Houten ramen en deuren: welke soorten zijn geschikt?

Houten ramen en deuren

Hout wordt al heel lang gebruikt voor buitenschrijnwerk en siert nog steeds vele gevels. Maar niet alle houtsoorten zijn geschikt voor ramen en deuren. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende houtsoorten.

Houten ramen en deuren moeten uiteraard duurzaam en hard zijn. Deze hardheid wordt aangegeven door middel van een duurzaamheidclassificatie gaande van I-V. I is het sterkst, II-III moet regelmatig behandeld worden en IV-V is niet geschikt voor buitenschrijnwerk.

Dit zijn de houtsoorten voor jouw houten ramen en deuren

  • Afzelia (I): Afzelia is duur, maar wel heel sterk en stabiel. Het heeft een licht okere tot bruinrode kleur. Deze houtsoort is bestand tegen schimmels en ongedierte en zal niet gemakkelijk krimpen of uitzetten.
  • Merbau (II):  Ook Merbau is heel duurzaam. Het is roosbruin van kleur. Wanneer Merbau nat wordt door bijvoorbeeld een regenbui, kan het uitlogen en worden er rode vlekken zichtbaar. Deze vlekken zijn gemakkelijk te verwijderen met water. De uitloging houdt op na een paar maanden.
  • Eik (II-III): Eik heeft een lichte kleur. Het is redelijk duur en vergt om de 2 à 5 jaar onderhoud om barsten en strepen te voorkomen. Hierdoor wordt het niet veel gebruikt voor houten deuren of raamprofielen.
  • Sipo (II-III):  Sipo is roodbruin en heeft een matige neiging tot vervorming. Deze houtsoort wordt niet aangetast door schimmels of insecten.
  • Meranti (II-IV): Meranti is een verzamelnaam voor een aantal houtsoorten uit Zuidoost-Azië, maar ze zijn niet allemaal geschikt voor ramen en deuren. Het hout heeft een roodachtige kleur en wordt door de lage prijs op erg grote schaal gebruikt.
  • Douglas (III):  Douglas heeft een zalmroze tot bruine kleur en is net zoals meranti matig duurzaam. Het is een inlandse houtsoort en het is zelfs goedkoper dan meranti. Douglas heeft een mooie nerfstructuur, maar kan soms nog hars uitscheiden na het plaatsen.

Je houtsoort gekozen? Hou dan nog rekening met volgende factoren

Eenmaal je je houtsoort gekozen hebt moet je ook even stilstaan bij het feit dat hout het nodige onderhoud, nabehandeling en bescherming vraagt.

Ramen deuren dienen, doorheen het hele jaar, de grillige weersomstandigheden te trotseren. PVC en aluminium zijn niet voor een kleintje vervaard, maar houten ramen vragen de nodige behandelingen om de hevige regenbuien, sneeuwval en UV-stralen de baas te kunnen. Wordt dit niet gedaan, dan zul je al vlug een vergrijzing (door bv. UV-straling ) opmerken.

Voor deze reden worden kozijnen van duurzaamheidsklasse I, II of III veelal gekozen. Deze zijn namelijk meer bestendig tegen schimmels, zwammen en ongedierte.

Maar hoe gebeurt deze nabehandeling? Wij leggen het jou stap voor stap uit.

Welke keuze je ook maakt, we raden je aan om steeds beroep te doen op een raamspecialist. Hij zal je met raad en daad bij staan bij de beste keuze omtrent je houten ramen en deuren, het onderhoud en nabehandeling.

Ontvang GRATIS advies

Hoeveel betaal ik voor mijn nieuwe houten ramen?

Aan een natuurlijk en landelijke uitstraling is uiteraard een prijskaartje verbonden. De prijs van houten ramen kan sterk van elkaar verschillen en hangt voornamelijk af van de duurzaamheidsklasse en het type raam dat je kiest. Hieronder vind je alvast een overzicht van de richtprijzen:

Type raam Gemiddelde prijs (incl. BTW en montage)
Vast raam Tussen €150 en €500
Valraam Tussen €100 en €400
Draai- en kiepraam Tussen €250 en €600
Schuifraam Tussen €800 en €1.200

Ontdek het compleet overzicht van prijzen voor houten ramen en hun onderhoud

Stalen ramen en deuren: een uniek staaltje smeedwerk Stalen ramen en deuren, heb je daar al eens over nagedacht? Het is wat anders dan de doordeweekse houten, PVC of aluminium raamkozijnen. Stalen of smeedijzeren ramen geven je woning ineens veel meer karakter dan voordien. Staal kan namelijk zo gevormd worden dat het er sierlijk, fijn…

Verder lezen

Aluminium ramen: voor-en nadelen op een rijtje Zijn jouw ramen en deuren aan vervanging toe? Dan wacht je een loodzware keuze: welk materiaal kies je? De meest voorkomende materialen voor ramen en deuren zijn PVC, hout en aluminium. Elke beslissing heeft zijn voor- en nadelen. Neig je van op voorhand toch al meer naar aluminium?…

Verder lezen

PVC ramen zijn enorm populair. De reden? Pvc ramen en deuren is de goedkoopste investering qua ramen en deuren. Reken zo’n €100 tot €200 per m². Deze prijs is echter afhankelijk van het raamptype.

Verder lezen

PVC-ramen en deuren: de voor- en nadelen Het materiaal PVC (polyvinylchloride) wint terrein op de ramen- en deurenmarkt. PVC heeft dan ook vele voordelen en is bovendien goedkoper dan hout of aluminium. Maar zoals altijd staan er tegenover de voordelen ook enkele nadelen. Voordelen PVC-ramen en deuren In de standaardmaten is PVC de goedkoopste optie…

Verder lezen