Houten ramen: prijs per raamtype en premies

De houten ramen prijs kan snel oplopen. In dit artikel lees je alles over de prijzen, soorten en installatiemogelijkheden.

Hou je van een landelijke stijl? dan zijn houten ramen jou op het lijf geschreven. Ontvang gratis offertes voor houten ramen via ons offerteformulier.

Ontvang gratis offertes voor houten ramen

prijs houten ramen

Houten ramen prijs: overzicht

Afhankelijk van de afmeting ligt de kostprijs voor houten ramen tussen € 500 en € 1.000. Op zoek naar nieuwe ramen voor je woning? Als je ramen wilt die je woning een charmante en gezellige uitstraling geven, dan zijn houten ramen een goede keuze. Voordat je ze koopt is het natuurlijk handig om te weten wat ze je precies zullen kosten.

Hieronder krijg je een handig overzicht van de houten ramen prijzen.
Let op: deze prijzen zijn exclusief montagekosten.

RaamtypeOppervlaktePrijs houten raam (incl. btw)
Vast raam1.000 x 1.000 mm€ 150 – € 250
 1.500 x 1.200 mm€ 200 – € 300
 2.000 x 1.500 mm€ 400 – € 500
Draai-kiepraam1.000 x 1.000 mm€ 250 – € 350
 1.500 x 1.200 mm€ 350 – € 450
 2.000 x 1.500 mm€ 500 – € 600
Valraam1.000 x 1.000 mm€ 100 – € 150
 1.500 x 1.200 mm€ 200 – € 300
 2.000 x 1.500 mm€ 300 – € 400
Schuifraam1.000 x 1.000 mm€ 800 – € 900
 1.500 x 1.200 mm€ 1.000 – € 1.100
 2.000 x 1.500 mm€ 1.100 – € 1.200

Wil je houten ramen plaatsen? 

Vergelijk prijzen houten ramen

Houten ramen: extra kosten

1. Beglazing

Als je wilt dat je huis goed geïsoleerd wordt en een goede akoestische isolatie heeft, dan kan je kiezen voor dubbele beglazing met HR++ glas. Hout isoleert zowel thermisch als akoestisch al goed, maar met dubbel glas wordt de isolatie dus nog beter.

Voor HR++ glas betaal je tussen de € 50 en € 80 per vierkante meter. Het is natuurlijk wel zo dat je dankzij dit glas kosten op je energierekening uitspaart, zelfs tot 20%.

2. Onderhoud

Qua onderhoudskosten valt het allemaal nog goed mee. Het is wel zo dat houten ramen meer onderhoud vergen dan aluminium ramen of PVC ramen, maar je zal er je niet blauw aan betalen.

Gemiddeld ben je slechts € 19 per jaar kwijt aan onderhoudskosten. Als je zelf je ramen een aantal keren per jaar goed kuist, dan kan je zelfs onderhoudskosten besparen.

onderhoud houten raam

3. Keuze houtsoorten

Hoeveel houten ramen je zullen kosten hangt ook grotendeels af van welke houtsoort je kiest. Er zijn heel wat houtsoorten, maar over de grote lijn kan er onderscheid gemaakt worden tussen harde houtsoorten en zachte houtsoorten. Wat de beste houtsoorten zijn voor jou, hangt af van je persoonlijke voorkeuren.

3.1. Harde houtsoort

Harde houtsoorten zullen wat duurder zijn dan de zachtere, ongeveer zo’n € 10 tot € 50 duurder per raam. Dat komt omdat hardhout een langere levensduur heeft. Gemiddeld gaat het wel tot zo’n 75 jaar mee, een heel leven dus.

3.2. Zachte houtsoort

Zachte houtsoorten gaan zo’n 25 jaar lang mee. Dus de meerprijs die je betaalt voor tropisch hardhout is eigenlijk wel de moeite waard. Als je makkelijk je houten raam wilt aanpassen (schilderen of bewerken), dan kies je wel het best voor zacht hout.

houten ramen prijzen

Hoe besparen op de houten ramen prijs?

Houten ramen zijn een investering, maar ze zorgen ervoor dat je huis een prachtige, authentieke uitstraling krijgt. Maak je je zorgen over de dure kostprijs? Je hoeft je geen zorgen te maken, want je kunt gebruikmaken van verschillende premies die de kosten kunnen bedrukken.

Premies houten ramen

Een premie waarvan je gebruik kunt maken is de renovatiepremie. Als je maximaal € 15.000 investeert, dan kan je een premie krijgen van maar liefst 40%.

De voorwaarde is wel dat je huis ouder moet zijn dan 25 jaar. Als je hoogrendementsglas gebruikt, dan geven sommige gemeentes je nog een extra premie. Wil je weten of jouw gemeente zo’n premie uitreikt? Neem dan een kijkje op de website van je gemeente.

Bespaar met houten ramen

Waarom kiezen voor houten ramen?

Houten ramen zijn van hoogstaande kwaliteit. Ze zullen je ook een optimale lichtinval verzekeren. Bij het kiezen van je nieuwe ramen zullen verschillende factoren in acht genomen moeten worden waaronder het type beglazing, het soort raam en dus ook de materiaalsoort. Hieronder een aantal redenen waarom houten ramen de beste keuze zijn.

Houten ramen gaan lang mee

Hout heeft een lange levensduur. Dit is echter ook afhankelijk van de houtsoort en het onderhoud dat je eraan geeft.

Hoge isolatiewaarde

Hout heeft een goede akoestische en thermische isolatie. Dit zal niet alleen een impact hebben op je wooncomfort maar ook op jouw energiefactuur.

Houten raam oogt natuurlijk

De natuurlijke look die hout geeft aan je huis is zijn prijs zeker waard. Ook zijn houten ramen in diverse kleuren beschikbaar.

Recycleerbaar

Hout is eenvoudig te recycleren. En dit is vandaag de dag niet meer te verwaarlozen.

houten ramen

 Welke houtsoorten kiezen?

 OorsprongLabelDuurzaamheidsklasse
DouglasBelgische en Europese bossenMogelijkheid van PEFC- of FSC-labelIII (II na behandeling door oleothermie of bescherming via aluminium omkapseling)
LorkHout uit Europese bossenMogelijkheid van PEFC- of FSC-labelIII (II na behandeling door oleothermie of bescherming via aluminium omkapseling)
Europese eikBelgische en Europese bossenMogelijkheid van PEFC- of FSC-labelII: voldoende natuurlijke duurzaamheid voor toepassing in ramen
Valse acaciaHout uit Europese bossenMogelijkheid van PEFC- of FSC-labelII tot III
MerantiHout uit vochtige, tropische bossen in Zuidoost-AziëFSC-label mogelijkII tot IV: Goede tot middelmatige natuurlijke duurzaamheid, maar kwaliteit varieert
Afzelia doussiéHout uit vochtige, tropische bossen in AfrikaFSC-label mogelijkI: heel goede natuurlijke duurzaamheid
Sipo MahonieHout uit vochtige, tropische bossen in AfrikaFSC-label mogelijkII tot III: goede natuurlijke duurzaamheid
MerbauHout uit vochtige, tropische bossen in Zuidoost-AziëFSC-label mogelijkI tot II: goede tot zeer goede natuurlijke duurzaamheid

Afzelia

Afzelia is duur, maar wel heel sterk en stabiel. Het heeft een licht okere tot bruinrode kleur. Deze houtsoort is bestand tegen schimmels en ongedierte en zal niet gemakkelijk krimpen of uitzetten.

Merbau

Ook Merbau is heel duurzaam. Het is roosbruin van kleur. Wanneer Merbau nat wordt door bijvoorbeeld een regenbui, kan het uitlogen en zullen er zich rode vlekken vormen. Deze vlekken zijn gemakkelijk te verwijderen met water. De uitloging stopt na een paar maanden.

Eik

Eik heeft een lichte kleur. Het is redelijk duur en heeft om de 2 à 5 jaar een onderhoud nodig, om barsten en strepen te voorkomen. Hierdoor wordt het niet veel gebruikt voor houten deuren of elegante profielen.

