Soorten isolerende beglazing voor ramen

De juiste beglazing is essentieel bij het plaatsen van nieuwe ramen. Ze speelt een belangrijke in de akkoestische en thermische isolatie van je woning, evenals in de veiligheid ervan.

drievoudige beglazing

Dubbel glas: prijs

Dubbel glas is vandaag de standaard voor elke woning. Zo is dubbele beglazing in elke woning verplicht vanaf 2020. Heb jij nog ramen met enkele beglazing? Overweeg dan om in klassieke dubbele beglazing te investeren. Voor wie de dubbel glas prijs per vierkante meter niet kent, hebben wij hieronder alvast enkele richtprijzen opgelijst:

SOORT GLAS PRIJS PER M²
Dubbel glas € 60
HR glas € 65
HR+ glas € 70
HR++ glas € 75
Triple glas € 110

Dubbele beglazing is de goedkoopste oplossing, maar op lange termijn is het vaak interessanter om naar hoogrendementsglas te kijken. Isolerende beglazing houdt namelijk de warmte beter binnen, waardoor je energiefactuur daalt.

Hoewel de investering redelijk hoog ligt, is de besparing op dubbel glas niet onaardig.

1. De isolatiewaarde (Ug-waarde)

Hoe lager deze waarde ligt hoe beter de isolatie van je dubbele beglazing. Dubbel glas heeft een isolatiewaarde van gemiddeld 3,3 tot 2,7 in vergelijking met enkel glas (standaardwaarde= 5,8). Dit verschil zal je ook onmiddellijk voelen op je energiefactuur.

2. Plaatsen van isolatieglas

Het plaatsen van isolatieglas geeft je bovendien ook nog recht op een aantal aantrekkelijke premies.

Let er echter voor op dat je je dubbele beglazing steeds door een vakman laat plaatsen. Een slechte plaatsing kan de besparing op je energiefactuur namelijk teniet doen.

Privacy glas

Overdag het zonlicht binnenlaten maar ‘s avonds de nieuwsgierige blikken van je buren buiten houden? Met privacy glas is dit mogelijk. Handig is dat dit type beglazing je zelf laat beslissen wanneer je meer privacy wenst. Door een doodgewone schakelaar onder spanning te brengen zorg je voor een melkwitte beglazing die de inkijk binnenshuis beperkt.

Hoe werkt privacy glas

Privacy glas is een gelaagde beglazing die uit twee of meer glasplaten bestaat (dikte van +- 12mm). Tussen deze dunne glasbladen bevindt zich een film van vloeibare kristallen. Wanneer de beglazing onder spanning gebracht wordt gaan de kristallen uitlijnen. Dit zorgt ervoor dat het glas doorzichtig wordt.

Zoals zijn naam het al zegt zorgt privacy glas ervoor dat nieuwsgierige voorbijgangers je woning niet kunnen binnenkijken.

Verwacht je voor privacy glas dus aan een prijs liggend tussen de €500 en €1.200 per m². Vooral de oppervlakte zal een rol spelen in dit prijsverschil.

verschillende soorten beglazing

Isolerende beglazing

Isolerend glas is beglazing die uit twee of meer glasbladen samengesteld is, gescheiden door afstandhouders met daartussen een spouw met droge lucht of gas. De eerste generatie superisolerende beglazing kennen we allemaal als dubbel glas, gevuld met lucht.

Na verloop van tijd kreeg het glas een coating en vulde men de spouw met argon, waardoor het glas nog beter isoleerde. Zo ontstond hoogrendementsglas. Verder bestaat er ook driedubbele beglazing, gevuld met krypton.

Ook de afstandhouders tussen de glasbladen zijn geëvolueerd. In plaats van aluminium of gegalvaniseerd staal gebruikt men nu kunststof of roestvrij staal, waardoor het warmteverlies nog kleiner is.

Bij de keuze voor isolerende beglazing moet je vooral letten op:

De lichttransmissie (LT)

Deze waarde, uitgedrukt in %, geeft aan hoeveel natuurlijk licht er doorgelaten wordt. Hoe hoger de waarde, hoe meer natuurlijk licht in huis.

Zontoetredingsfactor (g)

deze factor, uitgedrukt in %, geeft aan hoeveel warmte de beglazing doorgeeft. Dit noemt men zonne-energietransmissie. Hoe hoger de waarde, hoe warmer het binnen wordt. Hoe lager de factor, hoe kleiner het risico op oververhitting.

Tenslotte bestaat er ook akoestisch isolerende beglazing. Deze beglazing hanteert hetzelfde principe als thermische isolerende beglazing, maar focust zich op het verminderen van het geluid van buitenaf. Vooral het verschil in glasdikte van binnen- en buitenblad en de breedte van de spouw zijn hierbij van belang.

Isolerende beglazing

 

Glasnorm in België

De glasnorm in België beschrijft de veiligheidseisen waar beglazing aan moet voldoen. Concreet betekent dit dat je onder bepaalde voorwaarden veiligheidsglas moet plaatsen in België. Twijfel je of je verplicht bent om veiligheidsglas te plaatsen? Kom het hier te weten.

Om de veiligheid te garanderen kijkt de Belgische glasnorm naar het risico om door een raam te vallen en het risico op verwondingen (bv. glasscherven). Is het risico te groot, dan moet je veiligheidsglas voorzien, zoals gelaagd of gehard glas. In zake aansprakelijkheid is dit erg belangrijk! Wie de norm niet naleeft (plaatser, opdrachtgever, architect, …), kan aansprakelijk gesteld worden.

Concreet zijn er 3 situaties mogelijk:

1. Hoogte borstwering is hoger dan 90 cm

Veiligheidsglas is volgens de glasnorm in Belgie niet nodig. Er zijn wel enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld voor plaatsen waar veel mensen samenkomen.

2. Borstwering lager dan 90 cm + lage valhoogte

De glasnorm in Belgie raadt aan om gelaagd glas te voorzien voor de binnenruit. Grenst het raam aan een “menselijke activiteitenzone”, dan moeten beide ruiten uit veiligheidsglas bestaan.

3. Borstwering lager dan 90 cm + hoge valhoogte

Indien de valhoogte meer dan 1,5 meter bedraagt, is er doorvalrisico. De binnenruit moet uit gelaagd glas bestaan. De buitenruit mag gewoon glas zijn, als er geen rechtstreeks impactrisico is.

Glasnorm België

Schema van de glasnorm (Belgie)

Beglazing ramen: hoe maak je de beste keuze?

Om het beste hoogrendementsglas te kiezen, dien je de isolatiewaarde of U-waarde ervan te vergelijken. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie van je beglazing is.

Heb je veel last van lawaaihinder in jouw gemeente? Dan zijn geluiddichte ramen misschien wel het overwegen waard. Ontvang via onderstaand formulier gratis offertes en advies. Op die manier vind je de beste beglazing aan de voordeligste prijs.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welke type ramen zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.