Dubbel glas: voordelen, premies en prijs per m²

Enkel glas laat tocht door, waardoor warmte verloren gaat. Dit is voornamelijk terug te zien aan de stookkosten. Door voor dubbel glas te kiezen verhoog je de isolatie van de woning. Het glas zorgt door zijn dikte dat er onnodig warmteverlies ontstaat.

De stookkosten zullen zakken met zo’n 20%, omdat je een stuk minder gas verbruikt. Dit is niet alleen fijn voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Tevens verhoogt het de veiligheid van de woning en is het uitstekend geluidswerend.

Wat kost dubbel glas?

Dubbel glas kopen lijkt in eerste instantie duurder dan enkel glas. Dit komt, omdat de materiaalkosten hoger zijn. Dubbel glas is opgebouwd uit meerdere glasplaten. Op de lange termijn is het echter voordeliger dan enkel glas, omdat de stookkosten flink omlaag zullen gaan.

Standaard dubbel glas kost gemiddeld €65,- per vierkante meter. Let wel op dat dit slechts de materiaalkosten zijn. Er komen ook nog montagekosten bovenop, die per bedrijf kunnen verschillen. Daarom is het raadzaam om meerdere bedrijven met elkaar te vergelijken.

Vraag een prijs op maat aan bij een raamspecialist uit de buurt!

Vergelijk GRATIS offertes

Voor- en nadelen dubbel glas:

Voordelen

  • Doordat dubbel glas uit meerdere glasplaten op elkaar bestaat, met daartussen isolatiemateriaal, verbeterd de isolatie in je huis enorm. Het helpt om een stabiele temperatuur te creëren en daarmee je wooncomfort te verhogen.
  • Wat ook een groot voordeel van dubbel glas is dat het geluidswerend werkt. Het maakt van je huis een echte plek om tot rust te komen.
  • Zeker niet onbelangrijk om te benoemen is het aspect dat je woning veiliger wordt. Enkel glas is meer inbraakgevoelig. Dubbel glas maakt veel meer lawaai als het breekt en dat vinden inbrekers natuurlijk niet fijn.

Ontdek zelf de voordelen van dubbel glas!

Ontvang tot 5 GRATIS offertes

Nadelen

  • De terugverdientijd ligt gemiddeld op zo’n 4 tot 8 jaar. Het ligt eraan in welk jaargetijde je de ramen laat plaatsen, maar ook aan de buitentemperatuur. Met de relatief warme winters die we nu kennen, ligt de terugverdientijd lager dan wanneer het koude winters betreft.
  • Een ander nadeel is de vorming van condens op de buitenkant van het glas. Dit ontstaat door de sterk isolerende werking.

Isolatiewaarde dubbel glas

De isolatiewaarde van ramen met dubbel glas wordt aangegeven met de technische aanduiding ‘U-waarde’. Het zegt iets over hoeveel warmte het glas doorlaat. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie.

Dubbel glas heeft een U-waarde van 2,8. Bij enkel glas is dit 5.8. Dat is dus een significant verschil. het komt neer op een besparing van 20 m³ gas per m² per jaar.

Dubbel glas verplicht

Vanaf 2020 moeten alle woningen voorzien zijn van minstens dubbel glas. Deze regel is van toepassing op kamers, studio’s, appartementen en eengezinswoningen.

De leefruimtes, zoals de keuken, slaapkamers en badkamer van een woning moeten allemaal beschikken over dubbele beglazing. De resterende ruimtes zijn vrijgesteld van deze regel.

Eigenaren kunnen er ook voor kiezen om meteen hoogrendementsglas te plaatsen. Dat is iets duurder, maar levert nog meer besparing op de stookkosten op. In 2020 is het ook mogelijk om voor hr-glas een premie te krijgen die kan oplopen van €12,- tot €15,- per m².

De Vlaamse regering heeft een grenswaarde vastgesteld voor de energiescore. Een woning voldoet aan de dubbel glasnorm als de energiescore lager ligt dan de vastgestelde grenswaarde.

  • 600 kWh/m² voor open bebouwing
  • 550 kWh/m² voor halfopen bebouwing
  • 500 kWh/m² voor gesloten bebouwing
  • 400 kWh/m² voor appartementen.

De verplichting geldt zonder uitzondering voor elke woning. Als een woning niet aan de vastgestelde normen voldoet kent de woninginspecteur strafpunten toe. 1 raam met enkel glas levert 3 strafpunten op. Voor alle ramen meer die niet aan de norm voldoen, schrijft de inspecteur 9 strafpunten op.

Vanaf 2023 worden de strafpunten verhoogt naar 9 voor 1 raam tot 15 voor meerdere ramen. De overheid kan bij een score van 15 strafpunten de woning ongeschikt verklaren.

Om de woning dan weer te laten voldoen aan de vastgestelde norm, zal de eigenaar ervoor moeten zorgen dat er alsnog dubbel glas geplaatst wordt.

Waarom kiezen voor dubbel glas?

Hoe dubbel glas vervangen?

Je kunt ervoor kiezen om het glas zelf te vervangen. Zo houdt je de kosten lager dan wanneer een glaszetter het doet. Doe dit echter alleen, wanneer je daar ervaring mee hebt. Er zijn bedrijven waar je online glas op maat kunt bestellen. Via de site wordt aangegeven wat er precies gemeten moet worden.

Vervolgens geef je dit door en zorgen zij dat het glas wordt geleverd. Doe dit nogmaals alleen wanneer je er ervaring mee hebt, want het zou zonde zijn, als door verkeerde plaatsing niet het optimale rendement uit het dubbel glas kan worden gehaald.

Verder is het ook belangrijk om te onderzoeken of het glas in de bestaande kozijnen geplaatst kan worden. Dubbel glas is een stuk zwaarder dan enkel glas.

Laat je adviseren door een vakman!

Vergelijk tot 5 raamspecialisten

Houten kozijnen

Vaste houten kozijnen zijn vaak wel in staat om de draaglast van dubbel glas aan te kunnen. Bij draai- en klapramen moet er worden afgewogen of de staat van de verbindingen nog optimaal is. Ook de dikte van het houtwerk is belangrijk.

Als het hout te dun is, blijft er geen ruimte over om het dubbel glas te plaatsen. Glaszetters hebben wel oplossingen om toch de bestaande kozijnen te gebruiken, maar soms is het echt niet mogelijk. Dan is het ook nodig om nieuwe kozijnen te plaatsen.

Kunststof kozijnen

De bestaande kunststof kozijnen van de eerste generatie zijn ontworpen voor enkel glas. Deze kozijnen zijn in elkaar te zetten door middel van een kliksysteem.

Daardoor past alles perfect in elkaar en lijkt er in eerste instantie geen ruimte te zijn voor dubbel glas. Een aantal fabrikanten hebben echter nieuwe kliklijsten gefabriceerd die passen op de bestaande kozijnen. Daardoor ontstaat er ruimte en kan het dubbel glas toch geplaatst worden.

Aliminum kozijnen

Voor aluminium kozijnen leveren sommige fabrikanten ook speciale glaslatten om ruimte te creëren voor dubbel glas. Dit is de goedkoopste oplossing voor dit soort bestaande kozijnen.

Als het niet mogelijk is glaslatten toe te passen, kan er gekozen worden voor glas- of kliklijsten. Deze worden dan op maat en kleur gemaakt.

Stalen kozijnen

Ook met stalen kozijnen is het mogelijk om dubbel glas te plaatsen. Het glas krijgt dan een kunststof omlijsting die precies in het stalen kozijn past. Door middel van een kliksysteem wordt het vastgezet.

Het glas en de omlijsting vormen een perfecte isolatie, maar houdt er wel rekening mee dat de stalen kozijnen nog wel steeds een koudebrug vormen. In sommige woningen is het echter onmogelijk om de kozijnen te vervangen. Dan is dit toch de beste manier om de woning beter te isoleren.

Kort samengevat heeft dubbel glas een hoop voordelen. Het is ook zeker de moeite waard om de voordelen van hoogrendementsglas te onderzoeken. De premie die voor hr-glas geldt en de nog lagere stookkosten maken ook dat glas zeer aantrekkelijk.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt