Premie ramen en deuren 2023: Overzicht premie-aanbod + bedragen

Wil je besparen op jouw energierekening? Door onder meer de beglazing en het schrijnwerk te vernieuwen maak je jouw woning een stuk energiezuiniger. Dankzij de premie op ramen en deuren van de Vlaamse Overheid en netbeheerder Fluvius kan je bovendien een deel van de investeringskosten recupereren en eventueel aanwenden voor andere energetische werken die de EPC-score van je woning verbeteren.

Lees verder en kom meer te weten over de aanvraagprocedures, maatregelen en bedragen van alle premies voor ramen en deuren in Vlaanderen.

Kom in contact met experten en krijg gratis advies

Voor welke premie(s) komen je nieuwe ramen en deuren in aanmerking?

Wie investeert in nieuwe ramen en deuren maakt alvast aanspraak op verschillende premies van de Vlaamse overheid of lokale besturen. Je hebt onder meer recht op Mijn VerbouwPremie, de EPC-labelpremie, de collectieve renovatiepremie, de huur- en isolatiepremie en eventueel gemeentelijke of provinciale premies.

Naast al deze premies bestaat er ook een renovatiekrediet met rentesubsidie voor woningen die binnen 5 jaar na aankoop van een E- of F-label naar minstens een EPC-label D gaan. Maar, een maatregel die jouw huidige EPC-score zeker verbetert, is het investeren in buitenschrijnwerk met isolerende beglazing. 

Infographic premies ramen en deuren 2023

Krijg vrijblijvend advies op maat van jouw project

Hoe premie aanvragen voor nieuwe ramen?

Premies voor hoogrendementsglas zijn afhankelijk van jouw inkomsten en de aard van het gebouw, maar ook de locatie. Het is wel steeds een vereiste de werken te laten uitvoeren door een aannemer. Hieronder een kort overzicht van de beschikbare premies van de Vlaamse overheid en de netbeheerder, plus de voorwaarden.

1. Mijn VerbouwPremie

De vroegere Renovatiepremie en energiepremies van de Vlaamse overheid werden in 2022 allemaal in één premie gegoten: Mijn VerbouwPremie. Met het online loket werden alle huidige premies voor renovatie en energiebesparende investeringen gebundeld.

De soorten aanvragers worden in drie groepen verdeeld: eigenaar-bewoner, sociaal verhuurkantoor/ woonmaatschappij of andere investeerder. Om in aanmerking te komen als eigenaar-bewoner voor de premie kijk je best naar jouw inkomenscategorie, opgesomd in onderstaande tabel.

Inkomenscategorie Alleenstaande Persoon met 1 ten laste OF koppel
Laagste Minder dan 40.730 euro Minder dan 57.020 euro
Middelste Tussen 40.730 en 51.840 euro Tussen 57.020 en 74.060 euro
Hoogste Meer dan 51.840 euro Meer dan 74.060 euro

Wanneer er al een persoon ten laste is of bij een koppel verhoogt het bedrag met 4.160 euro per extra persoon ten laste.

Elke eigenaar of investeerder met een woning van minstens 15 jaar oud komt in aanmerking voor een premie voor de plaatsing van hoogrendementsbeglazing, zoals: hoogrendementsglas, transparante kunststofplaten of lichtkoepels.

Een eigenaar-bewoner uit de laagste of middelste inkomenscategorie kan een premie aanvragen voor de volgende werken:

  • Afbreken en plaatsen hoogrendementsbeglazing (ramen en buitendeuren)
  • Plaatsen buitendeur zonder glas
  • Afbreken en plaatsen borstwering of balustrades bij lage ramen
  • Plaatsen van dakdoorbreking zoals dakramen en lichtkoepels

De laagste inkomstencategorie kan tot 50 % terugkrijgen en de middelste inkomenscategorie tot 35 % op een maximumbedrag van 11.000 euro. De hoogste inkomenscategorie kan rekenen op 16 euro per m², met een maximum van 40 % op het totale factuurbedrag. 

Heb je uitsluitend nachttarief en dus huishoudelijke toestellen die voornamelijk werken in de daluren? Dan verhoogt de premie met 8 euro per m² voor alle inkomstencategorieën. 

Aanvragen gebeuren digitaal via het online loket van de Vlaamse overheid uiterlijk tot twee jaar na datum van de laatste factuur. De noodzakelijke documenten, zoals facturen, om de aanvraag te kunnen starten staan hier duidelijk opgesomd. 

2. EPC-labelpremie

Om energiebesparende investeringen aan te moedigen werkt de Vlaamse overheid samen met netbeheerder Fluvius. Sinds 2021 kan je daarom na een renovatie met energiebesparende maatregelen de EPC-labelpremie aanvragen. Die premie kan je net als de Mijn VerbouwPremie enkel online aanvragen.

Belangrijk is om voor de start van de renovatiewerken een EPC-certificaat te laten opmaken. Na de renovatiewerken van maximaal vijf jaar moet je dit opnieuw aanvragen. Om in aanmerking te komen voor de premie heeft de woning een beginnende EPC-waarde van E of slechter en renoveerde je jouw woning naar een score C of beter. Je mag maximaal 1 jaar wachten met de definitieve premie-aanvraag. 

