Premies ramen 2019: cadeautjes van overheid en netbeheerder

Premies ramen 2019

Een nieuw jaar brengt altijd een heleboel veranderingen met zich mee. Wie al jarenlang volop aan het verbouwen is, weet dat kiezen voor 31 december of 1 januari soms veel verschil kan maken. De netbeheerders en Vlaamse overheid passen namelijk jaarlijks hun premietarieven aan. Die aanpassing speelt niet altijd in uw voordeel. Gelukkig zijn wij er! Staan er nieuwe ramen op het programma? Check dan dit artikel om erachter te komen hoeveel gekleurde biljetten de premies voor ramen u in 2019 nog zullen opbrengen.

De Vlaamse overheid wil energiebesparing stimuleren, en dat is niet onterecht. Onze planeet kan wel een duwtje in de rug gebruiken. Om die reden worden ook de netbeheerders aangemaand om hun klanten met premies te plezieren. Weet u niet wie uw netbeheerder is? De VREG geeft u in amper 5 seconden een antwoord op die vraag.

1. Premies ramen voor bestaande woningen

Wat wordt er door de netbeheerder als ‘bestaande woning’ aanvaard? Volgens hen is een bestaande woning een woning die

  1. voor 2006 op het elektriciteitsnet aangesloten werd, of
  2. waarvoor er voor 2006 een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd werd.

Is dat bij u het geval? Dan is het volgende overzicht er één voor u. In 2019 kan u voor de plaatsing van nieuwe ramen in aanmerking komen voor de volgende premies:

  1. Isolatiepremie voor beglazing
  2. Totaalrenovatiebonus

Om op de isolatiepremie kans te maken, moet u de netbeheerder kunnen verzekeren van de plaatsing van hoogrendementsglas met een U-waarde van maximaal 1,0 W/m²K. Dat is 0,1 W/m²K minder dan in 2018. Bovendien moeten de werken volledig uitgevoerd zijn door een aannemer. Als dat niet het geval is, loopt u het gevaar 10 euro per vierkante meter beglazing mis te lopen.

Vervolgens bestaat er ook de totaalrenovatiebonus voor de echte klussers. Die kunt u alleen maar te pakken krijgen als u meer dan 3 energiebesparende maatregelen heeft uitgevoerd binnen de 5 jaar. Bovendien moet u ook nog eens voldoen aan de voorwaarden voor elk van die energiebesparende maatregelen. Daarnaast is er nog meer goed nieuws: hoe meer energiebesparende maatregelen, hoe groter de totaalrenovatiebonus zal zijn. De prijs van de bonus stagneert met andere woorden niet na drie investeringen.

Opgepast: voor de totaalrenovatiebonus aanvaardt men enkel facturen vanaf 1 januari 2017. Een eensgezinswoning kan dankzij deze bonus minstens 1250 euro ontvangen.

Premies ramen 2019

2. Premies ramen voor nieuwbouwwoningen

Omdat men geen nieuwbouw meer wil stimuleren, zijn de premies voor nieuwbouwwoningen de laatste jaren sterk afgezwakt. Tegenwoordig worden er geen afzonderlijke premies meer uitgedeeld. Voldoet de totale woning toch aan de wettelijke energienorm, ook wel het E-peil genoemd, dan maakt u wel nog kans op de volgende voordelen:

Premies van de Vlaamse overheid voor ramen in 2019

De Vlaamse overheid heeft zelf ook een spaarpotje dat graag met energiezuinige investeerders wordt gedeeld. Plaatst u nieuwe ramen in 2019, dan maakt u onder bepaalde voorwaarden misschien ook kans op:

De Vlaamse verbeteringspremie is wat ramen betreft vooral gefocust op buitenschrijnwerk. Als u in aanmerking komt, kan u dankzij deze premie tot 1250 euro terugtrekken. Opgepast: beide premies kunnen in 10 jaar tijd respectievelijk maar 2 en 3 keer aangevraagd worden.

Daarnaast worden er ook voordelen voor ramen uitgereikt aan eigenaar-verhuurders die hun woning renoveren en verhuren aan een erkend sociaal verhuurkantoor. Is dat het geval, dan kan u gedurende 9 jaar genieten van belastingvermindering tot 45% op de prijs van de renovatiekosten. U moet de woning dan wel gedurende 9 jaar verhuren. Voor de exacte voorwaarden, bekijkt u best de website van de Vlaamse overheid.

Overgangsmaatregel

Door de vele veranderingen in de premiewereld, lopen er nog een aantal overgangsmaatregelen waar u heel misschien kans op maakt. De voorwaarden om dergelijke premies voor ramen in 2019 alsnog binnen te rijgen zijn heel beperkend. Ga dus goed op zoek naar de kleine lettertjes.

Hoewel de combinatiepremie al in 2017 werd afgeschaft, kunnen sommigen nog tot 31 december 2018 genieten van het bedrag dat de premie uitdeelt. Daar zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden.

  • De eerste investering moet gefactureerd zijn in 2016.
  • De tweede investering moet gefactureerd zijn in 2017.
  • De aanvraag moet binnen het jaar na de facturatiedatum van de tweede investering gebeuren.

Voldoet u aan bovenstaande voorwaarden? Dan dient u best zo snel mogelijk een aanvraag in. Wat een geluk! De combinatiepremie voor ramen is namelijk maar liefst vier keer zo hoog als de individuele premie die u voor hoogrendementsglas kan bekomen.

Vervolgens kunnen renovatiewerken aan een woning ouder dan 10 jaar gebeuren aan een verlaagd BTW-tarief van 6%. Is uw woning jonger dan 10 jaar, maar minstens 5 jaar oud? Dan kan u, mits voldoening aan vier bindende voorwaarden, ook van dat tarief genieten. Op de website van de Vlaamse overheid staan alle details mooi opgelijst.

Premies ramen 2019

Premiezoeker voor plaatsing ramen in 2019

Wist u trouwens dat u alle subsidies waarvoor u in aanmerking komt eenvoudig kan ontdekken via de handige Subsidiemodule van de Vlaamse overheid? Zo bent u er zeker van dat u geen enkele aanvraag overslaat en bijgevolg kostbare centen zou moeten missen. Gemeentes en provincies delen namelijk meestal ook premies uit voor energiebesparende beglazing. Het proberen waard!

Benieuwd hoeveel nieuwe ramen u zouden kosten? Vraag een offerte aan via onze offertedienst. Op zich is een investering in hoogrendementsbeglazing altijd voordelig, ook zonder toegekende premies voor uw ramen. Om de prijs van uw nieuwe ramen te bepalen en te weten op welke premies u recht heeft, bestaat er een handige ramencalculator.

Wie op zoek is naar een natuurlijke, landelijke look, zit met houten ramen goed. De prijsklasse ligt echter wel iets hoger dan bij PVC-ramen maar is nog altijd goedkoper dan aluminium en staal. Verwacht je dus aan een prijs tussen €500 en €1.000 per raam.

Verder lezen

De kostprijs van een nieuwe voordeur hangt voornamelijk af het materiaalsoort en de afwerking. Kies je voor PVC of hout, dan vind je al voordeuren aan zeer aantrekkelijke prijzen. Ga je voor aluminium, dan zul je al wat dieper in de buidel moeten tasten.

Verder lezen

PVC, hout of aluminium? Vast, draai- of schuifraam? De type en soorten ramen zijn de laatste jaren enorm geëvolueerd… en hun prijs dus ook. Prijzen vooraf vergelijken is dus meer dan aangeraden. Ontdek de huidige kostprijs voor je nieuwe ramen.

Verder lezen