Thermopane glas: voordelen, prijs en handige tips

Thermopane glas

Heb je nog steeds enkel glas bij je thuis, of zijn je ramen gewoon aan vernieuwing toe? Misschien heb je dan al gedacht aan thermopane glas. Maar wat is dat nu precies? Wat is het voordeel qua energiebesparing? En hoeveel kost de installatie ervan? Wij vertellen je meer en geven je ondertussen nog extra handige tips!

Hoeveel kost thermopane glas?

De prijs van thermopane glas of hoogrendementsglas kan sterk uiteen lopen. Voor klassiek thermopane glas reken je best op zo’n € 65 per m². Voor H+++-glas kan dat echter oplopen tot € 150 per m². Maar laat je niet misleiden: de investering is groter, maar achteraf is je energiefactuur lager.

De installatie van thermopane glas is een klus die je best aan een professional overlaat. Bij de aankoopprijs van je ramen tel je dus best ook de installatiekosten. In dat geval reken je best op zo’n € 115 per vierkante meter. Dat is inclusief installatie en btw.

Ontvang je prijs op maat

Hieronder krijg je al een aardige indicatie van de kostprijs voor klassiek thermopane glas (inclusief ramen, montage en btw). We hebben er bovendien ook bijgezet hoeveel je per jaar op je energiefactuur bespaart:

 • Appartement met 15 m² raamoppervlak > € 1800 installatiekosten > € 200 jaarlijkse besparing
 • Rijhuis met 20 m² raamoppervlak > € 2500 installatiekosten > € 250 jaarlijkse besparing
 • Vrijstaande woning met 50 m²  > € 6500 installatiekosten > € 500 jaarlijkse besparing

Voor een vrijstaande woning verdien je je investering dus na iets meer dan tien jaar al terug. Je woning wordt bovendien meer waard, dus de investering loont zeker en vast!

Thermopane glas

Tips om extra te besparen

Met een beetje onderzoek kun je al een flink bedrag besparen. Enkele aandachtspunten:

 • Kies de juiste glassoort. Soms is de investering iets hoger, maar dat verdien je na verloop van tijd terug.
 • Vergelijk offertes van verschillende installateurs. Elke situatie is uniek. Als je vergelijkt, vind je de beste prijs voor jouw specifieke nood.
 • Hou rekening met de lagere btw. Op energiebesparende werken betaal je geen 21 procent maar 6 procent. Dat scheelt al aardig in het eindbedrag.
 • Zoek uit of je recht hebt op een premie. Als je je huis laat isoleren, heb je vaak recht op subsidies van de overheid of van je netbeheerder.

Bespaar op thermopane beglazing

Wat is thermopane glas?

Thermopane glas is een synoniem voor dubbel glas of isolatieglas. De naam komt van het Duitse bedrijf Thermopane, dat in de jaren ’50 als eerste dubbel glas op de markt bracht. De oorspronkelijke versie was vrij eenvoudig. Het ging immers om twee glasplaten met een isolerende luchtlaag tussen.

Vandaag is de technologie natuurlijk al heel erg geëvolueerd. Ramen kunnen speciale soorten gas tussen de glasplaten hebben of een extra coating krijgen voor een nog betere isolatie. Steeds vaker kiest men dus voor hoogrendementsglas in plaats van het klassieke thermopane glas (of ‘dubbel glas’). Hoogrendementsglas wordt in het algemeen aangegeven als ‘HR’.

Wat is het verschil met hoogrendementsglas?

Hoogrendementsglas is dus ook een soort dubbel glas of thermopane glas. Doorheen de jaren werd dit soort glas echter steeds verder verfijnd, waardoor het ook steeds meer isolerend werkte.

 • H++-glas, bijvoorbeeld, is vandaag erg populair. Tussen de glasplaten zit een speciaal soort edelgas, dat veel beter isoleert dan een luchtlaag. Een extra coating op het glas scheidt de buitenlucht ook beter van de binnenlucht, zodat de temperatuur binnen constanter blijft.
 • H+++-glas biedt echter de beste isolatie. Het is driedubbel glas. Naast de twee glasplaten met edelgas ertussen (zoals H++-glas), heeft dit soort glas nog een extra glasplaat. Ook belangrijk: dit glas is inbraakwerend. Inbrekers krijgen het bijna niet kapot. Isolerend én veilig dus!

Thermopane glas

Wat met de isolatiewaarde van thermopane glas?

Ramen spelen een belangrijke rol in een goede isolatie van je huis. Hoe beter het glas isoleert, hoe minder warmte verloren gaat. Je ziet de isolatiewaarde van glas aan de U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas je huis zal isoleren.

 • Thermopane glas > U-waarde: 2,7 > Gemiddelde jaarlijkse besparing: € 140
 • HR-glas > U-waarde 1,7 – 2,0 > Gemiddelde jaarlijkse besparing: € 180
 • HR++-glas > U-waarde 1 – 1,2 > Gemiddelde jaarlijkse besparing: € 250
 • HR+++-glas > U-waarde 0,5 – 0,9 > Gemiddelde jaarlijkse besparing: € 280

Hierboven zie je dus dat thermopane glas, dus het meest ‘eenvoudige’ dubbele glas, veel minder isoleert dan HR+++ glas. Je zit ook dat je met die laatste soort glas dubbel zoveel bespaart op je energiefactuur dan met thermopane glas.

Vergelijk raamspecialisten

Conclusie: vergelijk offertes en vind de beste prijs

Investeren in thermopane glas of hoogrendementsglas loont dus duidelijk de moeite. Je energiefactuur gaat omlaag en de waarde van je woning omhoog. Bovendien wordt de temperatuur in huis veel aangenamer.

Vraag daarom nu gratis verschillende offertes aan om nieuwe ramen bij jou te laten installeren. Je huis wordt een warme oase in zelfs de koudste wintermaanden!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt