[FAQ] Hoe vermijd je thermische glasbreuk?

Thermische breuk glas

Kreeg jij al eens te maken met een thermische glasbreuk? Dat is heel vervelend, maar gelukkig kan je dat vanaf nu gemakkelijk vermijden. Dit artikel geeft het antwoord op enkele belangrijke vragen:

 1. Wat is thermische glasbreuk?
 2. Hoe kun je een thermische glasbreuk vermijden?
 3. Bij welke type beglazing komt dat het meest voor?

En natuurlijk… enkele praktische tips waarmee je meteen aan de slag kan.

1. Wat is thermische glasbreuk?

Thermische glasbreuk ontstaat door grote temperatuurverschillen tussen de verschillende onderdelen van een raam. Denk bijvoorbeeld aan een raam waarvan een deel van de beglazing zich in de vlakke zon bevindt en het andere deel in de koele schaduw.

Het gevolg? De grote temperatuurverschillen creëren sterke spanningen tussen de verschillende materialen. De delen die warmte absorberen, zetten uit. Het deel in de schaduw (of in de sponning van het raam) blijft koud, maar wordt meegetrokken door het warme gedeelte. Als die spanning aanhoudt, gaat het glas op een bepaald moment barsten.

Hoe herken je een thermische glasbreuk?

Een thermische glasbreuk ontstaat altijd aan de rand van de beglazing. Enkele opvallende kenmerken:

 • Ze staat altijd loodrecht op de rand (1 tot 2 centimeter).
 • Er is altijd één breuklijn.
 • De breuk maakt (meestal) een aantal kris-kras-bewegingen.
 • Op het verste punt zie je (meestal) een bocht van 90 graden.
 • Daarna loopt de breuk (meestal) terug naar de rand.

Thermische breuk glas

2. Hoe vermijd je thermische glasbreuk?

Ook bij thermische glasbreuk geldt het spreekwoord ‘beter voorkomen dan genezen!’. Je moet ervoor zorgen dat de temperatuurverschillen tussen de verschillende onderdelen van het glas niet te hoog oplopen. Hou deze regels in je achterhoofd:

 • Ongehard glas – maximaal verschil van 35°C
 • Thermisch versterkt glas – maximaal verschil van 150°C

Een tweede belangrijke factor is de buigbreeksterkte van je beglazing. Hoe hoger de buigbreeksterkte van het glas, hoe moeilijker het zal breken. Zelfs kleine beschadigingen aan de glasrand hebben een invloed op de buigbreeksterkte en dus ook op het maximale temperatuurverschil.

Vermijd temperatuurverschillen!

Het klinkt logisch: je vermijdt deze glasbreuk door de grote temperatuurverschillen zo goed mogelijk in te dijken. Maar hoe doe je dat? Enkele praktische tips:

 • Laat enkele centimeters tussen de zonnewering en het raam.
 • Kies speciaal ontworpen verwarmingselementen die een te sterke opwarming van het glasoppervlak tegengaan.
 • Vermijd grote voorwerpen dichtbij het raam in je kamer (vooral donkerkleurige objecten).
 • Wees voorzichtig met een krachtig ventilatiesysteem dat heel koude of warme lucht in je woning blaast.
 • Plak geen affiches of stickers op je raam.

In veel gevallen vermindert het slijpen van de randen van uitgegloeid glas het risico op thermische glasbreuk. Wil je absoluut zeker zijn? Ga dan voor thermisch versterkt glas. Dat glas is (in normale omstandigheden) ongevoelig voor de hoogste temperatuurverschillen.

Vermijd grote temperatuurverschillen tussen de verschillende onderdelen van je raam. Zo vermijd je thermische glasbreuk.

Betaalt mijn verzekering?

Stel je een thermische glasbreuk vast in jouw woning? Neem dan contact op met je verzekering. Niet alle maatschappijen dekken de glasschade, maar je doet er goed aan even te informeren. Check hier alvast hoeveel een nieuw raam jou zal kosten.

Neem je geen risico meer? Investeer dan in thermisch versterkt glas of vraag advies aan een ramenspecialist. Zij hebben pakken ervaring en zien meteen welke ramen jouw woning nodig heeft.

Vergelijk raamspecialisten uit jouw buurt

Wie geen radiatoren wenst te plaatsen, kan ook opteren voor verwarmend glas. De prijs ligt misschien wat hoger, maar je bespaart er zowel energie als ruimte mee. Wil je een exacte prijs voor jouw situatie, dan is het advies van een raamexpert aangeraden.

Verder lezen

Thermopane glas is een synoniem voor dubbel glas. Dit type beglazing is in de loop der jaren echter sterk geëvolueerd. Hoewel hoogrendementsglas vandaag de dag bijna standaard gekozen wordt, is thermopane beglazing nog niet helemaal afgedaan.

Verder lezen

Inbraakwerend glas is die extra maatregel die jouw woning volledig inbraakvrij maakt. De kostprijs? Deze hangt af van de glaslaag (éénzijdig, tweezijdig of gelaagd glas met extra folie). Gemiddeld begin je vanaf €40 per m² maar dit kan al snel oplopen tot €140 per m².

Verder lezen

Met geluidsdempend glas slaapt u als een roos Wie in een drukke, verstedelijkte omgeving woont, kent het wel: storend straatlawaai, luidruchtige buren, voorbijrazende vrachtwagens… Geen makkie om dan ’s avonds de slaap te vatten. Geluidsdempend glas kan het verschil maken tussen een heerlijke nachtrust of urenlang woelen. Vlaanderen raakt stilaan volgebouwd. We wonen steeds dichter…

Verder lezen