Zonwerend glas beschermt tegen warmte en stookkosten

Zonwerend glas is een investering. Als je tijdens de zomer nauwelijks binnen kan zitten door de opstapelende hitte, lees je best verder. Het is zowel een financiële investering als een investering in je levenstandaard.

Zonwerend glas: verhoog je levensstandaard

Wat is de kostprijs zonwerend glas?

Zonwerend glas is logisch duurder als gewoon dubbel glas. Reken zeker €75 per m². Daarboven komen nog de installatiekosten. Deze kunnen omhoog gaan als het gaat om vervanging van oude ramen. Hierbij moeten namelijk de oude ramen eerst uitgekapt worden.

Wens je een exacte prijs te ontvangen?

Vraag een prijsofferte op maat

… en kan ik een premie ontvangen?

De investering die je maakt in zonnewering en isolatie kan je makkelijk terugverdienen. Het verlaagt je stookkosten en er zijn verschillende premie’s beschikbaar. Daar staan natuurlijk wel een aantal vereisten tegenover.

Dit zijn de voorwaarden en regels die gelden voor Vlaanderen:

  • Je woning is voor 1 januari 2006 aangesloten op het elektriciteitsnet
  • Je laat de woning uitvoeren door een aannemer
  • Zonwerend glas en hoogrendementsglas zijn goed voor een premie van €10 per m²
  • Je kan ook huurder zijn
  • Combineer minstens drie  energiebesparende maatregelen voor een totaalrenovatiepremie

Hoe werkt zonwerend glas?

Je houdt de warmte buiten en laat je toch voldoende licht binnen. Jaloezieën, gordijnen en zonneschermen zorgen maar voor een beperkte bescherming.

Daarnaast maken ze van je huis een donker rovershol. Voor wie graag geniet van de zonnestralen, maar niet wilt bakken in de hitte is zonwerend glas de ideale oplossing. Zeker wanneer je woning een grote glaspartij heeft die naar het zuiden gericht staat is dit glas aan te raden.

Aan de binnenkant van het zonwerend glas brengt men een dun laagje metaal aan. Dit laagje is de zogenaamde coating. Het kaatst warmte af in de zomer, maar houdt het tegelijk ook binnen in de winter.

Welk zijn de technische specificaties?

We spreken hierbij over de zontoetredingsfactor. Dit is het percentage warmte-energie dat binnenkomt. Hoe lager het percentage, hoe minder warmte. Dit druk je uit in ‘g’.

Een g-factor van 0,36 betekent dat er 36% zon binnentreed. Bij glas gebruik je een verhouding om de kenmerken ervan uit te drukken. Als je op een bepaald glas bijvoorbeeld 60/30 ziet staan, betekent dat er 60% licht en 30% warmte wordt binnengelaten.

Laat je adviseren door een raamspecialist

Verschillende soorten zonwerend glas

Naast zonwerend glas met een coating aan de binnenkant van je woning heb je ook glas waarbij het weerkaatsende laagje in het glas zelf verwerkt is.

Deze methode is beter, maar kost ook iets meer en vraagt voor de installatie wel wat kennis van zaken. Doordat de coating beschermt is gaat deze langer mee.

Je kan zonwerende glas met een interne coating ook combineren met veiligheidsglas en hoogrendementsglas voor een optimale isolatie tegen warmte en koude.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt