Offerte ramen en deuren

Wat wenst u te plaatsen?

Richtlijnen offertes ramen en deuren

Vroeg je vier of vijf offertes voor je nieuwe ramen op? Prima! Dan is het tijd om de offertes nauwkeurig uit te pluizen, te vergelijken en de juiste keuze te maken.

Offertes vergelijken is niet zomaar de totaalprijs vergelijken. Je moet oog hebben voor details. Wat vind jij belangrijk in de offertes van je ramen? Vergelijk de prijs, maar ook kwaliteit en service.

Richtlijn 1: inzicht in de offerte

Het is belangrijk om de offertes goed te begrijpen. Alleen zo kan je ze op de juiste manier vergelijken. Vakmannen hebben ieder een eigen manier om een offerte op te stellen. Algemeen kan je een onderscheid maken tussen:

  • De BASISPRIJS – die wordt zo goed mogelijk berekend op basis van jouw besproken wensen en verwachtingen.
  • De MEERPRIJZEN – die zijn een gevolg van keuzes die je tijdens het plaatsingsproces nog verandert (bijvoorbeeld de kleur, de mate van afwerking, ander materiaal,…).

Richtlijn 2: kennis van de aannemer

Kloppen je vijf gekozen aannemers bij dezelfde profielleverancier aan? Dan zouden hun ramenoffertes gelijkaardig moeten zijn, zou je denken. Toch? In praktijk krijg je vaak vijf totaal verschillende eindprijzen. Dat komt voort uit het prijsverschil tussen de andere onderdelen en materialen om de ramen te plaatsen.

Stel je aannemer gerust enkele vragen over zijn partners:

  • Stellen zij een lage prijs of kwaliteit voorop?
  • Welke producten gebruiken ze?
  • Werken ze al jarenlang trouw samen of verandert je aannemer regelmatig van leverancier?

installateur ramen deuren

Richtlijn 3: staar je niet blind op de prijs

Plaats je nieuwe ramen op je terras? Vergelijk dan ook de extra kosten in je offertes. De eindprijs op de offertes van je ramen is natuurlijk belangrijk, maar beslis niet enkel op basis van een getal.

Is de offerte zeer laag? Goedkoop is niet altijd even goed. Ligt de offerteprijs hoog? De duurste ramen zijn niet altijd nodig! Probeer op zoek te gaan naar een gezond evenwicht.

Vind je het moeilijk om de knoop door te hakken. Durf ook je gevoel te volgen. De belangrijkste kenmerken van een goede ramenspecialist zijn: kwaliteit, vetrouwen en prima service.

Vergelijk prijzen ramen en deuren

Richtlijn 4: vermijd onvoorziene kosten

Niets zo vervelend als onvoorziene extra kosten. Bespreek alles vooraf met je aannemer. Kan hij bijvoorbeeld langs je huis passeren met je nieuwe ramen? Of heb je een kraan nodig tijdens de plaatsing?

Zulke zaken vraag je best meteen bij het opstellen van de offerte. Een hijskraan huren kost bijvoorbeeld tot 1.500 euro. Daar wil je natuurlijk op voorbereid zijn.

Richtlijn 5: maak een keuze

Heb je alle offertes uitgepluisd? Zit je gevoel goed? Dan is het klaar om akkoord te gaan met de offerte die voor jou het beste aanvoelt. Succes!

offerte ramen en deuren

Welke factoren bepalen prijs ramen en deuren?

1. Type ramen en deuren

Er zijn verschillende soorten ramen en deuren beschikbaar met elk hun eigen voor- en nadelen. De materiaalkeuze is dus een belangrijke keuze. We leggen je kort uit wat de eigenschappen zijn van ieder materiaal.

Aluminium ramen

Aluminium ramen hebben een lange levensduur van zo’n 50 jaar en kosten gemiddeld € 350. De ramen hebben een sterke constructie en zijn 100 % recycleerbaar.

Je hebt er ook weinig werk aan wat betreft onderhoud. Meer dan wat zeepsop heb je niet nodig. Het nadeel is wel dat ramen uit aluminium een lage isolatiewaarde hebben en dat de prijs vrij hoog is.

PVC ramen en deuren

PVC ramen kosten gemiddeld € 100 tot € 200 per vierkante meter, terwijl PVC deuren tussen de € 200 en € 2.000 kunnen kosten. Het voordeel is dat PVC vrij goedkoop is en het een uitstekende isolatiewaarde heeft.

PVC ramen deuren

Houten ramen en deuren

Houten ramen kosten gemiddeld tussen de € 200 en € 300. Dit is de prijs voor een vast raam. Houten deuren zijn iets duurder, ze kosten gemiddeld € 1.300. Je hebt bij houten ramen en deuren ook keuze uit verschillende houtsoorten.

Hout heeft een hoge akoestische- en thersmiche isolatiewaarde, het oogt natuurlijk en het hout is recycleerbaar. De deuren kunnen verstevigd worden door een stalen frame. Staal versterkt de deur, waardoor je zeker bent dat indringers buiten blijven.

Stalen ramen

Stalen ramen kosten € 1.100 per vierkante meter. Het voordeel is dat stalen ramen enorm stevig zijn en akoestische isolerende ramen zijn. De ramen zijn ook 100 % recycleerbaar.

stalen ramen

2. Welke nieuwe beglazing?

Ook het type glas dat je kiest heeft een grote invloed op de prijs. Ga je voor dubbele beglazing, driedubbele beglazing, hoogrendementsglas….?

Het soort glas dat je kiest, zal ook een invloed hebben op de isolatie van de ramen en deuren. Driedubbel glas is bijvoorbeeld een stuk duurder dan enkel glas.

3. Grootte ramen en deuren

Ook de grootte van de ramen en deuren zal een grote invloed hebben op de prijs. Als je grote glazen schuifdeuren hebt, zal de prijs hoger liggen dan bij kleine deuren. Hetzelfde geldt voor ramen: grote raampartijen zullen meer kosten dan kleine. Daarom wordt de prijs vaak berekend met vierkante meter.

4. Aantal ramen en deuren

Hoeveel ramen en deuren je laat plaatsen, heeft ook invloed op de prijs. Als je drie ramen en deuren laat plaatsen, zal je natuurlijk meer betalen dan als je er één laat plaatsen.

Nieuwe ramen en deuren laten plaatsen: ontvang offertes

Wil je nieuwe ramen en deuren? Ontvang tot 5 gratis offertes door op onderstaande knop te klikken en vergelijk ervaren plaatsers. Op die manier vind je de juiste vakman met de beste prijs.

Ontvang offertes voor ramen en deuren