Sipo

Sipo is roodbruin en heeft een matige neiging tot vervorming. Deze houtsoort wordt niet aangetast door schimmels of insecten.

Meranti

Meranti is een verzamelnaam voor een aantal houtsoorten uit Zuidoost-Azië, maar ze zijn niet allemaal geschikt voor ramen en deuren. Het hout heeft een roodachtige kleur en wordt door de lage prijs op erg grote schaal gebruikt.

Douglas

Douglas heeft een zalmroze, bruine kleur en is net zoals meranti matig duurzaam. Het is een inlandse houtsoort en het is zelfs goedkoper dan meranti. Douglas heeft een mooie nerfstructuur, maar kan soms nog hars uitscheiden na het plaatsen.

houten ramen verven

Houten ramen verven en onderhouden

Eenmaal je de houtsoort gekozen hebt, moet je ook even stilstaan bij het feit dat hout het nodige onderhoud, nabehandeling en bescherming vraagt. Zowat alle houtsoorten worden vooraf, in de fabriek, geïmpregneerd om ze te beschermen tegen aantasting door insecten, extreme weersomstandigheden en schimmels.

Laat je adviseren door een raamspecialist

Houten ramen: verven of beitsen?

Door die behandeling gaat het hout van jouw ramen en deuren langer mee. Toch is het nuttig om een afwerkingslaag aan te brengen. Daarvoor kun je kiezen tussen lakverven, beitsen, vernissen en oliën.

Optie 1: lak

Lak is een dekkende verfsoort in hoog- of zijdeglans.

Optie 2: vernis

Vernis daarentegen is wel transparant en wordt minder gebruikt voor buitenschrijnwerk. Ze houdt het zonlicht immers minder goed tegen, waardoor het hout van ramen en deuren sneller verkleurt.

Optie 3: beitsen

Ook beitsen zijn meestal transparant. Beits voedt het hout en is vochtregulerend.

Optie 4: Oliën

Olie dringt, in tegenstelling tot de andere afwerkingsmaterialen, volledig in het hout. Zij vormen dus geen film bovenop het hout van jouw ramen en deuren.

houten ramen en deuren

Houten ramen natuurlijk verouderen

Kies je er toch voor om de houten ramen op een natuurlijke manier te laten verouderen, zonder afwerkingslaag, dan doe je er goed aan om voor een duurzame houtsoort klasse 1 te kiezen. Die is immers het best bestand tegen slecht weer en insecten.

Onder invloed van wind en regen vormt zich een grijze patina in het hout. Dat kan een mooi effect geven. Het gevaar bestaat wel dat de patina zich niet gelijkmatig over het houtoppervlak vormt. Dat is het geval als het raam niet op een identieke manier aan de weersomstandigheden blootgesteld wordt.

Zo wordt de bovenrand van een kozijn vaak door de muur afgeschermd. Hierdoor verkleurt de bovenrand minder snel dan het onderste gedeelte.

Bovendien beginnen houten ramen uiteindelijk door de jaren heen toch te lijden onder vocht of ongedierte. Als het hout, onder invloed van het vocht, begint te vervormen, groeit ook het risico dat de ramen en deuren niet langer water- of luchtdicht zijn.

Uiteindelijk zal je dan toch een beschermende laag moeten aanbrengen op ramen en deuren. Bovendien heb je in dat geval een pak meer schuurwerk voor je kan beginnen te schilderen.

Als je jouw houten ramen en deuren langer stralend wil houden, breng je dus best meteen een afwerkende laag aan. Zo ben je weer voor enkele jaren gerust.

Houten ramen plaatsen: vergelijk offertes

Welke keuze je ook maakt, we raden je aan om steeds beroep te doen op een raamspecialist. Hij zal je met raad en daad bij staan bij de beste keuze omtrent je houten ramen en deuren, het onderhoud en nabehandeling.

Kom via onderstaand formulier in contact met vakmannen en ontvang gratis offertes voor houten ramen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welke type ramen zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.