Verduisterend glas: laat je ramen verduisteren met ondoorzichtig glas!

Verduisterend glas is soms noodzakelijk om meer privacy te krijgen. Denk maar aan vensters in de badkamer met zicht op de buren. Maar hoeveel kost ondoorzichtig glas? En wat zijn de voor- en nadelen ervan? We leggen het je uit.

Ontvang GRATIS offertes

Wat is verduisterend glas?

Verduisterend glas is soms noodzakelijk om meer privacy te krijgen. Denk maar aan vensters in de badkamer met zicht op de buren. Maar hoe doe je dit nu precies?

Anti-inkijkfolie is een dunne zelfklevende raamfolie met een gematteerde laag. Daardoor wordt het licht verstrooid en kan men niet zomaar binnen kijken. Ze zijn gemaakt van polyester of vinyl en bestaan in principe in alle kleuren en maten.

Verschillende soorten ramen verduisteren met folie kan op volgende manieren:

Soort folieKenmerken
Matte folieBieden standaard het meeste privacy. Kan eventueel met gezandstraald effect.
SpiegelfoliesOverdag behoudt je het zicht naar buiten. Als het buiten donker is, verdwijnt de anti-inkijkwerking en werkt het andersom. Bij gematteerde spiegelfolies heb je dit probleem niet.
Decoratieve raamfoliesMogelijkheid tot decoraties in de folie.
Van volledig ondoorzichtig tot redelijk doorzichtig.
Kleurenfolies3 types folies in (verschillende) kleuren: “translucent” (mat en ondoorzichtig), “opaque” (glanzend en ondoorzichtig) en “transparant” (doorzichtig en goed lichtdoorlatend).
Block-Out foliesOndoorzichtige raamfolie: geen inkijk door de speciale folie, maar ook geen daglicht.
verduisterend glas

Wat is de kostprijs van verduisterend glas?

Elektrisch geblindeerd glas oogt stijlvol en zorgt voor heel wat comfort en op-en-top privacy, maar daar hangt wel een prijskaartje aan vast.

Je moet rekenen op een kostprijs van ongeveer 400 euro per vierkante meter voor kleine oppervlakken en tot 1.300 euro per vierkante meter voor grote oppervlakken.

Ter vergelijking: voor standaard dubbele beglazing betaal je zo’n 120 euro per vierkante meter.

OppervlakteRichtprijs verduisterend/privacy glas
Kleine oppervlakte+- €500
Grote oppervlakte+- €1.200

Ontvang je prijs op maat

Ramen volledig verduisteren? Kies voor verduisterend glas

Ramen bezorgen je woning een gezonde portie licht. We kijken graag naar buiten om te genieten van zonlicht, de bloemen in onze tuin,… Of we turen door het raam tot ons lief de oprit oprijdt. Maar soms heb je gewoonweg nood aan privacy.

Recht uit de toekomst lijkt het te komen en nochtans… glas elektrisch verduisteren is mogelijk geworden. Met één druk op de knop kan je met verduisterend glas kiezen voor transparante of melkwitte, ondoorzichtige ruiten. Gedaan dus met het plakken van verduisterende folie op je ramen voor dat extra beetje privacy.

Verduisterend glas is opgebouwd uit twee of meer glasbladen waartussen een film van vloeibare kristallen wordt aangebracht. Die kristallen kunnen onder spanning gezet worden, waardoor ze uitgelijnd worden en de ramen plots weer doorzichtig worden.

ondoorzichtig glas

Hoe werkt verduisterend glas?


Via een transformator is de beglazing verbonden met een schakelaar. Door die schakelaar in te drukken, wordt de elektrische kring gesloten en ontstaat een zwak elektrisch veld. Door die elektrische spanning raken de kristallen uitgelijnd, zodat de ramen transparant worden.

Schakel je de stroom uit, dan verliezen de kristallen hun ordening en wordt het glas weer ondoorzichtig. Net zoals bij melkglas, kan het licht wel nog door de ramen, maar vallen voorwerpen niet langer te onderscheiden van buitenaf.

Toepassingen van verduisterend of elektrisch geblindeerd glas

Elektrisch geblindeerd glas wordt in veel verschillende omstandigheden gebruikt. Denk maar aan volgende situaties:

 • Een open kantoorruimte tover je met één druk op de knop om tot een vergaderzaal of werkplaats.
 • In een hotel wordt het vaak gebruikt tussen een slaapkamer en de badkamer. Met één druk op de knop geniet je van je privacy.
 • In een ziekenhuis creëer je perfect schone scheidingswanden. Weg met die stoffige gordijnen die bacteriën vasthouden.
 • In talloze horeca- of wellnesszaken maken eigenaars handig gebruik van elektrisch geblindeerd glas om de privacy van hun klanten te garanderen.

Ook in woningen zie je steeds vaker elektrisch geblindeerd glas opduiken. Logisch! Vroeger werd vaak geprutst met het plakken van folies, maar echt netjes oogt dat niet op je mooie houten ramen. De toepassingen van elektrisch geblindeerd glas zijn eindeloos en we hechten steeds meer belang aan onze privacy, ook thuis.

 • Heb je bezoek? Denk eens aan het gemak van een scheidingswand tussen je keuken en je woonkamer.
 • Blijft er iemand logeren? Verwen jouw gast met een geblindeerd raam tussen de slaapkamer en de badkamer.
 • Woon je aan de straatkant? Niets zo vervelend als binnenglurende voorbijgangers. Geen nood: ook een gevelraam kan perfect voorzien worden van elektrisch geblindeerd glas.
Geëtst glas

De voor- en nadelen op een rijtje

Voordelen

 • Filtering van het zicht en de lichtinval: dit is uiteraard het grootste voordeel. U kiest zelf of u de ramen ondoorzichtig wil of niet.
 • Behoud van privacy: met verduisterend glas (of privacy glas) hoef je niet langer ondoorschijnende folie op jouw ramen te plakken om nieuwsgierige blikken te vermijden. Een druk op de knop volstaat.
 • Projectiescherm: in hun ondoorzichtige toestand kan je de ramen gebruiken als projectiescherm. Ideaal om eindelijk jouw vakantiefoto’s te laten zien aan vrienden.

Nadelen

 • Stroomverbruik: ook al is het weinig, verduisterende beglazing verbruikt stroom, zo’n 24 voltampère per m².
 • Kostprijs: voor gewone dubbele beglazing betaal JE ongeveer €120 per m². Bij verduisterende ramen is dat tussen de €500 (voor grote oppervlakken) en 1.200 euro (voor kleine oppervlakken).

Vergelijk gratis offertes en vraag advies

Ben je van plan om te investeren in elektrisch geblindeerd glas? Een slimme zet! We raden jou aan om verschillende offertes te vergelijken. Zeker bij duurdere aankopen kan je zo tot honderden euro’s besparen

Neem meteen contact op met de beste ramenspecialist uit jouw regio. Dan hoef je niet langer in spanning te wachten. Ga voor je privacy!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welke type ramen zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.