als de individuele premie die u voor hoogrendementsglas kan bekomen.

Vervolgens kunnen renovatiewerken aan een woning ouder dan 10 jaar gebeuren aan een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dan kan u, mits voldoening aan vier bindende voorwaarden, ook van dat tarief genieten. Op de website van de Vlaamse overheid staan alle details mooi opgelijst.

Wist u trouwens dat u alle subsidies waarvoor u in aanmerking komt eenvoudig kan ontdekken via de handige Subsidiemodule van de Vlaamse overheid? Zo bent u er zeker van dat u geen enkele aanvraag overslaat en bijgevolg kostbare centen zou moeten missen. Gemeentes en provincies delen namelijk meestal ook premies uit voor energiebesparende beglazing. Het proberen waard!

De totaalrenovatiebonus

Vanaf 3 energiebesparende maatregelen krijg je een totaal renovatiebonus van 1.250 tot 4.750 euro.

Deze bonus is enkel geldig indien je het vervangen van je ramen combineert met andere energiebesparende renovaties. Deze zijn:

 1. Dak-, muur- en vloerisolatie
 2. Installatie van een warmtepomp
 3. Installatie van een zonneboiler
 4. Installatie van een ventilatiesysteem

LET OP! Deze renovaties dienen meestal door een erkende aannemer uitgevoerd te worden je minstens 3 renovaties binnen de 5 jaar laat uitvoeren.

Hoe meer energiebesparende maatregelen je uitvoert, hoe groter de premie zal zijn.

Aantal investering Bedrag
3 investeringen 1.250 euro
4 investeringen 1.750 euro
5 investeringen 2.750 euro
6 investeringen 3.750 euro
7 investeringen 4.750 euro

Premies ramen 2021 - Infographic

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt