Verduisterend glas: recht uit de toekomst

Recht uit de toekomst lijkt het te komen en nochtans… glas elektrisch verduisteren is mogelijk geworden. Met één druk op de knop kan je met verduisterend glas kiezen voor transparante of melkwitte, ondoorzichtige ruiten. Gedaan dus met het plakken van folie voor dat extra beetje privacy.

Verduisterend glas is opgebouwd uit twee of meer glasbladen waartussen een film van vloeibare kristallen wordt aangebracht. Die kristallen kunnen onder spanning gezet worden, waardoor ze uitgelijnd worden en de ramen plots weer doorzichtig worden.

Hoe werkt verduisterend glas?

Verduisterend glas: recht uit de toekomst
Via een transformator is de beglazing verbonden met een schakelaar. Door die schakelaar in te drukken, wordt de elektrische kring gesloten en ontstaat een zwak elektrisch veld. Door die elektrische spanning raken de kristallen uitgelijnd, zodat de ramen transparant worden. Schakel je de stroom uit, dan verliezen de kristallen hun ordening en wordt het glas weer ondoorzichtig. Net zoals bij melkglas, kan het licht wel nog door de ramen, maar vallen voorwerpen niet langer te onderscheiden van buitenaf.

…en de prijs?

Oppervlakte Richtprijs verduisterend/privacy glas
Kleine oppervlakte +- €500
Grote oppervlakte +- €1.200

 

Wens je een prijs op maat?

Ontvang tot 5 GRATIS offertes

 

De voor- en nadelen van verduisterend glas op een rijtje

Voordelen

  • Filtering van het zicht en de lichtinval: dit is uiteraard het grootste voordeel. U kiest zelf of u de ramen ondoorzichtig wil of niet.
  • Behoud van privacy: met verduisterend glas (of privacy glas) hoef je niet langer ondoorschijnende folie op jouw ramen te plakken om nieuwsgierige blikken te vermijden. Een druk op de knop volstaat.
  • Projectiescherm: in hun ondoorzichtige toestand kan je de ramen gebruiken als projectiescherm. Ideaal om eindelijk jouw vakantiefoto’s te laten zien aan vrienden.

Nadelen

  • Stroomverbruik: ook al is het weinig, verduisterende beglazing verbruikt stroom, zo’n 24 voltampère per m².
  • Kostprijs: voor gewone dubbele beglazing betaal JE ongeveer 120 euro per m². Bij verduisterende ramen is dat tussen de 500 euro (voor grote oppervlakken) en 1.200 euro (voor kleine oppervlakken).

Thermisch glasbreuk is een fenomeen die ontstaat bij grote temperatuurverschillen. Dit valt echter te vermijden. Wij geven je hiervoor een paar praktische tips mee

Verder lezen

Wie geen radiatoren wenst te plaatsen, kan ook opteren voor verwarmend glas. De prijs ligt misschien wat hoger, maar je bespaart er zowel energie als ruimte mee. Wil je een exacte prijs voor jouw situatie, dan is het advies van een raamexpert aangeraden.

Verder lezen

Thermopane glas is een synoniem voor dubbel glas. Dit type beglazing is in de loop der jaren echter sterk geëvolueerd. Hoewel hoogrendementsglas vandaag de dag bijna standaard gekozen wordt, is thermopane beglazing nog niet helemaal afgedaan.

Verder lezen

Inbraakwerend glas is die extra maatregel die jouw woning volledig inbraakvrij maakt. De kostprijs? Deze hangt af van de glaslaag (éénzijdig, tweezijdig of gelaagd glas met extra folie). Gemiddeld begin je vanaf €40 per m² maar dit kan al snel oplopen tot €140 per m².

Verder lezen