Moet u altijd houten ramen behandelen?

houten ramen behandelen

Veel mensen vallen voor houten ramen en deuren omwille van hun natuurlijke karakter. Nadeel is wel dat ze vrij veel onderhoud vragen. Kunt u ervoor kiezen om uw houten ramen en deuren toch onbehandeld te laten? Wij zochten het uit.

Zowat alle houtsoorten worden vooraf, in de fabriek, geïmpregneerd om ze te beschermen tegen aantasting door insecten, extreme weersomstandigheden en schimmels. Een tweede methode om het hout duurzamer te maken, is gecontroleerde verhitting.

Houten ramen: verven of beitsen?

Door die behandeling gaat het hout van uw ramen en deuren langer mee. Toch is het nuttig om een afwerkingslaag aan te brengen. Daarvoor kunt u kiezen tussen lakverven, beitsen, vernissen en oliën. Lak is een dekkende verfsoort in hoog- of zijdeglans. Vernis daarentegen is wel transparant en wordt minder gebruikt voor buitenschrijnwerk. Ze houdt het zonlicht immers minder goed tegen, waardoor het hout van ramen en deuren sneller verkleurt. Ook beitsen zijn meestal transparant. Beits voedt het hout en is vochtregulerend. Oliën dringen, in tegenstelling tot de andere afwerkingsmaterialen, volledig in het hout. Zij vormen dus geen film bovenop het hout van uw ramen en deuren.

Grijze patina

Kiest u er toch voor om uw houten ramen en deuren op een natuurlijke manier te laten verouderen, zonder afwerkingslaag, dan doet u er goed aan om voor een duurzame houtsoort klasse 1 te kiezen. Die is immers het best bestand tegen slecht weer en insecten.

Onder invloed van wind en regen vormt zich een grijze patina in het hout. Dat kan een mooi effect geven. Het gevaar bestaat wel dat de patina zich niet gelijkmatig over het houtoppervlak vormt. Dat is het geval als niet het volledige raam op een volstrekt identieke manier aan de weersomstandigheden wordt blootgesteld. Zo wordt de bovenrand van een kozijn vaak door de muur afgeschermd, waardoor dat minder snel verkleurt dan het onderste gedeelte.

Bovendien beginnen houten ramen en deuren uiteindelijk door de jaren heen toch te lijden onder vocht of ongedierte. Als het hout, onder invloed van het vocht, begint te vervormen, groeit ook het risico dat de ramen en deuren niet langer water- of luchtdicht zijn.

Uiteindelijk zult u dan toch een beschermende laag moeten aanbrengen op ramen en deuren. Bovendien hebt u in dat geval een pak meer schuurwerk voor u kan beginnen te schilderen.

Als u uw houten ramen en deuren langer stralend wil houden, brengt u dus best meteen een afwerkende laag aan. Zo bent u weer voor enkele jaren gerust.

Wil u ook de natuurlijke klasse van houten ramen en deuren ontdekken?

Vraag advies en vrijblijvend offertes aan

Energiezuinig wonen begint bij energiezuinige ramen en deuren Niet alleen de dikte van de muren en de kwaliteit van de isolatie, ook de ramen en deuren spelen een belangrijke rol in de energieprestaties van uw huis. Belangrijk dus als u gaat bouwen of erover denkt nieuwe ramen en deuren te laten plaatsen. Of u dat…

Verder lezen