Ramen kuisen: stappenplan, tips en tricks

Ramen wassen, veel mensen zien hier tegenop. Het ramen wassen op zich is geen moeilijke klus, maar het lijkt wel onmogelijk om je ramen streepvrij te krijgen. Dat kan erg frustrerend zijn. Gelukkig kan je je ramen makkelijker proper krijgen dan je denkt. Het volstaat om te weten wat je precies moet doen en welke producten je het best kan gebruiken. We geven je een handig stappenplan en enkele nuttige tips!

Wanneer ramen wassen?

Je hoeft je ramen niet zo vaak te kuisen. Hoe vaak je ze het best kuist, hangt af van je persoonlijke voorkeur. Meestal is het aangeraden om ramen een keer om de twee maanden te wassen. Als deze vaker vuil worden, dan mag je ze natuurlijk ook meer wassen.

Als je je ramen gaat kuisen, dan kan je dit het best doen wanneer er buiten voldoende licht is, maar niet wanneer het te zonnig is, want dan kunnen de ramen te snel opdrogen, waardoor er strepen ontstaan. Een bewolkte, maar droge dag is ideaal.

Wanneer ramen kuisen?

Tips en tricks om je ramen te kuisen

Moeten je ramen dringend gewassen worden, maar zie je op tegen de klus? Met onderstaande tips wordt ramen wassen een van je favoriete huishoudelijke klusjes:

 • Tip1: Zorg ervoor dat je ramen altijd goed droog zijn: Als je strepen op je ramen wilt vermijden, dan kan je er beter voor zorgen dat je ramen goed droog zijn na het wassen. Voor het grootste deel gebruik je het best een trekker. Om de laatste vochtige plekjes te drogen, kan je een bolletje krantenpapier gebruiken.
 • Tip 2: Spoel altijd heel goed af: Als je de ramen kuist, is het ook belangrijk dat je de ramen nadien steeds goed afspoelt. Zeepresten kunnen lelijke plekken veroorzaken en dat wil je liefst zoveel mogelijk vermijden!
 • Tip 3: Gebruik regenwater: Gebruik liever regenwater dan kraantjeswater om je ramen mee te wassen. In regenwater zit geen kalk en kalk veroorzaakt strepen. Bovendien is het ook een goedkope manier om je ramen te kuisen!
 • Tip 4: Was je ramen enkel op het juiste moment: Was je ramen nooit als het buiten vriest, als je op dat moment warm water gebruikt op je ramen, kunnen je ramen barsten. Was ook je ramen niet als er teveel zon schijnt, want door het snel opdrogen van de ramen kunnen er strepen ontstaan. Was je ramen dus op het juiste moment. Zo haal je het beste resultaat!
 • Tip 5: Kies het juiste product: Pas op met de chemische middelen die je kan kopen om je ramen mee te reinigen, soms laten ze een vetlaagje op je raam. Bovendien zijn ze ook slecht voor het milieu. Als je voor chemische producten kiest, gebruik dan steeds een kleine hoeveelheid. Een goed alternatief is een zelf samengesteld product voor je ramen op basis van azijn en/of citroensap en eventueel een ui.
 • Tip 6: Gebruik de juiste techniek: Ramen wassen kan je het best volgens een bepaalde techniek. Je kan kiezen uit twee methodes: Je kan je ramen kuisen in S-vormige bewegingen van boven naar beneden of je kan 3/4 van het raam aan de bovenkant van boven naar beneden kuisen en het onderste deel kuis je dan in horizontale bewegingen. Beiden technieken zijn even goed, het is maar wat je verkiest.

Wat zijn de beste producten om ramen te kuisen?

Producten voor raamreinigingen
Wanneer je je ramen gaat wassen zijn voornamelijk ook de producten die je kiest erg belangrijk. Zoals hierboven werd vermeld, moet je oppassen met teveel chemische producten, omdat ze een vettig laagje kunnen achterlaten.

Soms is het beter om je eigen schoonmaakmiddel te maken. Maar ook als je dit doet moet je opletten. Wat mag je wel en niet gebruiken?

