Offertes ramen vergelijken: 5 richtlijnen die je moet volgen

Vroeg je vier of vijf offertes voor je nieuwe ramen op? Prima! Dan is het tijd om die nauwkeurig uit te pluizen, te vergelijken en… de juiste keuze te maken. Offertes vergelijken is niet zomaar de eindprijs te vergelijken die onderaan de offerte staat te blinken. Je moet oog hebben voor details.

Zijn dezelfde werken inbegrepen? Welke materialen gebruiken de vakmannen? Rekenen ze alle onkosten aan? In dit artikel geven we jou een handig stappenplan. Want wie werk maakt van een uitgekiende offertevergelijking, bespaart tot honderden euro’s. Dus… aan de slag!

Offertes ramen vergelijken
Wat vind jij belangrijk in de offertes van je ramen? Vergelijk de prijs, maar ook kwaliteit en service.

Richtlijn 1: inzicht in de offerte

Het is belangrijk om je ramen offertes goed te begrijpen. Alleen zo kan je ze op de juiste manier vergelijken. Raamspecialisten hebben ieder hun programma om een offerte op te stellen. Algemeen kan je een onderscheid maken tussen:

  • De BASISPRIJS – die wordt zo goed mogelijk berekend op basis van jouw besproken wensen en verwachtingen.
  • De MEERPRIJZEN – die zijn een gevolg van keuzes die je tijdens het plaatsingsproces nog verandert (bijvoorbeeld de kleur, de mate van afwerking, ander materiaal,…).

Richtlijn 2: kennis van de aannemer

Kloppen je vijf gekozen aannemers bij dezelfde profielleverancier aan? Dan zouden hun ramenoffertes gelijkaardig moeten zijn, zou je denken. Toch?

In praktijk krijg je vaak vijf totaal verschillende eindprijzen. Dat komt voort uit het prijsverschil tussen de andere onderdelen en materialen om de ramen te plaatsen.

Stel je aannemer gerust enkele vragen over zijn partners:

  • Stellen zij een lage prijs of kwaliteit voorop?
  • Welke producten gebruiken ze?
  • Werken ze al jarenlang trouw samen of verandert je aannemer regelmatig van leverancier?

Tip! Op internet kan je geweldig veel inspiratie opdoen met knappe foto’s en uitgebreide informatie. Maar het is goed om vooraf het materiaal eens ‘in het echt’ te zien, te voelen en te vergelijken. Bezoek dus zeker een toonzaal van de leveranciers die op je offerte staan. Zo krijg je een juister beeld van je toekomstige nieuwe ramen.

Richtlijn 3: staar je niet blind op de prijs

Offertes ramen vergelijken
Plaats je nieuwe ramen op je terras? Vergelijk dan ook de extra kosten in je offertes.

De eindprijs op de offertes van je ramen is natuurlijk belangrijk, maar beslis niet enkel op basis van een getal. Is de offerte zeer laag? Goedkoop is niet altijd even goed. Ligt de offerteprijs hoog? De duurste ramen zijn niet altijd nodig! Probeer op zoek te gaan naar een gezond evenwicht.

Vind je het moeilijk om de knoop door te hakken. Durf ook je gevoel te volgen. De belangrijkste kenmerken van een goede ramenspecialist zijn: kwaliteit, vetrouwen, prima service.
 

Vergelijk prijzen

 
 
 
 
 

Richtlijn 4: vermijd onvoorziene kosten

Niets zo vervelend als onvoorziene extra kosten. Bespreek alles vooraf met je aannemer. Kan hij bijvoorbeeld langs je huis passeren met je nieuwe ramen? Of heb je een kraan nodig tijdens de plaatsing? Zulke zaken moet je meteen vragen bij het opstellen van de offerte. Een hijskraan huren kost bijvoorbeeld tot 1.500 euro. Daar wil je natuurlijk op voorbereid zijn.

Richtlijn 5: maak een keuze

Heb je alle offertes uitgepluisd? Zit je gevoel goed? Dan is het klaar om akkoord te gaan met de offerte die voor jou het beste aanvoelt. Succes!

De kostprijs van een nieuwe voordeur hangt voornamelijk af het materiaalsoort en de afwerking. Kies je voor PVC of hout, dan vind je al voordeuren aan zeer aantrekkelijke prijzen. Ga je voor aluminium, dan zul je al wat dieper in de buidel moeten tasten.

Verder lezen

PVC, hout of aluminium? Vast, draai- of schuifraam? De type en soorten ramen zijn de laatste jaren enorm geëvolueerd… en hun prijs dus ook. Prijzen vooraf vergelijken is dus meer dan aangeraden. Ontdek de huidige kostprijs voor je nieuwe ramen.

Verder lezen

Net als bij dak- of gevelwerken, vochtbestrijding, … kun je bij het plaatsen van nieuwe nieuwe ramen beroep doen op een aantal aantrekkelijke premies. Zo geniet je o.a. van de Vlaamse renovatie- en Verbeteringspremie en de Totaalrenovatiebonus.

Verder lezen