Beglazing ramen

De keuze beglazing is essentieel bij het plaatsen van nieuwe ramen. Ze speelt een belangrijke in de akkoestische en thermische isolatie van je woning, evenals in de veiligheid ervan.

Dubbel glas

Dubbel glas is vandaag de standaard voor elke woning. Zo is dubbel glas in elke woning verplicht vanaf 2020. Heb jij nog ramen met enkele beglazing? Overweeg dan om in dubbel glas te investeren. Voor wie de dubbel glas prijs per vierkante meter niet kent, hebben wij hieronder alvast enkele richtprijzen opgelijst:

SOORT GLAS PRIJS PER M²
Dubbel glas € 60
HR glas € 65<
HR+ glas € 70
HR++ glas € 75
Triple glas € 110

Dubbele beglazing is de goedkoopste oplossing, maar op lange termijn is het vaak interessanter om naar hoogrendementsglas te kijken. Isolerende beglazing houdt namelijk de warmte beter binnen, waardoor je energiefactuur daalt.

Hoewel de investering redelijk hoog ligt, is de besparing op dubbel glas niet onaardig.

 1. De isolatiewaarde of de Ug-waarde (warmtedoorgangscoëfficient) is in dit geval bepalend. Hoe lager deze waarde ligt hoe beter de isolatie van je dubbele beglazing. Dubbel glas heeft een isolatiewaarde van gemiddeld 3,3 tot 2,7 in vergelijking met enkel glas (standaardwaarde= 5,8). Dit verschil zul je ook onmiddellijk voelen op je energiefactuur.
 2. Het plaatsen van isolatieglas geeft je bovendien ook nog recht op een aantal aantrekkelijke premies.

Let er echter voor op dat je je dubbele beglazing steeds door een vakman laat plaatsen. Een slechte plaatsing kan de besparing op je energiefactuur namelijk teniet doen.

Wil je extra besparen op prijs van dubbel glas per vierkante meter? Ga langs bij verschillende ramenexperts. Zij geven je raad op maat, terwijl jij hun prijzen kunt vergelijken.

Privacy glas

Overdag het zonlicht binnenlaten maar ‘s avonds de nieuwsgierige blikken van je buren buiten houden? Met privacy glas is dit mogelijk. Handig is dat dit type beglazing je zelf laat beslissen wanneer je meer privacy wenst. Door een doodgewone schakelaar onder spanning te brengen zorg je voor een melkwitte beglazing die de inkijk binnenshuis beperkt.

Hoe werkt privacy glas

Privacy glas is een gelaagde beglazing die uit twee of meer glasplaten bestaat (dikte van +- 12mm). Tussen deze glasbladen bevindt zich een film van vloeibare kristallen. Wanneer de beglazing onder spanning gebracht wordt gaan de kristallen uitlijnen. Dit zorgt ervoor dat het glas doorzichtig wordt.

Zoals zijn naam het al zegt zorgt privacy glas ervoor dat nieuwsgierige voorbijgangers je woning niet kunnen binnenkijken. Maar dit type beglazing is niet goedkoop. Wil je privacy glas in huis plaatsen dan zal je je aan een iets hoger kostenplaatje moeten verwachten.

Verwacht je voor privacy glas dus aan een prijs liggend tussen de €500 en €1.200 per m². Vooral de oppervlakte zal een rol spelen in dit prijsverschil. Aangezien de aankoop van privacy glas een investering vergt, vraag je vooraf ook best advies aan een ervaren raamspecialist.

Komen ze toch even bij jou langs, vraag dan onmiddellijk een gratis en vrijblijvende offerte aan om te zien of de investering binnen jouw budget past.

Isolerende beglazing

Isolerend glas is beglazing die uit twee of meer glasbladen samengesteld is, gescheiden door afstandhouders met daartussen een spouw met droge lucht of gas. De eerste generatie isolerende beglazing kennen we allemaal als dubbel glas, gevuld met lucht.

Na verloop van tijd kreeg het glas een coating en vulde men de spouw met argon, waardoor het glas nog beter isoleerde. Zo ontstond hoogrendementsglas. Verder bestaat er ook drievoudig glas, gevuld met krypton.

Isolerende beglazing

Ook de afstandhouders tussen de glasbladen zijn geëvolueerd. In plaats van aluminium of gegalvaniseerd staal gebruikt men nu kunststof of roestvrij staal, waardoor het warmteverlies nog kleiner is.

Bij de keuze voor isolerende beglazing moet je vooral letten op:

 • De lichttransmissie LT: deze waarde, uitgedrukt in %, geeft aan hoeveel natuurlijk licht er doorgelaten wordt. Hoe hoger de waarde, hoe meer natuurlijk licht in huis.
 • De zontoetredingsfactor g: deze waarde, uitgedrukt in %, geeft aan hoeveel warmte de beglazing doorgeeft. Dit noemt men zonne-energietransmissie. Hoe hoger de waarde, hoe warmer het binnen wordt. Hoe lager de factor, hoe kleiner het risico op oververhitting.

Ten slotte bestaat er ook akoestisch isolerende beglazing. Deze beglazing hanteert hetzelfde principe als thermische isolerende beglazing, maar focust zich op het verminderen van het geluid van buitenaf. Vooral het verschil in glasdikte van binnen- en buitenblad en de breedte van de spouw zijn hierbij van belang.

Thermische breuk in glas

Een thermische breuk in het glas komt vaker voor dan je denkt. De oorzaak ligt voor de hand: (grote) temperatuurverschillen. Wanneer loop je risico op thermische glasbreuk? En hoe bescherm je jouw ramen?

Hoe ontstaat een thermische breuk in glas?

Stel: je hebt net geïnvesteerd in nieuwe (hoogrendements)beglazing en na een paar weken zie je al een breuk in het glas. Hoe kon dit gebeuren? De verklaring ligt bij het temperatuurverschil tussen de verschillende delen van het glas.

Neem het voorbeeld van een raam dat half in de zon en half in de schaduw staat. Het glas in de zon zal snel opwarmen en er ontstaat een spanning. Wordt die te groot, dan kan het glas breken. De limieten liggen rond:

 • 35 °C voor standaard glas
 • 150 °C voor thermisch versterkt glas

Risicofactoren

Een thermische breuk kan alleen maar voorkomen onder bepaalde omstandigheden. Onderstaande elementen verhogen het risico op thermische glasbreuk:

 1. De weersomstandigheden: zoals in het voorbeeld aangetoond, kan het verschil in temperatuur genoeg zijn om een breuk te veroorzaken.
 2. De beglazing: hoe sneller het glas warmte absorbeert, hoe groter de kans op temperatuurverschillen. Beglazingen die gecoat, reflecterend of isolerend zijn, lopen risico. Kijk zeker uit voor beschadigde glasranden of krassen in het glas, want dat zijn zwakke punten.
 3. Het raamprofiel: sommige materialen passen zich sneller aan de temperatuur aan dan andere. Door het spel van de schaduw kan er dus een temperatuurverschil optreden. De kleur van het profiel kan hierbij rol spelen.
 4. De omgeving (zowel binnen als buiten): kan er ook voor zorgen dat er schaduw en dus temperatuurverschillen zijn. Denk aan bomen, luifels, zonwering, gordijnen, radiotoren, ventilatiesystemen, …

Hoe thermische breuken vermijden?

Thermische glasbreuk ontstaat door temperatuurverschil, dus is het zaak om dit te vermijden. Dit kan je doen op verschillende manieren:

 • Plaats zonnewering nooit te dicht bij het raam. Laat altijd enkele centimeters tussen (vuistregel is 4 cm).
 • Vermijd verwarmingselementen die recht op het glas blazen. Dit zorg voor
 • Plaats geen grote voorwerpen net achter het glas.

Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan bestaat er thermisch versterkt glas. In normale omstandigheden is een thermische breuk dan onmogelijk.

Glasnorm in België

De glasnorm in België (S 23-002) beschrijft de veiligheidseisen waar beglazing aan moet voldoen. Concreet betekent dit dat je onder bepaalde voorwaarden veiligheidsglas moet plaatsen in België. Twijfel je of je verplicht bent om veiligheidsglas te plaatsen? Kom het hier te weten.

Om de veiligheid te garanderen kijkt de Belgische glasnorm naar het risico om door een raam te vallen en het risico op verwondingen (bv. glasscherven). Is het risico te groot, dan moet je veiligheidsglas voorzien, zoals gelaagd of gehard glas. In zake aansprakelijkheid is dit erg belangrijk! Wie de norm niet naleeft (plaatser, opdrachtgever, architect, …), kan aansprakelijk gesteld worden.

Concreet zijn er 3 situaties mogelijk:

 1. De hoogte van de borstwering is hoger dan 90 cm: veiligheidsglas is volgens de glasnorm in Belgie niet nodig. Er zijn wel enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld voor plaatsen waar veel mensen samenkomen.
 2. Borstwering lager dan 90 cm + lage valhoogte: de glasnorm in Belgie raadt aan om gelaagd glas te voorzien voor de binnenruit. Grenst het raam aan een “menselijke activiteitenzone”, dan moeten beide ruiten uit veiligheidsglas bestaan.
 3. Borstwering lager dan 90 cm + hoge valhoogte: als de valhoogte meer dan 1,5 meter bedraagt, is er doorvalrisico. De binnenruit moet uit gelaagd glas bestaan. De buitenruit mag gewoon glas zijn, als er geen rechtstreeks impactrisico is.

Glasnorm België

Schema van de glasnorm (Belgie)

Beglazing ramen: hoe maak je de beste keuze?

Ramen die naar het zuiden gericht zijn zullen in de zomer meer zonlicht en dus ook meer warmte binnen laten. Hoogrendementsglas zal deze warmte echter tegenhouden. Overweeg langs zuidelijke kant dus enkel dubbel glas te plaatsen. Zijn je ramen noordelijk gericht, dan zal hoogrendementsglas daarentegen geen overbodige luxe zijn.

Om het beste hoogrendementsglas te kiezen, dien je de isolatiewaarde of U-waarde ervan te vergelijken. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie van je beglazing is.

Heb je veel last van lawaaihinder in jouw gemeente? Dan zijn geluiddichte ramen misschien wel het overwegen waard.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt