Isolatiewaarde ramen: zoveel brengen je ramen op

Isolatiewaarde ramen

Ramen zijn een van de grootste warmteverliezers in je huis. Glas isoleert namelijk maar liefst vier tot vijf keer slechter dan een volledig bakstenen muur. Daarom is het belangrijk de juiste raamkozijnen en beglazing te kiezen. Wie weet hoeveel je zou kunnen besparen op je energiefactuur! De algemene isolatiewaarde van je ramen is namelijk een belangrijke factor om rekening mee te houden. Maar wat houdt dat precies in?

De isolatiewaarde van je ramen wordt ook wel eens de U-waarde genoemd. Dat cijfer bepaalt hoeveel warmte er door het glas van je ramen verloren gaat. Het puntensysteem werkt anders dan op school: hoe lager de U-waarde is, hoe beter de isolatiewaarde van je ramen. Afhankelijk van het materiaal dat je voor je raamkozijnen en beglazing kiest, zal die isolatiewaarde lager of hoger liggen.

Isolatiewaarde ramen afhankelijk van keuze raamkozijnen

Het ene materiaal bevat meer isolerende eigenschappen dan het andere. Zo komt hout bijvoorbeeld als grootste winnaar uit de bus met een U-waarde tussen 0,8 – 0.63 W/m²K. Vooral wie voor hoogrendementsglas kiest, zal zijn isolatiewaarde flink zien dalen. Hetzelfde geldt voor ramen in PVC, aluminium of staal. Van die materialen ligt de U-waarde wel sowieso hoger dan het geval is bij houten raamkozijnen. PVC-ramen zijn dan nog het best isolerend. Aluminium en staal sluiten opeenvolgend het rijtje af. Onderstaande afbeelding vat die rangschikking goed samen.

Isolatiewaarde ramen

Wist je trouwens dat de Vlaamse overheid premies uitdeelt voor wie beslist zijn ramen te vervangen door energiezuiniger materiaal? Om in aanmerking te komen voor een van de premies moet uw woning wel ouder zijn dan bouwjaar 2006.

Isolatiewaarde ramen afhankelijk van keuze beglazing

Vandaag de dag wordt het afgeraden om nog voor enkel glas te kiezen. Hoogrendementsglas daarentegen wordt sterk aangemoedigd. Daarin bestaan tegenwoordig ook al verschillende gradaties. De ene belooft u een lagere isolatiewaarde dan de andere.

  • HR-glas (tussen 50 en 60 euro per m²)
  • HR+ (tussen 60 en 70 euro per m²)
  • HR++ (tussen 70 en 80 euro per m²)

Er bestaan ook online calculators  die die isolatiewaarde van je ramen in jouw plaats uitrekenen. Hoeveel kan jij nog besparen? Vraag een offerte aan bij enkele specialisten uit je buurt. Je ramen vervangen is een voordelige investering; voor je het weet heb je de kost al terugverdiend.

Vraag je gratis offerte aan