Houten deur voor je woning? Dit zijn de mogelijkheden

Houten deuren zijn stevig, duurzaam en stijlvol. Wil je een houten deur? Dan zijn er een aantal belangrijke keuzes die je moet maken.

We overlopen soorten hout, de voor- en nadelen van een houten deur en het ecologische aspect.

Er zijn veel verschillende soorten hout om je deur uit te maken. Elk soort hout heeft zijn eigen voor- en nadelen, maar de meest doorslaggevende factor is de duurzaamheidsklasse.

 1. Duurzaamheidsklasse I: meer dan 25 jaar
 2. Duurzaamheidsklasse II: 15 tot 25 jaar
 3. Duurzaamheidsklasse III: 10 tot 15 jaar
 4. Duurzaamheidsklasse IV: 5 tot 10 jaar
 5. Duurzaamheidsklasse V: minder 5 jaar

Laat je adviseren door een deurspecialist

Houten deuren in alle maten en soorten

Deze categorieën gaan op voor hout dat in contact staat met de buitenlucht. Houten deuren die binnen staan hebben logisch een langere levensduur.

 • Afzelia (duurzaamheidsklasse I) – Deze houtsoort krimpt nauwelijks en zet ook niet uit. Hij is goed bestand tegen schimmels en ongedierte.
 • Merbau (duurzaamheidsklasse II) – Merbau kan enkele jaren na installatie nog ‘bloeden’. Dit betekent dat regenval oppervlakkige vlekken veroorzaakt. Deze zijn gemakkelijk te verwijderen.
 • Sipo (duurzaamheidsklasse II tot III) – Dit is een tropisch hout dat de laatste jaren populairder geworden is. Het is wel redelijk prijzig.
 • Douglas (duurzaamheidsklasse III) – Douglas is een veelgebruikte en relatief goedkope houtsoort. Na plaatsing is het mogelijk dat er hars wordt uitgezweet. Door het hout te drogen voorkom je dit.
 • Lorken (duurzaamheidsklasse III) – Lorken is vergelijkbaar met Douglas, maar is moeilijker te vinden.
 • Meranti (duurzaamheidsklasse II tot IV) – Meranti bestaat in veel verschillende soorten, maar er zijn maar enkele geschikt om buiten te gebruiken. Dit blijft desondanks een populaire houtsoort.

Voor houten deuren binnen zijn er nog meer soorten beschikbaar. Je overloopt best met je schrijnwerker alle opties.

Vraag advies op maat van je woning

Hoe veilig is een houten deur?

Hoe veilig is een houten deur?

Sommige mensen denken dat houten deuren minder veilig zijn dan deuren uit andere materialen. Dat klopt niet. Er zijn verschillende veiligheidsmechanismen die een houten deur net zo goed bestand maken tegen inbrekers en brand als elke andere deur.

Hout brandt niet zo makkelijk als je denkt

Houten deuren van een bepaalde kwaliteit zijn goed bestand tegen brand. Doordat hout relatief traag verkoolt is het juist goed bestand tegen vuur. Daarnaast hebben de meeste deuren uit hout een lage warmtegeleiding. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de brandveiligheid.

Maak je huis inbraakveilig

Bescherm je buitendeur met een paar eenvoudige maatregelen. Je kan stalen of aluminium platen in je deur laten zetten. Daarnaast is een meerpuntsveiligheidsslot kostelijk, maar wel aan te raden.

Op deze manieren kan een doodgewoon uitziende houten deur, even sterk zijn als een stalen veiligheidsdeur.

Laat je GRATIS adviseren

Hout preventief behandelen voorkomt slijtage

Hout is heel duurzaam materiaal, dat met het juiste onderhoud jaren meegaat voordat het sporen van slijtage vertoont. Het is wel belangrijk je bij elke vorm van slijtage op tijd handelt en preventief je deur beschermt.

Je kan het opschuren of behandelen met verschillende soorten lak. Zo bescherm je het tegen UV-stralen, schimmels, vocht en andere vormen van verwering.

Het meeste hout dat tegenwoordig gebruikt wordt komt van duurzaam beheerde bossen. Zelfs tropisch hout is beschikbaar in allerlei ecologisch verantwoorde varianten.

Het FSC label is een teken van duurzame ontbossing. Dit staat voor Forest Stewardship Council en is een kwaliteitslabel dat je wijdverspreid tegenkomt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt