Isolatie ramen

Tot 15% van de warmte verlies je via je ramen en deuren. Investeren in kwaliteitsvolle beglazing en kozijnen is dus geen overbodige luxe. Ramen en deuren die goed isoleren betekenen dus ook dat je minder zal moeten verwarmen in de winter en bijgevolg ook zult genieten van een lagere energiefactuur.

De isolatiewaarde wordt bepaald dankzij de U-waarde. Hoe lagere deze waarde is, hoe beter de isolatie.

Isolatie ramen: overzicht van de U-waarde per materiaal

Keuze materiaal U-waarde (W/m²K
Hout 0,8 -0,63 W/m²K
PVC 1,2 -0,78 W/m²K
Aluminium 1,5 -0,8 W/m²K
Staal 2,6 -1,9 W/m²K

Hout hebben gewoonlijk de beste U-waarde. Ze passen echter niet bij elke woning en zijn vaker aanwezig bij landelijke woningen. PVC, aluminium en staal geven daarentegen een mondernere look aan je woonst.

Bij het aanschaffen van nieuwe ramen wordt dikwijls de u-waarde vermeld. Deze verwijst naar de hoeveelheid warmte die het glas doorlaat. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas zal isoleren. Wij geven jou een volledig overzicht van de soorten beglazing en hun U-waarde.

Verder lezen

Ramen zijn gewoonlijk de grootste warmteverliezers in een woning. Afhankelijk van het type raam (PVC, aluminium of staal) en de beglazing (HR, HR+, HR++) kan je heel wat besparen op je energiefactuur. Hoeveel warmte verlies jij via je ramen?

Verder lezen