 • Ramen wassen met vaatwasblokje: Er wordt weleens als tip gegeven dat je je raam moet wassen met een sopje waar er een vaatwastablet aan wordt toegevoegd. Toch is dit geen goed idee om te doen! Je ramen worden er wel proper van, maar je kan ook het verfwerk van de kozijnen beschadigen. Je kan deze tip dus het best niet toepassen.
 • Ramen wassen met ammoniak: Vaak wordt er ook aangeraden om je ramen te wassen met ammoniak. Ammoniak kan net zoals vaatwastabletten erg agressief zijn. Toch kan het geen kwaad als je maar een paar druppeltjes toevoegt. Hetzelfde geldt voor afwasmiddel en allesreiniger. Ammoniak kan je dus wel gebruiken, maar je moet hiermee wel opletten.
 • Zelf een natuurlijk sopje maken: De beste manier is om zelf een natuurlijk sopje te maken. Op die manier moet je het milieu niet onnodig belasten en heb je een sopje die goed zijn werk doet. Er zijn verschillende natuurlijke sopjes die je kan maken:
  • Citroenschoonmaakmiddel: voeg wat druppels citroen toe aan een emmer lauw water
  • Groen zeep sopje: vul een emmer met lauw water en wat groene zeep
  • Azijnwater: voeg witte azijn of schoonmaakazijn toe aan een emmer lauw water

Hoe strepen vermijden op je ramen?

Heb je bovenstaande tips uitgeprobeerd, maar merk je toch nog strepen op je ramen? Dan kan het zijn dat er iets is misgegaan. Misschien heb je je ramen niet voldoende afgespoeld of misschien heb je niet het juiste materiaal gebruikt?

Let hierop als je je ramen opnieuw gaat wassen. Vlekken op je ramen kan je vaak wel nog wegkrijgen met een bolletje krantenpapier of een microvezeldoekje. Als er teveel vlekken zijn, dan is het nodig om je raam opnieuw te wassen.

Als je de volgende keer je raam wast, moet je letten op de volgende zaken:

 • Spoel je ramen steeds voldoende af
 • Zorg ervoor dat je ramen goed droogt
 • Azijn kan helpen om strepen te voorkomen
 • Met krantenpapier krijg je strepen makkelijker weg
 • Gebruik de juiste kuistechniek
 • Wacht niet te lang om je ramen te drogen
 • Kuis je ramen op het juiste moment

Wanneer ramen wassen na verven?

Als je je kozijnen net geverfd hebt, dan is het belangrijk dat je niet meteen je ramen gaat wassen. Je kan het best wachten tot de verf volledig droog is. Meestal duurt dit een aantal weken. Bij twijfels is het goed om dit even te testen, voordat je aan het kuisen begint.

Zijn er tijdens het verven verfspatten op het raam beland? Dan kan je ook deze beter eerst laten opdrogen. Zo kan je ze makkelijker verwijderen. Eens de verfspatten opgedroogd zijn, gebruik je dan een mesje en kan je het eraf krabben.

Wees wel voorzichtig en hou het mes in een hoek van 45 graden tegen het glas. Beweeg het mesje altijd in één richting.

Hoe ramen kuisen stap voor stap?

Nu heb je al een idee van wat je precies moet doen om je ramen perfect te krijgen. We maken het je nog makkelijker met een handig stappenplan:

Stap 1: Voorbereiding

Kies het juiste moment uit om je ramen te wassen en zet je materiaal klaar. Voorzie krantenpapier, je schoonmaaksopje, een raamtrekker, een microvezeldoekje, een spons en eventueel een ladder.

Leg een dweil op de grond om de vloer te beschermen en vul een emmer met lauw water en een emmer met kouder water.

Stap 2: Maak je kozijnen schoon

Voordat je begint met je ramen te wassen, is het handig om eerst de kozijnen schoon te maken met de spons.

Stap 3: Ontvet je ramen

Nu is het tijd om je ramen te ontvetten. Neem je spons en dompel deze in een sopje met wat ontvettingsmiddel, dat kan groene zeep, afwasmiddel of iets anders zijn.

Verleng het ontvettingsmiddel steeds met water. Kuis je ramen in S-vorm van boven naar beneden.

Stap 4: Ramen spoelen

Spoel je ramen af met een andere spons en zorg ervoor dat al het zeepsop van je ramen verwijderd is. Je kan het best een paar keer spoelen met de spons en tussendoor de trekker gebruiken om het overtollige water weg te krijgen.

Stap 5: Droog het geheel goed af

Maak je ramen goed droog met een trekker en droog de trekker regelmatig af met een doekje. Als er nog vochtige plekken overblijven, dan kan je deze met een bolletje krantenpapier of een microvezeldoekje dat niet pluist afdrogen. Droog ook de kozijnen af met een doekje.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt