Ondoorzichtig glas: soorten, prijs en toepassingen

Wil jij ook je privacy optimaliseren en inkijk van anderen in bijvoorbeeld je badkamer vermijden? Kies dan voor ondoorzichtig glas.

Welke functies en voordelen hebben verduisterend glas? Wat kost verduisterend glas? We leggen het graag voor jou uit in onderstaand artikel nodig?

Wil je extra advies en offertes van professionals in jouw regio? Contacteer hen via ons offerteformulier.

Vraag professioneel advies en gratis offertes

Wat is verduisterend glas nu precies?

In je woon- of werkomgeving zijn ramen vaak transparant. Dit betekent dat je perfect zicht hebt van de ene ruimte naar de andere ruimte. Toch is dit effect soms niet gewenst en willen we meer privacy. Er bestaan verschillende opties om dit effect te creëren. Maar, hoe dan?

De inkijk van voorbijgangers kan worden beperkt door het plakken van dunne zelfklevende folie op jouw ramen. Je maakt dubbel glas op die manier ondoorzichtig.. Deze anti-inkijkfolie wordt gemaakt van polyester of vinyl.

Door deze folie wordt het licht verstrooid, waardoor de inkijk van buiten naar binnen beperkt wordt. De folies zijn in verschillende kleuren en maten beschikbaar en aanpasbaar naargelang jouw specifieke voorkeuren.

Tot slot kan je ook kiezen voor elektrisch geblindeerd glas. Met één druk op de knop kan je bij dit glas kiezen voor extra helder satijnglas of melkglas. Wel hangt aan dit type glas een stevig prijskaartje vast.

Hoeveel kost verduisterend glas?

De prijs hangt af van de oppervlakte van het glas en de anti-inkijkfolie die je verkiest. Gemiddeld bedraagt de prijs 500 euro per vierkante meter voor een kleine oppervlakte en 1.200 euro voor een grote oppervlakte. Bovendien wordt het glas op maat gemaakt.

Benieuwd naar de prijs van gelaagd glas voor jouw woonoppervlak? Vraag via ons formulier gratis naar 1 of meerdere vrijblijvende offertes.

Vergelijk gratis meerdere offertes

Welke soorten folies kunnen glas verduisteren? En wat zijn de kenmerken?

1. Raamfolie

Wanneer je beslist om gelaagd glas te plaatsen kan je kiezen voor een speciale folie langs één zijde van het raam. Je hebt keuze uit verschillende soorten:

 • Matte folie: Wanneer matte folie wordt gebruikt bij dubbel glas wordt jouw privacy het best geoptimaliseerd. Je kan van buiten niet naar binnen kijken en omgekeerd. Deze matte folie kan ook gezandstraald worden en heeft dezelfde werking. Hetzelfde geldt voor gezuurd glas.
 • Spiegelfolie: Wanneer er daglicht is, behoud je het zicht naar buiten en wordt de inkijk van buiten naar binnen beperkt. Als het buiten donker wordt en het daglicht verdwijnt. In dat geval is het omgekeerde effect zichtbaar en verdwijnt de anti-inkijkwerking.
 • Decoratieve raamfolie: Wanneer je graag decoraties in jouw verduisterende folie hebt, is dit zeker mogelijk. Geëtst glas in verschillende variaties beschikbaar, van helemaal ondoorzichtig tot volledig doorzichtig.
 • Kleurenfolie: Verduisterende folies zijn ook beschikbaar in verschillende kleuren. Zo bestaan er 3 types folies.
  • Translucent: Ondoorzichtige en matte folie
  • Opaque: Ondoorzichtige en glanzende folie
  • Transparant: Extreem lichtdoorlatende en doorzichtige folie
 • Black-Out folie: Een Black-Out folie heeft een volledige verduisterende werking. Echter laat deze folie geen daglicht door.
Anti-inkijikfolie

2. Elektrische verduistering

Elektrisch verduisterend glas bestaat uit minimum 2 glasbladen met tussenin een film van vloeibare kristallen. Wanneer je een schakelaar indrukt zet je de kristallen onder spanning en worden ze uitgelijnd.

Door deze functie worden je ramen doorzichtig. Als je opnieuw privacy wenst dan kan je ze met dezelfde knop terug sluiten.

Ook wanneer de stroom wordt uitgeschakeld verliezen de vloeibare kristallen hun ordening, waardoor het glas opnieuw ondoorzichtig wordt.

Enkele toepassingen van verduisterend glas

Beglazing in je huis dient om licht door te laten. Die functie wordt het best vervuld wanneer het glas helder is. Echter wanneer je in een drukke straat woont kan je inkijk hebben van voorbijgangers.

Je kan dit ongewenste effect makkelijk vermijden door verduisterend glas te plaatsen. Zo optimaliseer je jouw privacy zonder in te boeten op de hoeveelheid licht.

Ook in hotels, ziekenhuizen, horeca- en wellnesszaken wordt verduisterend glas gebruikt. Om de privésfeer van klanten en gebruikers te bewaren en een eventuele scheidingswand te creëren.

Verder wordt mat glas niet enkel gebruikt om personen hun privacy te optimaliseren. Je kan ook voor verduisterend glas kiezen als stijlelement in jouw woning of werkomgeving. Denk maar aan binnendeuren en salontafels van matglas.

mat glas

Ramen verduisteren: voordelen en nadelen

Een raam verduisteren heeft vele pluspunten, maar helaas ook een minpunt.

Voordelen

 • Optimalisatie privacy: De inkijk van buitenaf wordt belet door het plaatsen van verduisterend glas.
 • Minder last van overbodig licht: Het licht brokkelt af door het gelaagd glas. Zo wordt er een mooie en heldere lichtinval gecreëerd en heb je geen last van felle en ongewenste lichtstralen.

Nadelen

 • Kostprijs: Aan het plaatsen van verduisterend dubbel glas hangt een stevig prijskaartje vast.

Dubbel glas met speciale folie plaatsen? Vraag advies en vergelijk prijzen

Ben jij van plan om te investeren in jouw privacy? Lijkt het plaatsen van verduisterend glas een interessante optie? Vraag via onderstaand formulier gratis vrijblijvende offertes en kies wat het best bij jou en je woning past.

Zo kan je makkelijk de uiteenlopende prijzen vergelijken voor verduisterend dubbel glas. Plus, vind je het type glas met speciale folie dat perfect past bij jouw situatie.

Hulp nodig? Aarzel niet om onderstaand formulier in te vullen. Wij helpen je graag verder.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welke type ramen zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.