Zonwerend glas: voordelen, prijs en soorten zonwerende beglazing
Zonwerend glas laat natuurlijk daglicht binnen schijnen, maar houdt de warmte buiten. Zeker tijdens de zomermaanden wanneer de temperatuur binnenshuis soms sterk stijgt, is zonwerende beglazing een uitstekende keuze. Lees hier meer over alle voordelen en de prijs van zonwerend glas.
Ontvang gratis offertes zonwerend glas
Zonwerend glas: prijs
Zonwerende beglazing kost gemiddeld €75 per m² (exclusief plaatsing). De totale kostprijs van zonwerend glas ligt logischerwijs hoger dan bij gewoon dubbel glas.
Voordelen van zonwerend hoogrendementsglas
Zonwerende ramen zijn een behoorlijke investering, maar hebben verschillende voordelen:
- Je geniet optimaal van de natuurlijke lichtinval, terwijl je woning geen serre wordt tijdens de warme zomerdagen. In de winter geniet je dan weer van de isolerende eigenschappen.
- Zon- of warmtewerend glas is ideaal voor grote ramen. Denk daarbij aan veranda’s of vides die naar het zuiden gericht zijn.
Nadelen zonwerend glas
- Warmtewerende beglazing houdt de warmte van de zon buiten, maar er zijn wel limieten. Zeker wanneer de bestaande ramen op het zuiden uitkijken, is het nodig om zonwering te installeren om de woning te beschermen tegen de zon.
- Verder houdt de coating de zonnewarmte ook tijdens de winter buiten, waardoor je niet van de extra warmte geniet. Ook verblinding door de zon kan je niet volledig voorkomen met zonwerende ramen.
- Tenslotte hebben veel mensen behoefte aan meer privacy of verduistering, waardoor ze er toch voor kiezen om rolluiken of screens te plaatsen die de warmte en het licht tegenhouden.
Hoe werkt zonwerende beglazing?
Zonwerend of warmtewerend glas is een verbeterde versie hoogrendementsglas met een extra zonwerende coating. In de beglazing is namelijk een fijn laagje metaaloxide verwerkt. De fijne ijzerdeeltjes (FE203) maken het glas minder doorzichtig en weerkaatsen een deel van de zonnestralen.
Op die manier kan zonwerend glas tot wel zestig procent meer warmte filteren dan standaard dubbel glas. Bij de keuze van zonwerend glas is het daarom belangrijk om de zontoetredingsfactor te bekijken.
Zontoetredingsfactor glas (g-waarde)
De zontoetredingsfactor bepaalt de verhouding tussen de invallende hoeveelheid zon en de binnenkomende zonnestraling. De factor geeft m.a.w. aan hoeveel zonnewarmte de beglazing doorlaat. Hoe lager deze g-waarde, hoe minder zonnestralen er binnenkomen en dus hoe minder de woning opwarmt.
Standaard hoogrendementsglas heeft een g-waarde tussen 0,65 en 0,75. Bij zonwerend glas is de g-waarde minder dan 0,4. Dit betekent dat zonwerende beglazing minder dan 40% van alle invallende zonnestralen doorlaat.
Lichttoetredingsfactor (LTA)
Naast de zonnetoetredingsfactor moet je bij zonwerend glas ook rekening houden met de lichttoetredingsfactor (LTA). Zonwerend glas heeft een LTA van minstens 70%. Dit betekent dat minstens 70% van het invallende licht doorlaat.
Het is dus niet omdat er minder zonnestralen binnen komen (lage g-waarde) dat er minder licht binnenkomt (lage LTA).
Zonwerend glas: premie?
Zonwerend glas met een U-waarde van 1,0 W/m²K of minder valt onder de hoogrendementsbeglazing. Daardoor kom je in aanmerking voor de premie voor het vervangen van dubbel glas door hoogrendementsglas. Deze premie voor warmtewerend glas bedraagt 16 euro per m².
Dit zijn de voorwaarden en regels die gelden voor Vlaanderen:
- Je woning is voor 1 januari 2006 aangesloten op het elektriciteitsnet
- Je laat de woning uitvoeren door een aannemer
- Je kan ook huurder zijn
- Combineer minstens drie energiebesparende maatregelen voor een totaalrenovatiepremie
Zonwerend glas: soorten
Naast zonwerend glas met een coating aan de binnenkant van je woning heb je ook een type glas waarbij het weerkaatsende laagje in het glas zelf verwerkt is.
Deze methode is beter, maar kost ook iets meer en vraagt voor de installatie wel wat kennis van zaken. Doordat de speciale coating beschermd is, gaat deze langer mee.
Je kan zonwerende glas met een interne coating ook combineren met veiligheidsglas en hoogrendementsglas voor een optimale isolatie tegen teveel warmte en koude.
Nieuw glas installeren: vergelijk prijzen
Via onderstaand formulier ontvang je gratis offertes voor nieuwe ramen. Op die manier kan je prijzen vergelijken, om zo de beste prijs te vinden.