De U-waarde van glas: wat is dat precies?

Wat is de u-waarde van glas?

Wie vandaag bouwt of renoveert kiest best meteen voor glas dat goed isoleert. Via je ramen verlies je immers normaal heel wat warmte. Bij de keuze van je ramen en het glas let je daarom best op de U-waarde van glas. Hieronder vind je alles over wat dat precies is en hoe je de beste keuze maakt!

Wat is de U-waarde van glas?

U-waarde verwijst naar de hoeveelheid warmte die het glas doorlaat. Dat wordt bepaald door de dikte van het glas, maar ook door het type van de lagen tussen het glas. Dat kan gewoon lucht zijn, of een speciaal soort isolerend gas. Hoe minder warmte het glas doorlaat, hoe beter, want dat is veel isolerender en milieuvriendelijker. Daarom kies je beter voor een lagere u-waarde glas.

Heb je liever de technische uitleg? De U-waarde wordt uitgedrukt in W/m2K. Dat wijst op de hoeveelheid warmte (uitgedrukt in Watt) die per vierkante meter glas verloren gaat wanneer er een temperatuurverschil is van 1 graad Kelvin (K) tussen de binnen- en buitenkant van het glas.

U-waarde glas: welke soort glas kiezen?

De U-waarde van glas is dus anders voor elke soort glassoort. Hieronder zie je een overzicht van de U-waarden per glassoort:

Soort glas U-waarde
Enkel glas 5,7 W/m²K
Dubbel glas 3 W/m²K
HR-glas Tussen 1,7 en 2,0 W/m²K
HR+-glas Tussen 1,2 en 1,6 W/m²K
HR++-glas Tussen 1,1 en 1,2 W/m²K
HR+++-glas Minder dan 1 W/m²K

Je ziet al meteen dat je best kiest voor hoogrendementsglas, van H+ tot H+++. Het glas heeft een isolerend metaallaagje aan de binnenkant. Daartussen zit een laag edelgas. Dat isoleert tot drie keer beter dan klassiek dubbel glas (ook wel themopane-glas genoemd) met enkel een luchtlaag tussen de glasplaten.

U-waarde hoogrendementsglas

U-waarde hoogrendementsglas

De eenvoudigste soorten hoogrendementsglas zijn HR en HR+. Beide soorten glas hebben een luchtlaag tussen de glasplaten en een metalen coating die de warmte binnenhoudt.

HR++-glas heeft dan weer argon- of kryptongas tussen de glasplaten in plaats van droge lucht. Het isoleert dubbel zo goed als klassiek dubbel glas (thermopane). Bovendien is de metaalcoating warmtereflecterend. Ze laat dus zonlicht door, maar reflecteert de warmte terug naar binnen.

Een laatste soort hoogrendementsglas is H+++-glas. Dit driedubbele glas levert je de beste isolatie. Het heeft een dubbele coating en extra glasblad. Dat levert een U-waarde op van ongeveer 0,6 W/m²K. En dat zal je zeker voelen, qua temperatuur in huis maar ook aan je energiefactuur!

Conclusie

Als je nieuwe ramen installeert, let je dus best ook op de U-waarde glas. Hoe lager deze waarde, hoe beter het glas isoleert. Dat gaat van standaard dubbel glas met een waarde van 2,8 W/m²K tot erg isolerend H+++-glas met een waarde van 0,6 W/m²K.

Goede raad krijg je het best bij een professionele installateur. Hij zal je met plezier op weg helpen en jouw situatie inschatten. Vraag zeker ook verschillende offertes aan bij meerdere installateurs. Daarna kan je eenvoudig vergelijken en kies je de beste installateur en het beste glas voor jouw woning!