U-waarde glas: wat is het precies?

Stap binnen in de dynamische wereld van de U-waarde glas. Als het gaat om het creëren van energiezuinige en comfortabele leefruimtes, is begrip van de U-waarde glas belangrijk. In dit artikel duiken we in de definitie en de verschillende soorten glazen en U-waarden.

Wat betekent de U-waarde?

De U-waarde is het omgekeerde van de R-waarde en geeft aan hoeveel warmte er per graad Kelvin temperatuurverschil, per seconde, per vierkante meter wordt overgedragen tussen twee zijden van een constructie. Een lagere U-waarde geeft aan dat er minder warmte wordt doorgelaten, wat een hogere isolatiewaarde betekent.

Ug-waarde

De Ug-waarde geeft inzicht in de isolatieprestaties van het glas in je ramen of deuren. Het meet hoeveel warmte er per graad Kelvin temperatuurverschil, per seconde, per vierkante meter wordt overgedragen door het glas. Een lagere Ug-waarde duidt op betere isolatie, wat resulteert in minder warmteverlies door het glas.

Uf-waarde

De Uf-waarde geeft aan hoe goed het profiel van je raam of deur isoleert. Een lagere Uf-waarde betekent een betere isolatie van het frame.

Uw-waarde

De Uw-waarde is de totale isolatieprestaties van je volledige raam, zowel het glas als het frame. Een lagere Uw-waarde geeft aan dat het raam over het algemeen beter geïsoleerd is.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vergelijk opties en kies de juiste oplossing.
arrow Ontvang offertes

Wat is de best mogelijke U-waarde van hoogrendementsglas

Hoogrendementsglas biedt veel betere isolatie dan gewoon dubbel glas en enkel glas. Een lagere U-waarde geeft aan dat het glas beter isoleert, en in het geval van hoogrendementsglas is deze waarde heel belangrijk voor energie-efficiëntie.

Hoe hoger de U-waarde, hoe beter het glas isoleert?

Het omgekeerde is waar: hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert. De U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt) meet hoeveel warmte er per tijdseenheid en per vierkante meter verloren gaat bij een temperatuurverschil van 1°C tussen de binnen- en buitenzijde van het glas.

Een lagere U-waarde wijst op minder warmteverlies en dus op betere isolatie. Deze inversie is van cruciaal belang bij het evalueren van de isolerende eigenschappen van glas.

Wat is een goede isolatiewaarde voor beglazing?

Het ideale zou zijn dat de U-waarde van beglazing niet hoger is dan 1,5. Deze waarde geeft aan dat het glas efficiënt isoleert.

U-waarde-glas

Verschillende U-waarde bij de soorten beglazing

Elke soort beglazing vertoont een unieke U-waarde. Hieronder worden de verschillende glassamenstellingen en hun bijbehorende U-waardes weergegeven.

Het is belangrijk op te merken dat de U-waarde kan variëren afhankelijk van factoren zoals spouwbreedte, HR-coating, gasvulling en het type kozijn. Verschillen tussen U-waardes kunnen ook optreden tussen glas in houten versus aluminium kozijnen.

Lage Ug-waarde bij hoogrendementsglas

  • HR+++ glas (triple glas): dit type glas heeft de laagste U-waarde, variërend van 0,5 tot 1,2. Hoewel HR+++ glas duurder is in aanschaf, resulteert het op lange termijn in de grootste besparing op energiekosten.
  • HR++ glas (dubbel glas): met een U-waarde tussen 1,1 en 1,2 wordt HR++ glas vaak gebruikt vanwege zijn uitstekende isolerende eigenschappen.
  • HR+ glas: de U-waarde van HR+ glas varieert tussen 1,3 en 1,6. Dit type glas isoleert beter dan standaard dubbel glas, dankzij het isolerende gas in de spouw tussen de twee glasplaten.
  • HR glas: HR glas heeft een U-waarde tussen 1,7 en 2,0.

Dubbel glas

  • Met een U-waarde tussen 2,7 en 3,3, biedt standaard dubbel glas minder isolatie in vergelijking met hoogrendementsglassoorten.

Enkel glas

  • Enkel glas heeft de hoogste U-waarde, rond de 5,8. Dit type glas biedt de minst effectieve isolatie en is minder energie-efficiënt.
Glas u waarde
Maak je woning veiliger met nieuwe ramen
Vraag nu offertes aan.

Verschillende U-waarde bij de soorten omkaderingen

De isolerende eigenschappen van ramen worden niet alleen beïnvloed door het type beglazing, maar ook door het materiaal van de omkadering.

Hieronder worden verschillende soorten omkaderingen besproken, elk met hun eigen kenmerken en U-waarde.

Houten kozijn

Houten kozijnen bieden een U-waarde van 2,4. Hoewel ze iets hoger zijn dan sommige andere materialen, hebben houten kozijnen een warme uitstraling en kunnen ze goed isoleren wanneer ze goed worden onderhouden.

Aluminium ramen

Aluminium ramen staan bekend om hun elegante en tijdloze uitstraling. Met de juiste beglazing en coating kunnen ze bijna net zo goed isoleren als PVC-ramen.

Aluminium ramen bieden flexibiliteit in design en zijn duurzaam. De U-waarde van een standaard aluminium kozijn is 6, maar met koudebrugonderbrekingen kan deze verschillen tussen 1,8 en 2,7.

PVC kozijn

PVC-ramen staan bekend om hun uitstekende isolerende werking. Ze zijn budgetvriendelijk, duurzaam en gemakkelijk te onderhouden.

PVC-ramen hebben een lage U-waarde, wat positief is voor isolatie. De U-waarde van een kunststof kozijn varieert tussen de 1 en 2,2.

Soorten glas plaatsen

Waar kan je de U-waarde van jouw glas terugvinden?

Deze waarde staat soms op de afstandshouder, hoewel daar meestal alleen het merk en het type vermeld staan. Maak je geen zorgen! Als dat het geval is, kan je de tabel met Ug-waarden raadplegen op de website van het Verbond van de Glasindustrie.

Kan je de U-waarde zelf berekenen?

Zeker, je kan zelf de U-waarde berekenen met behulp van de volgende formule:

U_raam = 1 / (Oppervlakte_raam) * [U_beglazing * Oppervlakte_beglazing + U_kozijn * Oppervlakte_kozijn + Omtrek_glas * Ψ_afstandhouder + Omtrek_kozijn * Ψ_inbouw]

Hier is wat het betekent:

Oppervlakten:

Oppervlakte_raam = breedte kozijn x hoogte kozijn
Oppervlakte_beglazing = breedte glas x hoogte glas
Oppervlakte_kozijn = breedte kozijn x hoogte kozijn – Oppervlakte_beglazing (dit is het kozijn zonder het glasoppervlak)

U-waarde glas – Afmetingen:

Omtrek_kozijn = 2 x breedte kozijn + 2 x hoogte kozijn
Omtrek_glas = 2 x breedte glas + 2 x hoogte glas

Formule:

U_raam: U-waarde van het raam.
U_beglazing: U-waarde van het glas.
U_kozijn: U-waarde van het kozijn.
Ψ_afstandhouder: Ψ-waarde van de afstandhouder (detail).
Ψ_inbouw: Ψ-waarde van de inbouw (detail).

De Ψ-waarde van het detail (inbouw) kan wat lastiger te vinden zijn, referentiedetails van ISSO (voorheen SBR) kunnen je daarbij helpen.

Let op dat je de juiste Ψ-waarde gebruikt, afhankelijk van de toepassing (EPC of PHPP). Je kan ook programma’s zoals THERM van Berkeley Lab gebruiken.

Anderen bekeken ook

K-waarde glas
Kwaarde glas
Ontdek in dit artikel de K-waarde van glas, cruciaal voor de thermische efficiëntie van je woning. Leer over de betekenis, diverse isolatiewaarden en de impact op isolatie.
G-waarde glas
Gwaarde glas
Ontdek in dit artikel de g-waarde van glas, een factor die de hoeveelheid naar binnen uitgestraalde warmte aangeeft. Lees over het verschil tussen hoge en lage g-waarden, het belang ervan, hoe deze berekend wordt, en de effecten van zonwerend glas op de g-waarde.

Interesse in beglazing met een lage U-waarde? Vraag advies aan experten en ontdek wat mogelijk is voor jou

Wil je beglazing met een lage U-waarde? Vraag vrijblijvend offertes en advies aan. Vergelijk prijzen en ontdek de ideale oplossing voor jouw situatie.

Profiteer van de meerwaarde van een erkende professional en geniet van advies op maat voor U-waarde glas en ramen en deuren. Maak vandaag nog de beste keuze voor jouw comfort en energie-efficiëntie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Waar wilt u hoogrendmentsglas plaatsen?

2. Welk type raamkozijn wenst u?

3. Hoeveel ramen of deuren wenst u te plaatsen?

4. Beschrijving van uw project

5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.