Geluiddichte ramen: raam geluidsdicht maken

Geluiddichte ramen kunnen het verschil maken tussen een heerlijke nachtrust of urenlang woelen. Wie in een drukke, verstedelijkte omgeving woont, kent het wel: storend straatlawaai, luidruchtige buren, voorbijrazende vrachtwagens… Geen makkie om dan ’s avonds de slaap te vatten.

Vlaanderen raakt stilaan volgebouwd. We wonen steeds dichter op elkaar, waardoor onze omgeving steeds lawaaieriger wordt. Na een drukke werkdag of in het weekend willen we ons echter in alle rust kunnen ontspannen.

Zelfs als je slapengaat, kan burengeluid lastig zijn. Gezinnen met kleine kinderen kunnen een rustige omgeving uiteraard nog meer appreciëren.

Ontvang GRATIS offertes en advies

geluidsisolerende ramen

Kostprijs geluiddichte ramen

Het prijskaartje van geluiddichte ramen hangt af van de gebruikte materialen. PVC is ongetwijfeld het goedkoopste materiaal. Hout en aluminium zijn duurder.

Wat glassoort betreft, is dubbel glas goedkoper dan hoogrendementsglas (HR glas). Hieronder vind je de richtprijzen samengebracht in een overzichtelijke tabel.

GlassoortKostprijs
Dubbel glas€65 – €80 per m²
HR glas€75 – €90 per m²
HR++ glas€85 – €100 per m²
HR+++ glas€100 – €130 per m²

Geluiddichte ramen zijn isolerend

Om lawaai buiten te houden, moeten je ramen goed geïsoleerd zijn. Geluid verplaatst zich steeds doorheen een medium.

Een medium met weinig weerstand, zoals lucht, laat het geluid vlotjes door. Kies daarom voor materialen met een hoge isolatiewaarde, zoals PVC. Dit heeft een hoge akoestische en thermische isolatie en zal heel weinig geluid doorlaten.

In combinatie met dubbel glas of hoogrendementsglas levert dat een goed geluiddicht raam op, dat lawaai van buiten absorbeert. Het is van groot belang dat zowel het glas als de raamprofielen goed isoleren. Goed isolerend glas in combinatie met slecht isolerende profielen, levert je niets op.

Dankzij geluidsdempend glas kan je geluid dempen. Standaardramen hebben een akoestische reductiewaarde van 32 tot 35 dB.

Bij geluidsdempend glas ligt dat tussen de 36 en 38 dB. Dat verschil van 3 dB-punten lijkt klein, maar in de praktijk vang je nog maar de helft van het omgevingsgeluid op.

geluiddichte ramen

Hoe raam geluidsdicht maken? Kenmerken geluiddicht glas

Bij geluidsabsorberend glas zijn de glasplaten dikker dan gewoonlijk en wordt de holte tussen de ruiten opgevuld met een duurder edelgas. Men voorziet dergelijk glas vaak van extra dek- en beschermlaagjes. Dankzij deze lagen wordt het raam ook wat sterker.

Geluiddichte ramen zorgen niet alleen voor een betere nachtrust, maar kennen ook enkele andere voordelen.

1. Extra stevig glas vormt een goede bescherming tegen inbraakpogingen.

2. Deze ramen zijn goed geïsoleerd, waardoor je flink kan besparen op je energiekost.

3. Tot slot laat geluidswerend glas het lawaai dat je zelf binnenshuis produceert, niet doordringen tot buiten. Op die manier kan je rustig luisteren naar je lievelingsmuziek zonder dat je buurvrouw er last van heeft. En ook bij eventueel verbale ruzies met je huisgenoten, is je privacy gegarandeerd. Voorwaarde is wel dat je ramen toe zijn.

Interesse in geluidswerende ramen? Vraag gratis advies

Wil je geluidwerende ramen installeren of je ramen geluidsdicht maken? Dan is het altijd handig om verschillende prijzen te vergelijken. Via onderstaand formulier kom je in contact met vakmannen en ontvang je tot 5 gratis offertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welke type ramen zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.