Het maximaal bedrag dat je krijgt voor de renovatie is afhankelijk van het bekomen EPC-label na renovatie:

  • Maximaal 5.000 euro bij een EPC A
  • Maximaal 3.750 euro bij een EPC B
  • Maximaal 2.500 euro bij een EPC C

Ben je een beschermde afnemer, en heb je dus een sociaal tarief voor aardgas en elektriciteit? Dan liggen de maximumbedragen wat hoger. 

3. Burenpremie/ collectieve renovatiepremie

Wil je met minstens 10 deelnemers uit dezelfde buurt starten aan renovatiewerken? Dan kan je deelnemen aan een renovatieproject. De deelnemers dienen eigenaar te zijn van een woning of wooneenheid in een appartement. Om voor de 10 woningen in aanmerking te komen voor de collectieve renovatiepremie moeten jullie voldoen aan enkele voorwaarden.

De voorwaarden komen overeen met die van Mijn VerbouwPremie voor bijvoorbeeld ramen en deuren. Jullie kunnen ook investeren in een vraaggestuurd ventilatiesysteem en/of met warmterecuperatie. Er bestaat geen specifieke premie voor ventilatiesystemen, maar het komt wel in aanmerking als collectief renovatieproject.

Fluvius heeft online een lijst met beschikbare projectbegeleiders, ook wel BENOvatiecoaches genoemd. Er staat bij iedere coach hoe ze te contacteren. Samenwerken met een projectbegeleider is verplicht voor het collectief renovatieproject. De premie voor de eigenaars is een onderdeel van Mijn VerbouwPremie en is geen extra premie hier bovenop. De projectbegeleider zal jullie helpen bij de aanvraag en ontvangt hiervoor een burenpremie van 400 euro per wooneenheid.

4. Huur- en isolatiepremie

De huur- en isolatiepremie is een financieel voordeel voor huurders en verhuurders van een woning op de private huurmarkt. De extra hoge premie voor een beglazing-, spouwmuurisolatie- of dakisolatieproject dient om kwetsbare huurders te ondersteunen wanneer zij noodgedwongen een energieverslindende woning huren.

Een projectpromotor zal huurder en verhuurder ondersteunen om deze premie mogelijk te maken. Zodra je als huurder tot één van de volgende prioritaire groepen behoort kom je in aanmerking:

  • Recht op sociaal tarief voor aardgas en elektriciteit
  • Betaalt op voorhand voor verbruik (prepaid)
  • Verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds
  • Zit in schuldbemiddeling
  • OCMW helpt bij onbetaalde energiefacturen
  • Verzoek tot afsluiting gas of elektriciteit werd ingediend
  • Gezamenlijk belastbaar inkomen van maximaal 37.030 euro
    • Per persoon ten laste wordt het maximaal inkomen 1.930 euro hoger
  • Maximale huurprijs bij start huurovereenkomst van 614,56 euro
    • 664,56 euro op bepaalde locaties

Een projectpromotor uit de buurt zal hiervoor gecontacteerd moeten worden. Deze projectpromotor leidt het volledige project, voert de werken uit en krijgt de premie (+ 400 euro dossierkosten) betaald. Dekt deze premie niet het volledige bedrag? Dan krijgt de eigenaar een eindfactuur met het restsaldo. De premie voor het beglazingsproject bedraagt 85 euro per m².

5. Gemeentelijke en provinciale premies

Verschillende gemeenten en provincies geven premies die niet door de Vlaamse overheid in het leven geroepen werden. Wil je weten of jij in aanmerking komt voor een plaatselijke premie? Ga dan naar de online premie zoekrobot en ontdek voor welke energiepremie jij in aanmerking komt.

Investeren in de toekomst dankzij premies

Ook interessant om te weten

Wie heeft recht op Mijn VerbouwPremie van de Vlaamse overheid in 2023?

+
Als je hoogrendementsbeglazing laat installeren heb je altijd recht op Mijn VerbouwPremie vanaf een eindfactuur van 1000 euro. Lage en middel inkomens kunnen bijvoorbeeld ook volle buitendeuren of buitendeuren met hoogrendementsglas laten installeren. 

Hoeveel bedraagt de premie voor nieuwe ramen?

+
Als je nieuwe ramen installeert kan je kans maken op een premie. Er worden maximumbedragen ingesteld op de eindfactuur. Hoeveel de premie exact bedraagt zal afhangen van veel verschillende factoren.

Geeft Fluvius in Vlaanderen subsidies om hoogrendementsglas te installeren bij een renovatie?

+
Er is naast premies voor hoogrendementsglas ook een subsidie. De premies van de netbeheerder werden in samenwerking met de Vlaamse overheid in het leven geroepen om energiezuinige projecten aan te moedigen. Hetzelfde geldt voor de subsidie in de vorm van een renovatiekrediet met rentesubsidie. De intresten van de lening zullen in dit geval volledig of deels door het Vlaams Energie-en Klimaatagentschap worden terugbetaald. 

Meer weten? Stel je vragen aan specialisten en vergelijk offertes van aannemers

Vul onderstaand offerteformulier in en ontvang gratis 1 of meerdere offertes van experten in jouw buurt. Vergelijk de prijzen en bespaar op de eindfactuur van jouw nieuwe ramen en deuren. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welke type ramen zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.