Ken jij de glasnorm? Is veiligheidsglas verplicht?

In 2007 werd de glasnorm in het leven geroepen. Als je renoveert of bouwt moet je kiezen voor veiligheidsglas in ramen waar een persoon kan doorvallen.

Concreet? Bij nieuwbouw of renovatie moet je alle beglazing die lager staat dan 90 centimeter op z’n minst aan de binnenzijde voorzien van veiligheidsglas.

Maar is dat verplicht? Is de glasnorm een wet? En wat is veiligheidsglas? In dit artikel beantwoorden we al jouw vragen.

Hoeveel kost veiligheidsglas?

Aan veiligheidsglas is een meerprijs verbonden. Wil je graag een offerte op maat voor jouw woning? Neem dan contact op met een ramenspecialist in je buurt. Je doet er goed aan om enkele offertes te vergelijken. Op die manier bespaar je tot honderden euro’s uit.

Ontvang je prijs op maat

Wat is de glasnorm?

De glasnorm bepaalt de vereisten voor veiligheidsbeglazing. De bedoeling is het voorkomen van verwondingen en doorvallen van personen. De richtlijnen zijn dus bedoeld om je te beschermen.

De glasnorm is geen wet, maar algemeen wordt verondersteld dat je de norm naleeft. Gebeurt er een ongeluk en voorzag je geen veiligheidsglas waar dat verplicht is? Dan ben jij aansprakelijk. Je doet er dus goed aan de glasnorm te respecteren.

Glasnorm veiligheidsglas

Wat is veiligheidsglas volgens de glasnorm?

De glasnorm schrijft voor dat je twee types beglazing mag inschakelen als veiligheidsgals nl. gehard en gelaagd glas. Andere soorten beglazing zoals vlakglas, halfgehard glas of draadglas worden niet aanvaard als veiligheidsglas.

Gehard glas

Gehard glas breekt in duizenden scherpe stukjes glas uit elkaar bij een impact. Daarom is het verboden om dit glastype te gebruiken voor balustrades of relingen. Je ziet het wel in glazen deuren of scheidingswanden.

Gelaagd glas

Meestal wordt gekozen voor gelaagd glas. Dat is glas waarbij minstens twee glasplaten onverbrekelijk met elkaar verbonden zijn door een schokvaste kunststoffolie. Heb je te maken met glasbreuk? Dan zorgen de folies ervoor dat het glas niet versplintert. Alle scherven blijven netjes aan de folie kleven.

Ontvang je prijs op maat

Waar moet je veiligheidsglas voorzien?

Als je renoveert of bouwt moet je kiezen voor veiligheidsglas in ramen waar er risico is voor doorval. Dat betekent dat je alle beglazing lager dan 90 centimeter op z’n minst aan de binnenzijde moet voorzien van veiligheidsglas.

Deze ramen hebben verplicht veiligheidsglas:

  • schuifraam
  • glazen of beglaasde deur
  • raam tot op de grond

Glasnorm veiligheidsglas

Veiligheidsglas heeft zijn voordelen

Je doet er goed aan de glasnorm te respecteren. Bij een ongeluk ben jij aansprakelijk als je je raam niet uitrustte met veiligheidsglas. Bovendien kent veiligheidsglas nog andere voordelen:

  • Gehard glas is vijf keer sterker dan gewoon glas dankzij de thermische behandeling.
  • Ook gelaagd glas heeft een uitstekende weerstand en hechting. Als je raam beschadigd geraakt, houdt de folie tussen de verschillende glasplaten het gebroken glas vast tot het hersteld wordt.
  • Veiligheidsglas biedt een prima bescherming tegen inbraak en vandalisme.
  • Zelfs kogels en hevige explosies hebben geen effect op zwaar gelaagd glas.
  • Andere voordelen van veiligheidsglas zijn een betere thermische isolatie en uitstekende geluidswering.
  • Ook leuk: er zijn tal van decoratieve elementen mogelijk.
Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt