Veiliger thuis met inbraakwerend glas

Inbraakwerend glas

Wie anti-inbraakmaatregelen treft thuis, is tot 15 keer beter beschermd tegen inbraken. Dat wijst onderzoek van Test-Aankoop uit. Eén van die maatregelen is de installatie van inbraakwerend glas. Het is een eenvoudige ingreep en het verhoogt al meteen sterk de veiligheid van je huis. Hieronder lees je wat het precies inhoudt en hoeveel het kost!

Wat is inbraakwerend glas?

Inbraakwerend glas

Inbraakwerend glas is niet hetzelfde als dik glas. Een raam hoeft immers niet extreem dik te zijn om inbraakwerend te zijn. Inbraakwerend glas is eigenlijk gelaagd glas dat bestaat uit glasplaten waartussen een sterke laag kunststoffolie zit. Deze folie is moeilijk te scheuren.

Het glas krijgt een P-waarde mee, tussen P1 en P8. Hoe sterker het glas – en hoe langer het dus heel blijft bij een inslag – hoe hoger deze waarde.

Uiteraard verhoogt inbraakwerend glas ook de veiligheid bij je thuis. Het is bestand tegen inslagen, bijvoorbeeld met een hamer of bijl. Bovendien worden inbrekers meestal al afgeschrikt bij vertraging, als ze het raam niet meteen kunnen breken.

Naast ‘klassiek’ inbraakwerend glas, zoals hierboven beschreven, kan je ook kiezen voor draaglas of plexiglas. Draaglas is vrij dun maar heeft vanbinnen metalen draden, zodat het toch veilig blijft bij een inslag. Daarnaast is draadglas ook brandvertragend.

Plexiglas is sterker en beter bestand tegen inslagen dan glas. Het is echter een kunststof, en daarom minder bestand tegen krassen en vuil.

Wat zijn de isolerende eigenschappen van inbraakwerend glas?

Inbraakwerend glas is niet automatisch erg isolerend. Dat komt omdat tussen de folie en het glas geen isolerende lucht- of gaslaag kan zitten. Daarom combineer je het glas best met dubbel glas. Op die manier isoleer je je huis én verhoog je de veiligheid.

Bij dubbel glas heb je dan weer heel wat opties. Zo kan je kiezen voor hoogrendementsglas. HR+++-glas, bijvoorbeeld, is erg isolerend en levert je op jaarbasis een stevige korting op je energiefactuur op.

Aan welke prijs kan je je verwachten?

De prijs van inbraakwerend glas kan sterk variëren. Je hebt namelijk een ruime keuze. Zo bepaal jij bijvoorbeeld zelf het aantal glaslagen of het soort folie. Grofweg mag je uitgaan van de volgende prijzen:

  • Eénzijdig gelaagd glas: € 40 tot € 80 per m²
  • Tweezijdig gelaagd glas: € 80 tot € 120 per m²
  • Gelaagd glas met extra sterke folie: € 100 tot € 140 per m²

Laat de installatie uitvoeren door een professional

Tot slot is het ook belangrijk dat een professional het glas installeert. De veiligheid en standvastigheid van het glas wordt namelijk ook bepaald door de juiste installatie. Een goede glaszetter kan trouwens ook het best jouw situatie inschatten en aangeven wat jij nodig hebt.

Voordat je met iemand in zee gaat, vraag je wel best enkele gratis offertes aan. Zo vergelijk jij in alle rust prijzen en kosten en daarna kies je eenvoudig een vakman. In geen tijd zit jij weer lekker veilig en op je gemak bij je thuis.

Geluiddichte ramen bieden niet alleen een uitstekende isolatie tegen lawaaihinder. Dankzij het extra stevig glas houden ze ook inbrekers op afstand. Benieuwd naar de extra voordelen?

Verder lezen

Met elektrisch geblindeerd glas kan je de beglazing van je ramen eenvoudig mat maken mbv elektrische stroom. Maar wat is het kostenplaatje hiervan?

Verder lezen

Thermisch glasbreuk is een fenomeen die ontstaat bij grote temperatuurverschillen. Dit valt echter te vermijden. Wij geven je hiervoor een paar praktische tips mee

Verder lezen

Wie geen radiatoren wenst te plaatsen, kan ook opteren voor verwarmend glas. De prijs ligt misschien wat hoger, maar je bespaart er zowel energie als ruimte mee. Wil je een exacte prijs voor jouw situatie, dan is het advies van een raamexpert aangeraden.

Verder lezen