Stalen ramen en deuren: een uniek staaltje smeedwerk

Stalen ramen en deuren
Stalen ramen en deuren, heb je daar al eens over nagedacht? Het is wat anders dan de doordeweekse houten, PVC of aluminium raamkozijnen. Stalen of smeedijzeren ramen geven je woning ineens veel meer karakter dan voordien. Staal kan namelijk zo gevormd worden dat het er sierlijk, fijn en elegant uitziet, zonder aan sterkte in te boeten.

Denk ook niet dat stalen ramen en deuren enkel in een industriële stijl passen. Smeedwerk is eigentijds en tijdloos tegelijk. Dat wil zeggen dat staal zowel in een moderne setting als in een landelijke, meer traditionele omgeving kan thuishoren. Je kan stalen ramen en deuren namelijk in elke mogelijke kleur lakken. Je zit dus niet alleen met zwart en grijs opgescheept. Het maakt met andere woorden niet uit in welk soort woning de stalen ramen en deuren worden geplaatst: je mag er zeker van zijn dat ze een eyecatcher worden voor al je gasten.

Hier zie je alvast de voor- en nadelen van stalen ramen en deuren op een rijtje:

Voordelen Nadelen
Onderhoudsvriendelijk Duur
Uniek Slechte thermische isolatie
Goede akoestische isolatie
Veilig
100% recycleerbaar

Bovendien ben je er met stalen ramen en deuren van verzekerd dat jij de enige bent met ramen en deuren die er zo uitzien. Smeedwerk is geen bandwerk en wordt alleen uitgevoerd door echte professionals. Door dat precieze vakmanschap betaal je een extra hoge prijs maar je krijgt er uiteraard een uniek stuk voor in ruil.

Jij beslist zelf hoe fijn het staal eruit moet zien en hoe je het glas van je ramen en deuren verdeeld wil. Wees niet bang dat je enkel voor rechte lijnen zou kunnen kiezen. Staal kan ook in bogen gesmeed worden. Wie kiest voor stalen ramen en deuren, kiest met andere woorden voor maatwerk van de bovenste plank.

Amper onderhoud aan stalen ramen en deuren

Wat onderhoud betreft hoef je je geen zorgen te maken: meestal worden die kleuren in het staal ingebakken. Je moet er dus niet elk jaar met de verfborstel overeen. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat gelakt staal onder bepaalde omstandigheden zijn glans kan verliezen. Dat is gelukkig snel opgelost met een tweejaarlijkse waxbeurt. Het spreekt voor zich dat je schurende materialen best vermijdt.

Stalen ramen en deuren

Eigenschappen van staal als materiaal voor ramen en deuren

Ook wat veiligheid betreft, zit je met stalen ramen en deuren goed. Niet alleen zijn ze zo stevig dat de mogelijkheden tot inbraak en vandalisme beperkt blijven, daarnaast kan staal heel goed tegen vuur en hoge temperaturen. Daar kan hout niet tegenop! Tot slot is het misschien fijn om te weten dat staal 100% recycleerbaar is.

Je zit waarschijnlijk te wachten op de isolerende eigenschappen van staal. Het voordeel met staal is dat je voor akoestische isolatie goed zit. Thermische isolatie is echter een ander paar mouwen. Staal doet het nog minder goed dan hout en aluminium dat doen, zelfs met thermische onderbrekingen. PVC is in dat geval de grote winnaar. Heb je toch je hart verloren aan staal, dan kan je het probleem een beetje verhelpen met thermische onderbrekingen en afstandhouders.

Wat dat inhoudt? Het toevoegen van een thermische onderbreking wil zeggen dat het profiel van een stalen raam bestaat uit twee stukken staal met daartussen een kunststof isolator. Zo zorg je ervoor dat de isolatiewaarde beter wordt.

Materiaal Isolatiewaarde
PVC Tussen 1.2 – 0.78 W/m²K
Hout Tussen 0.8 – 0.63 W/m²K
Aluminium 0,85 W/m²K
Staal Tussen 2.6 en 1.9 W/m²K

Prijskaartje van stalen ramen en deuren

Ook als we het over de kostprijs hebben, is PVC de grote winnaar. Aan smeedijzeren maatwerk hangt daarentegen een stevig prijskaartje vast. Je rekent best op 1100 euro per vierkante meter. Daar zit gelukkig wel al hoogrendementsglas in inbegrepen. Gelukkig heeft staal een lange levensduur!

Voor een exacte prijsofferte op maat van jouw ramen, klop je best eens aan bij een specialist uit de buurt. Dat kan tegenwoordig snel en makkelijk zonder je deur uit te moeten. Onze offerteservice tot jouw dienst!

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

PVC ramen zijn enorm populair. De reden? Pvc ramen en deuren is de goedkoopste investering qua ramen en deuren. Reken zo’n €100 tot €200 per m². Deze prijs is echter afhankelijk van het raamptype.

Verder lezen

PVC-ramen en deuren: de voor- en nadelen Het materiaal PVC (polyvinylchloride) wint terrein op de ramen- en deurenmarkt. PVC heeft dan ook vele voordelen en is bovendien goedkoper dan hout of aluminium. Maar zoals altijd staan er tegenover de voordelen ook enkele nadelen. Voordelen PVC-ramen en deuren In de standaardmaten is PVC de goedkoopste optie…

Verder lezen

Wie een landelijke stijl voor zijn woning wenst, maakt met houten ramen de beste keuze. Uiteraard wil je dat deze zo lang mogelijk meegaan. Dit is echter afhankelijk van de houtsoort en zijn duurzaamheidclassificatie. Wij zetten alles voor jou even op een rijtje.

Verder lezen