Prijs dubbel glas: wat kost dubbele beglazing?

Wat is de prijs van dubbel glas? Dubbele beglazing laten plaatsen verhoogt de isolatiewaarde van je woning. Maar wat kost dubbel glas? Wat is de prijs per vierkante meter? En zijn er verschillende soorten dubbel glas? We leggen het je uit in dit artikel.

Ontvang GRATIS offertes

geïsoleerde ramen moderne woning

Wat kost dubbel glas?

De prijs van Standaard dubbel glas ligt tussen de € 35 en € 65 per vierkante meter. Hoe beter de beglazing isoleert, hoe duurder het zal zijn. Let wel op dat dit slechts de materiaalkosten zijn. Er komen ook nog montagekosten bovenop, die per bedrijf kunnen verschillen. Daarom is het raadzaam om meerdere bedrijven met elkaar te vergelijken.

Dubbel glas prijs per vierkante meter (2023)

In onderstaande tabel vind je een overzicht van de dubbel glas prijzen per vierkante meter. De isolatiewaarde per glassoort wordt uitgedrukt door de U-waarde.

Type glas Richtprijs (exclusief plaatsing) U-waarde
Dubbel glas € 65 per m2 2,9 wmk
HR glas (hoogrendementsglas) € 70 per m2 1,9 wmk
HR+ glas € 75 per m2 1,3 – 1,6 wmk
HR++ glas (dubbele isolatieglas) € 80 per m2 1,2 wmk
HR+++ (drievoudig isolatieglas) € 120 per m2 0,5 – 0,9 wmk

Zoals je in bovenstaande tabel kan zien, liggen de prijzen van dubbel glas een stuk hoger dan bij enkel glas. Dit komt door de hogere materiaalkosten. Het is namelijk opgebouwd uit meerdere glasplaten. Op lange termijn is het voordeliger dan enkel glas, omdat de stookkosten flink omlaag zullen gaan.

Dubbel glas vs HR glas

Dubbel glas dat nog beter isoleert, noemen we hoogrendementsglas (HR glas). Het verschil zit hem in de spouw tussen de twee glasplaten. Bij gewoon dubbel glas is die luchtledig; bij HR glas wordt de spouw opgevuld met gas (meestal Argon of Xenon), dat voor een extra isolerende laag zorgt.

dubbel isolatieglas

Vergelijk gratis offertes

Dubbel glas laten plaatsen: pro’s en contra’s

Voordelen van dubbel glas

Verbeterde isolatie

Dubbel glas is opgebouwd uit twee of meerdere glasplaten, eventueel met een isolerend gas ertussen. Het verbetert de isolatie in je huis en helpt om een stabiele temperatuur te creëren. Daarmee verhoog je het wooncomfort aanzienlijk.

Geluidswerend

Wat ook een groot voordeel van dubbel glas is dat het geluidswerend werkt. Het maakt van je huis een echte plek om tot rust te komen.

Veilig

Zeker niet onbelangrijk om te benoemen is het aspect dat je woning veiliger wordt. Enkel glas is meer inbraakgevoelig. Het dubbele glas maakt veel meer lawaai als het breekt en dat vinden inbrekers natuurlijk niet fijn.

wat kost dubbele beglazing

Nadelen van dubbel glas

Lage terugverdientijd

De terugverdientijd ligt gemiddeld op zo’n 4 tot 8 jaar. Het ligt eraan in welk seizoen je de ramen laat plaatsen, maar ook aan de buitentemperatuur. Met de relatief warme winters die we nu kennen, ligt de terugverdientijd lager dan wanneer het koude winters betreft.

Condens

Een ander nadeel is de vorming van condens op de buitenkant van het glas. Dit ontstaat door de sterk isolerende werking.

Isolatiewaarde dubbel glas

De isolatiewaarde van beglazing wordt aangegeven met de technische aanduiding ‘U-waarde‘. Het zegt iets over hoeveel warmte het glas doorlaat. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie.

Ramen met dubbel glas hebben een U-waarde van 2,8. Bij enkel glas is dit 5.8. Dat is dus een significant verschil. het komt neer op een besparing van 20 m³ gas per m² per jaar.

Is dubbel glas verplicht?

Vanaf 2020 moeten alle woningen voorzien zijn van minstens dubbel glas. Deze regel is van toepassing op kamers, studio’s, appartementen en eengezinswoningen.

De leefruimtes, zoals de keuken, slaapkamers en badkamer van een woning moeten allemaal beschikken over dubbele beglazing. De resterende ruimtes zijn vrijgesteld van deze regel.

De Vlaamse regering heeft een grenswaarde vastgesteld voor de energiescore. Een woning voldoet aan de dubbel glasnorm als de energiescore lager ligt dan de vastgestelde grenswaarde.

  • 600 kWh/m² voor open bebouwing
  • 550 kWh/m² voor halfopen bebouwing
  • 500 kWh/m² voor gesloten bebouwing
  • 400 kWh/m² voor appartementen.
wat kost dubbel glas plaatsen

Wat als ik geen dubbel glas laat plaatsen?

De verplichting geldt zonder uitzondering voor alle elke woning. Als een woning niet aan de vastgestelde normen voldoet kent de woninginspecteur strafpunten toe. 1 raam met enkel glas levert 3 strafpunten op. Voor alle ramen meer die niet aan de norm voldoen, schrijft de inspecteur 9 strafpunten op.

Vanaf 2023 worden de strafpunten verhoogt naar 9 voor 1 raam tot 15 voor meerdere ramen. De overheid kan bij een score van 15 strafpunten de woning ongeschikt verklaren.

Om de woning dan weer te laten voldoen aan de vastgestelde norm, is het plaatsen van dubbel glas nodig. Dit is de verantwoordelijkheid van de eigenaar.

prijs triple glas

Premie hoogrendementsglas

Eigenaren kunnen er ook voor kiezen om meteen hoogrendementsglas te plaatsen. Dat is iets duurder, maar levert nog meer besparing op de stookkosten op.

In 2021 is het ook mogelijk om voor HR glas een premie te krijgen die standaard € 16 per m² bedraagt en kan oplopen tot € 56 per m².

dubbel glas

Hoe dubbel glas vervangen?

Je kunt ervoor kiezen om het glas zelf te vervangen. Zo houdt je de kosten lager dan wanneer een glaszetter het doet. Doe dit echter alleen, wanneer je daar ervaring mee hebt. Er zijn bedrijven waar je online glas op maat kunt bestellen. Via de site wordt aangegeven wat er precies gemeten moet worden.

Vervolgens geef je dit door en zorgen zij dat het glas wordt geleverd. Doe dit nogmaals alleen wanneer je er ervaring mee hebt, want het zou zonde zijn, als door verkeerde plaatsing niet het optimale rendement uit het dubbel glas kan worden gehaald.

Verder is het ook belangrijk om te onderzoeken of het glas in de bestaande kozijnen geplaatst kan worden. Dubbel glas en HR glas zijn een stuk zwaarder dan enkel glas.

Laat je adviseren door een vakman!

Vergelijk tot 5 raamspecialisten

prijs dubbel glas plaatsen

Houten kozijnen

Vaste houten kozijnen zijn vaak wel in staat om de draaglast van dubbel glas aan te kunnen. Bij draai- en klapramen moet er worden afgewogen of de staat van de verbindingen nog optimaal is. Ook de dikte van het houtwerk is belangrijk.

Als het hout te dun is, blijft er geen ruimte over om het dubbel glas te plaatsen. Glaszetters hebben wel oplossingen om toch de bestaande kozijnen te gebruiken, maar soms is het echt niet mogelijk. Dan is het ook nodig om nieuwe kozijnen te plaatsen.

Kunststof kozijnen

De bestaande kunststof kozijnen van de eerste generatie zijn ontworpen voor enkel glas. Deze kozijnen zijn in elkaar te zetten door middel van een kliksysteem.

Daardoor past alles perfect in elkaar en lijkt er in eerste instantie geen ruimte te zijn voor dubbel glas. Een aantal fabrikanten hebben echter nieuwe kliklijsten gefabriceerd die passen op de bestaande kozijnen. Daardoor ontstaat er ruimte en kan het dubbel glas toch geplaatst worden.

Aliminum kozijnen

Voor aluminium kozijnen leveren sommige fabrikanten ook speciale glaslatten om ruimte te creëren voor dubbel glas. Dit is de goedkoopste oplossing voor dit soort bestaande kozijnen.

Als het niet mogelijk is glaslatten toe te passen, kan er gekozen worden voor glas- of kliklijsten. Deze worden dan op maat en kleur gemaakt.

Stalen kozijnen

Ook met stalen kozijnen is het mogelijk om dubbel glas te plaatsen. Het glas krijgt dan een kunststof omlijsting die precies in het stalen kozijn past. Door middel van een kliksysteem wordt het vastgezet.

Het glas en de omlijsting vormen een perfecte isolatie, maar houdt er wel rekening mee dat de stalen kozijnen nog wel steeds een koudebrug vormen. In sommige woningen is het echter onmogelijk om de kozijnen te vervangen. Dan is dit toch de beste manier om de woning beter te isoleren.

dubbel glas prijzen vergelijken

Dubbel glas prijzen vergelijken

Kort samengevat heeft dubbel glas een hoop voordelen. Het is ook zeker de moeite waard om de voordelen van hoogrendementsglas te onderzoeken. De premie die voor HR glas geldt, drukt de kostprijs. In combinatie met de energiebesparing door de betere isolatie is dubbel of HR glas een zeer verstandige investering.

Zoek je de dubbel glas van topkwaliteit aan de laagste prijs? Vergelijk dan dubbel glas prijzen van glaszetters uit je buurt en bespaar!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welke type ramen zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.