Binnendeuren: soorten, materialen en prijs

Een binnendeur is niet alleen belangrijk om voor een overgang te zorgen tussen twee ruimtes. Een binnendeur vormt ook een onderdeel van het interieur. Afhankelijk van je interieurstijl kun je de stijl van de deur hierop aanpassen. De deur is dan niet alleen functioneel, maar zal een waardevolle toevoeging worden aan je interieur.

Binnendeuren prijzen

Binnendeuren prijzen zijn niet direct zo te geven. Vanwege de grote keuze en de veel verschillende kwaliteiten zijn binnendeuren in alle prijsklassen te verkrijgen. Wel zal de prijs van een binnendeur van enkele factoren afhangen. Het soort materiaal bijvoorbeeld.

Binnendeuren van hout zullen veel goedkoper zijn dan van glas. Dit is overigens wel afhankelijk van het soort gebruikte hout. Binnendeuren van massief hout zullen in de regel even duur of nog duurder zijn dan een deur van glas.

Ga je voor een goedkope binnendeur, dan kies je meestal een deur van MDF of PVC. Ook de afwerking speelt een belangrijke rol in de prijsbepaling. Er zijn deuren te koop met een grondlaag. Deze binnendeuren moet je verven en hiermee geef je je persoonlijke tint aan de deur. Dit zal goedkoper zijn dan wanneer je een volledig afgelakte binnendeur aanschaft.

Binnendeuren zonder omlijsting zullen ook goedkoper in aanschaf zijn, dan wanneer je een mooie binnendeur koopt met al het lijstwerk. De binnendeuren afmetingen zijn een andere factor.

Een binnendeur in standaardformaat is goedkoper, dan wanneer je een deur moet hebben met afwijkende maten. Je komt dan al snel uit bij een binnendeur op maat. Welk type deur je ook zoekt, in iedere prijsklasse is wel een deur te vinden die perfect in jouw interieur past.

Soorten binnendeuren

Binnendeuren: soorten en mogelijkheden

Bij het plaatsen van binnendeuren heb je veel keuze in stijlen, materialen en technieken. Er is een enorme keus aan standaarddeuren en desnoods kunnen deuren op maat gemaakt worden. Je zult dus altijd wel een binnendeur vinden die bij jouw stijl past.

Een belangrijke vraag die beantwoord moet worden is hoe je de binnendeur wilt openen en sluiten. Grofweg heb je de keuze uit een draaideur of een schuifdeur.

  • De draaideur is meestal standaard, maar er zijn situaties te bedenken dat een draaideur niet geschikt is. Bijvoorbeeld als er te weinig ruimte is om de deur goed te openen.
  • In dat geval kan er voor een schuifdeur gekozen worden. Dit neemt geen ruimte in en de schuifdeur schuif je gemakkelijk langs de wand weg.

Als je het over soorten binnendeuren hebt dan komt ook de stijl en gebruikte materialen aan de orde. De stijl van de deur is vaak verweven met het materiaal dat voor de deur gebruikt wordt. Een binnendeur is in vrijwel alle stijlen te verkrijgen, van klassiek tot modern.

Binnendeuren landelijk

Heb je een interieur in landelijke stijl, dan plaats je uiteraard een landelijke binnendeur. Het belangrijkste kenmerk aan een landelijke interieurstijl is de gezellige en warme uitstraling. Dit moet ook in de binnendeur naar voren komen.

Een binnendeur in landelijke stijl is meestal van hout. Voor landelijke deuren wordt het meest gekozen voor massief eikenhout. Maar binnendeuren van massief hout kunnen prijzig zijn. Er zijn dan ook goedkopere alternatieven. De deur kan van MDF zijn met een laagje fineer van eikenhout. Je behoudt zo de landelijke stijl van de binnendeur, maar de deur is een stuk goedkoper.

De kleur van een landelijke binnendeur moet ook in landelijke kleuren zijn. Hiervoor worden sobere kleuren gebruikt. Dit gaat bijvoorbeeld om diverse tinten grijs, maar ook pastelkleuren en aardekleuren zijn hier gepast.

Verder is een landelijke deur meestal niet strak egaal. Juist om de gezellige en enigszins klassieke uitstraling te behouden is de deur voorzien van lijstwerk. Overigens komen landelijke deuren ook met glas voor waarin een roedeverdeling is opgenomen. Dit breekt de deur en geeft het geheel een sfeervolle uitstraling.

Binnendeuren: glas of hout?

Binnendeuren met glas

Een ding weet je zeker als je een glazen binnendeur koopt: het wordt een blikvanger in je woning en een glazen binnendeur straalt klasse en luxe uit.

Glas is op diverse wijzes in een binnendeur te verwerken. Op de klassieke wijze wordt glas gecombineerd met hout. Maar wil je juist een hypermoderne glazen binnendeur? Dan moet de deur toch wel geheel uit glas bestaan. Met glas kun je kiezen voor helder doorzichtig glas. Met dit glas zul je door de binnendeur kijken en zien wat er zich in de andere afgescheiden ruimte afspeelt.

Houd je meer rekening met privacyaspecten, dan kun je ook kiezen voor geheel of gedeeltelijk melkglas. Ook gezandstraald glas zal een melkglas effect geven, maar hiermee kun je wel bijzondere motieven, lijnen en patronen in het glas krijgen.

Als het veiligheidsaspect belangrijk is, kies dan voor gehard of gelaagd glas. Het glas is dusdanig sterk dat het nauwelijks stuk te krijgen is. Mocht het glas toch stuk gaan, dan blijft het veilig, want er ontstaan geen scherpe scherven. Glazen deuren voor binnen zijn zeer geschikt om in kleinere ruimtes te plaatsen. Hiermee zul je de ruimte optisch vergroten.

Waar je ook een glazen binnendeur plaatst en welke type deur het ook is, met glas in je binnendeur ben je verzekerd van een stijlvol en luxe uitstraling.

Vergelijk binnendeuren

Een binnendeur plaatsen

Binnendeuren plaatsen: hoe gaat een vakman te werk?Hoe moet je een binnendeur plaatsen zal zeker een vraag zijn die bij velen opkomt. Een en ander is ook afhankelijk van het soort deur.

Van binnendeuren met kozijn heb je de keuze uit een stompe deur die in het kozijn valt, of een opdekdeur die juist tegen het kozijn valt en met een omlijsting wordt afgewerkt. De naad tussen kozijn en deur is dan niet te zien.

Beide methodes vergen een andere methode van plaatsen. Ga je binnendeuren zelf plaatsen, dan is enige kennis van zaken wel nodig. Heb je deze kennis niet? De binnendeuren laten plaatsen is dan een optie. Je moet dan wel een binnendeuren plaatser zoeken en dit verhoogt ook de prijs van de deur.

Maar beter een professioneel geïnstalleerde binnendeur dan een deur die je zelf slecht hebt afgehangen. Vraag daarom zeker een offerteaanvraag bij een professionele installateur. Via onze offerteformulier brengen we jou gratis en vrijblijvend in contact met de beste plaatsers uit jouw regio.

Standaardafmetingen of op maat

Een binnendeur met standaardafmetingen zal veel gemakkelijker te plaatsen zijn dan een een binnendeur met afwijkende maten. Je kunt dan gebruikmaken van standaard scharnieren en normaal gereedschap.

Hoewel een binnendeur op maat wel veel duurder kan zijn dan een deur met standaardafmetingen, biedt dit ook voordelen. Een binnendeur op maat is een volstrekt unieke deur die je nergens anders zult tegenkomen.

Laat je een binnendeur op maat maken, zorg dan ook dat al jouw wensen hierin verwerkt worden. Uiteraard wordt de deur dan op de specifieke maat gemaakt, maar ook gewenste materialen, kleuren en design kun je in een deur op maat laten opnemen.

Materiaal en afwerking

De meest gebruikte binnendeuren zijn van hout. Voor zeer goede kwaliteit worden binnendeuren van massief hout gemaakt. Dit zijn zware deuren die een leven lang meegaan. MDF en PVC deuren zijn vele malen goedkoper.

Een MDF deur kan wel dusdanig nagemaakt worden alsof het een massief houten deur is. Geheel glazen deuren of gecombineerd met hout is ook een veel gemaakte keuze. Hierbij is glas op vele soorten wijzes te verwerken en in diverse soorten te verkrijgen. Bij de afwerking moet je natuurlijk ook naar het hang- en sluitwerk kijken. Dit draagt mede bij aan de uitstraling van de deur.

Dus welke soort scharnieren gebruik je en het soort handvat of deurknop. Wil je vooral zelf een persoonlijke tint aan een binnendeur geven, kies dan voor deuren met een laag grondverf. Je kunt dan zelf de binnendeuren schilderen in de kleur die jij wenst.

Binnendeuren laten plaatsen: vergelijk offertes

Ga je de binnendeuren laten plaatsen, zorg dan dat je bij verschillende vakmensen een offerte opvraagt. Je kunt dan de verschillende offertes naast elkaar leggen en kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Lees op de websites ook de reviews na. De ene vakman is misschien iets duurder, maar als deze betere kwaliteit of nazorg levert, dan is dit het overwegen waard.

Met een vakman weet je in ieder geval dat je binnendeur ook daadwerkelijk goed geplaatst wordt en vormt de binnendeur een blikvanger in je woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt