Zonwerend glas: info, prijs en premie

Zonwerend glas laat natuurlijk licht binnen schijnen, maar houdt de warmte buiten. Zeker tijdens de zomermaanden wanneer de temperatuur binnenshuis soms sterk stijgt, is zonwerende beglazing een uitstekende keuze. Lees hier meer over alle voordelen en de prijs van zonwerend glas.

Zonwerend glas: verhoog je levensstandaard

Hoeveel kost zonwerend glas?

Voor zonwerende beglazing betaal je gemiddeld €75 per m² (exclusief plaatsing). De totale kostprijs van zonwerend glas ligt logischerwijs hoger dan bij gewoon dubbel glas.

Voordelen van zonwerend hoogrendementsglas

Zonwerende beglazing is een investering, maar heeft verschillende voordelen. Je geniet optimaal van de natuurlijke lichtinval, terwijl je woning geen serre wordt in de zomer. In de winter geniet je dan weer van de isolerende eigenschappen.

Zon- of warmtewerend glas is ideaal voor grote glaspartijen. Denk daarbij aan veranda’s of vides die naar het zuiden gericht zijn.

Nadelen zonwerende beglazing

Warmtewerende beglazing houdt de warmte van de zon buiten, maar er zijn wel limieten. Zeker wanneer de ramen op het zuiden uitkijken, is het nodig om zonwering te installeren om de woning te beschermen tegen de zon.

Verder houdt de coating de zonnewarmte ook tijdens de winter buiten, waardoor je niet van de extra warmte geniet. Ook verblinding door de zon kan je niet volledig voorkomen met zonwerend glas.

Ten slotte hebben veel mensen behoefte aan meer privacy of verduistering, waardoor ze er toch voor kiezen om rolluiken of screens te plaatsen die de warmte en/of het licht tegenhouden.

Om te vermijden dat je zowel in zonwerend glas als zonwering investeert, laat je je best adviseren door een vakman.

Hoe werkt zonwerend glas?

Zonwerend of warmtewerend glas is een verbeterde versie hoogrendementsglas met een extra coating. In de beglazing is namelijk een fijn laagje metaaloxide verwerkt. De fijne ijzerdeeltjes (FE203) maken het glas minder doorzichtig en weerkaatsen een deel van de zonnestralen.

Op die manier kan zonwerende beglazing tot wel zestig procent meer warmte filteren dan standaard dubbel glas. Bij de keuze van zonwerend glas is het daarom belangrijk om de zontoetredingsfactor te bekijken.

Zontoetredingsfactor glas (g-waarde)

De zontoetredingsfactor bepaalt de verhouding tussen de invallende hoeveelheid zon en de binnenkomende zonnestraling. De factor geeft m.a.w. aan hoeveel zonnewarmte de beglazing doorlaat. Hoe lager deze g-waarde, hoe minder zonnestralen er binnenkomen en dus hoe minder de woning opwarmt.

Standaard hoogrendementsglas heeft een g-waarde tussen 0,65 en 0,75. Bij zonwerend glas is de g-waarde minder dan 0,4. Dit betekent dat zonwerende beglazing minder dan 40% van alle invallende zonnestralen doorlaat.

Lichttoetredingsfactor (LTA)

Naast de zonnetoetredingsfactor moet je bij zonwerend glas ook rekening houden met de lichttoetredingsfactor (LTA). Zonwerend glas heeft een LTA van minstens 70%. Dit betekent dat minstens 70% van het invallende licht doorlaat.

Het is dus niet omdat er minder zonnestralen binnen komen (lage g-waarde) dat er minder licht binnenkomt (lage LTA).

Hoe de juiste beglazing kiezen?

Bij zonwerend glas moet je de voor- en nadelen goed afwegen. Het juiste soort glas voor je ramen kiezen is sowieso niet eenvoudig. Raadpleeg daarom erkende glaszetters uit je buurt om de ideale beglazing voor jouw woning te kiezen.

Is er een premie voor zonwerend glas?

Zonwerend glas met een U-waarde van 1,0 W/m²K of minder valt onder de hoogrendementsbeglazing. Daardoor kom je in aanmerking voor de premie voor het vervangen van dubbel glas door hoogrendementsglas. Deze premie voor warmtewerend glas bedraagt 16 euro per m².

Dit zijn de voorwaarden en regels die gelden voor Vlaanderen:

  • Je woning is voor 1 januari 2006 aangesloten op het elektriciteitsnet
  • Je laat de woning uitvoeren door een aannemer
  • Je kan ook huurder zijn
  • Combineer minstens drie  energiebesparende maatregelen voor een totaalrenovatiepremie

Verschillende soorten zonwerend glas

Naast zonwerend glas met een coating aan de binnenkant van je woning heb je ook een type glas waarbij het weerkaatsende laagje in het glas zelf verwerkt is.

Deze methode is beter, maar kost ook iets meer en vraagt voor de installatie wel wat kennis van zaken. Doordat de speciale coating beschermd is, gaat deze langer mee.

Je kan zonwerende glas met een interne coating ook combineren met veiligheidsglas en hoogrendementsglas voor een optimale isolatie tegen teveel warmte en koude.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt