Veiligheidsglas: prijs, voordelen en verplicht?

Sinds 2007 moet je veiligheidsglas plaatsen in een raam waar een persoon kan doorvallen. Dit heet de glasnorm.

Concreet? Bij nieuwbouw of renovatie moet je alle beglazing die lager staat dan 90 centimeter op z’n minst aan de binnenzijde voorzien van veilig glas. Maar is dat verplicht? Is de glasnorm een wet? Wat is veiligheidsglas en hoeveel kost het? In dit artikel beantwoorden we al jouw vragen.

Ontvang gratis offertes

Veiligheidsglas prijs

Hoeveel veiligheidsglas kost, hangt af van het type glas dat je kiest. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kostprijs per type veiligheidsglas.

Type veiligheidsglasGemiddelde prijs per vierkante meter
Eenzijdig, gelaagd glasVanaf € 45
Tweezijdig, gelaagd glasVanaf € 85
Gelaagd glas + extra folie voor gehard glasVanaf € 105
Ongehard glas, hard glasVanaf € 45

Wat is de glasnorm?

De glasnorm bepaalt de vereisten voor veiligheidsbeglazing. De bedoeling is het voorkomen van verwondingen en doorvallen van personen. De richtlijnen zijn dus bedoeld om je te beschermen.

De glasnorm is geen wet, maar algemeen wordt verondersteld dat je de norm naleeft. Gebeurt er een ongeluk en voorzag je geen veiligheidsglas waar dat verplicht is? Dan ben jij aansprakelijk. Je doet er dus goed aan de glasnorm te respecteren.

gelaagd glas

Soorten veiligheidsglas

De glasnorm schrijft voor dat je twee types beglazing mag inschakelen als veiligheidsgals nl. gehard en gelaagd veiligheidsglas. Andere soorten beglazing zoals vlakglas, halfgehard glas of draadglas worden niet aanvaard als veiligheidsglas.

1. Gehard glas

Gehard glas breekt in duizenden scherpe stukjes glas uit elkaar bij een impact. Daarom is het verboden om dit glastype te gebruiken voor balustrades of relingen. Je ziet het wel in glazen deuren of scheidingswanden.

2. Gelaagd glas

Meestal wordt gekozen voor gelaagd glas. Dat is glas waarbij minstens twee glasplaten onverbrekelijk met elkaar verbonden zijn door een schokvaste sterke folie.

Heb je te maken met glasbreuk? Dan zorgen de folies ervoor dat het glas niet versplintert. Alle duizenden stukjes scherven blijven netjes aan de PVB folie kleven.

Vraag gratis advies aan experts

Waar moet je veiligheidsglas voorzien?

Als je renoveert of bouwt moet je kiezen voor veiligheidsglas in ramen waar er risico is voor doorval. Dat betekent dat je alle beglazing lager dan 90 centimeter op z’n minst aan de binnenzijde moet voorzien van gehard of gelaagd glas.

Deze ramen hebben verplicht veiligheidsglas:

  • schuifraam
  • glazen of beglaasde deur
  • raam tot op de grond
schuifraam veiligheidsglas

Veiligheidsglas: voordelen

Je doet er goed aan de glasnorm te respecteren. Bij een ongeluk ben jij aansprakelijk als je je raam niet uitrustte met gelaagd of gehard glas. Bovendien kent dit soort glas nog andere voordelen:

Het kan tegen een stoot

Gehard veiligheidsglas is vijf keer sterker dan gewoon glas dankzij de thermische behandeling. Ook gelaagd glas heeft een uitstekende weerstand en hechting. Als je raam beschadigd geraakt, houdt de folie tussen de verschillende glasplaten het gebroken glas vast tot het hersteld wordt.

Inbraakwerend glas

Gehard, gelaagd glas biedt een prima bescherming tegen inbraak en vandalisme. Zelfs kogels en hevige explosies hebben geen effect op zwaar gelaagd glas.

Veiligheidsglas isoleert goed

Zowel gelaagd als gehard glas hebben uitstekende isolerende eigenschappen. Ze hebben een goede thermische isolatie en een uitstekende geluidswering.

Verschillende mogelijkheden

Als het aankomt op gehard of gelaagd glas, zijn er tal van decoratieve mogelijkheden. Je kan er bijvoorbeeld een tekening of logo in laten zetten.

Veiligheidsglas

Veiligheidsglas op maat plaatsen? Vergelijk gratis offertes

Via onderstaand formulier kom je in contact met verschillende vakmannen en kan je gratis offertes ontvangen. Op die manier kan je het beste glas aan de voordeligste prijs laten installeren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welke type ramen zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.