Isolatie ramen: zoveel brengen je ramen op!

Tot 15% van de warmte verlies je via je ramen en deuren. Investeren in kwaliteitsvolle beglazing en kozijnen is dus geen overbodige luxe. Ramen die goed isoleren betekenen dus ook dat je minder zal moeten verwarmen in de winter en bijgevolg ook zult genieten van een lagere energiefactuur.

Ramen isoleren tegen de kou is dus een must. Zonder isolatie gooi je – letterlijk – geld en energie door het raam.

Ontvang gratis advies en offertes

Hoe je ramen beter isoleren?

Voorzetramen

Soms is het niet mogelijk om het oude raam te verwijderen. Een voorzetraam is dan de oplossing. Zoals de naam het zegt, plaats je een nieuw raam voor de bestaande beglazing aan. De stilstaande lucht ertussen werkt isolerend.

In vergelijking met nieuwe beglazing is een voorzetraam een pak goedkoper. Het is nadien ook makkelijk te verwijderen.

Isolatiefolie

Isolatiefolie is de snelste en goedkoopste manier om enkel glas beter tegen de kou te beschermen. Op het glas breng je de folie aan die daarna bijna onzichtbaar wordt. Zo creëer je opnieuw een isolerende ruimte met stilstaande lucht.

Isolatiefolie is dus goedkoop, eenvoudig aan te brengen en nauwelijks zichtbaar. Maar qua isolatiewaarde kan de folie niet tippen aan nieuwe beglazing of een voorzetraam.

Isolatiewaarde ramen

Enkel glas vervangen

Zit er nog enkel glas in de ramen? Dan is het hoog tijd om de beglazing te vervangen. De isolatiewaarde van enkel glas is namelijk zeer slecht.

Bovendien krijg je snel last van condens op de ramen, wat leidt tot vocht- en schimmelproblemen. Kies dus op zijn minst voor dubbel glas, want dat isoleert al dubbel zo goed als enkel glas.

Wie zijn ramen nog beter wil isoleren tegen de kou, komt bij hoogrendementsglas uit. Deze beglazing isoleert gemiddeld 5 keer beter dan enkel glas, maar kost wel iets meer.

Welke beglazing je ook kiest,  de algemene isolatiewaarde is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Maar wat houdt dat precies in?

De U-waarde van glas

De isolatiewaarde van je ramen wordt ook wel eens de U-waarde genoemd. U-waarde verwijst naar de hoeveelheid warmte die het glas doorlaat. Dat wordt bepaald door de dikte van het glas, maar ook door het type van de lagen tussen het glas. Dat kan gewoon lucht zijn, of een speciaal soort isolerend gas.

Hoe minder warmte het glas doorlaat, hoe beter, want dat is veel isolerender en milieuvriendelijker. Daarom kies je beter voor een lagere u-waarde glas.

Heb je liever de technische uitleg? De U-waarde wordt uitgedrukt in W/m2K. Dat wijst op de hoeveelheid warmte (uitgedrukt in Watt) die per vierkante meter glas verloren gaat wanneer er een temperatuurverschil is van 1 graad Kelvin (K) tussen de binnen- en buitenkant van het glas.

U-waarde ramen afhankelijk van keuze raamkozijnen

Het ene materiaal bevat meer isolerende eigenschappen dan het andere. Zo komt hout bijvoorbeeld als grootste winnaar uit de bus met een U-waarde tussen 0,8 – 0.63 W/m²K.

Hetzelfde geldt voor ramen in PVC, aluminium of staal. Van die materialen ligt de U-waarde wel sowieso hoger dan het geval is bij houten raamkozijnen. PVC ramen zijn dan nog het best isolerend. Aluminium en staal sluiten opeenvolgend het rijtje af.

U-waarde ramen afhankelijk van keuze beglazing

De U-waarde van glas is ook anders voor elke soort glassoort. Hieronder zie je een overzicht van de U-waarden per glassoort:

Soort glasU-waarde
Enkel glas5,7 W/m²K
Dubbel glas3 W/m²K
HR-glasTussen 1,7 en 2,0 W/m²K
HR+-glasTussen 1,2 en 1,6 W/m²K
HR++-glasTussen 1,1 en 1,2 W/m²K
HR+++-glasMinder dan 1 W/m²K

Laat je adviseren door een raamspecialist

Je ziet al meteen dat je best kiest voor hoogrendementsglas, van H+ tot H+++.  De eenvoudigste soorten hoogrendementsglas zijn HR en HR+. Beide soorten glas hebben een luchtlaag tussen de glasplaten en een metalen coating die de warmte binnenhoudt.

HR++-glas heeft dan weer argon- of kryptongas tussen de glasplaten in plaats van droge lucht. Het isoleert dubbel zo goed als klassiek dubbel glas (thermopane). Bovendien is de metaalcoating warmtereflecterend. Ze laat dus zonlicht door, maar reflecteert de warmte terug naar binnen.

U-waarde hoogrendementsglas

Een laatste soort hoogrendementsglas is H+++-glas. Dit driedubbele glas levert je de beste isolatie. Het heeft een dubbele coating en extra glasblad. Dat levert een U-waarde op van ongeveer 0,6 W/m²K. En dat zal je zeker voelen, qua temperatuur in huis maar ook aan je energiefactuur!

En de prijs?

  • HR-glas: tussen 50 en 60 euro per m²
  • HR+: tussen 60 en 70 euro per m²
  • HR++: tussen 70 en 80 euro per m²

Er bestaan ook online calculators  die die isolatiewaarde van je ramen in jouw plaats uitrekenen.

Hoeveel kan jij nog besparen? Vraag een offerte aan bij enkele specialisten uit je buurt. Je ramen vervangen is een voordelige investering; voor je het weet heb je de kost al terugverdiend.

Conclusie isolatie ramen

Als je nieuwe ramen installeert, let je dus best ook op de U-waarde glas. Hoe lager deze waarde, hoe beter het glas isoleert. Dat gaat van standaard dubbel glas met een waarde van 2,8 W/m²K tot erg isolerend H+++-glas met een waarde van 0,6 W/m²K.

Goede raad krijg je het best bij een professionele installateur. Hij zal je met plezier op weg helpen en jouw situatie inschatten. Vraag zeker ook verschillende offertes aan bij meerdere installateurs. Daarna kan je eenvoudig vergelijken en kies je de beste installateur en het beste glas voor jouw woning!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welke type ramen zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.