Energiezuinig wonen begint bij energiezuinige ramen en deuren

Energiezuinige ramen

Niet alleen de dikte van de muren en de kwaliteit van de isolatie, ook de ramen en deuren spelen een belangrijke rol in de energieprestaties van uw huis. Belangrijk dus als u gaat bouwen of erover denkt nieuwe ramen en deuren te laten plaatsen.

Of u dat nu wil of niet, warmteverlies is niet te vermijden, welk materiaal u ook kiest voor uw ramen en deuren. Maar uiteraard isoleren bepaalde materialen beter dan andere. Ook de grootte van uw ramen en deuren kan van belang zijn.

PVC of aluminium ramen?

PVC ramen en deuren zijn een betere keuze dan hout of aluminium. Die isoleren beter dan houten ramen en deuren en zijn goedkoper dan die in aluminium. Bovendien vragen ramen en deuren in PVC geen onderhoud, in tegenstelling tot hout. Dat moet om de drie, vier jaar geverfd of vernist worden.

Hoogrendementsglas of dubbel glas?

Hoogrendementsglas isoleert nog beter dan dubbel glas. De keuze is dan ook snel gemaakt als u nieuwe ramen en deuren laat plaatsen. Ook van de meerkost van hoogrendementsglas hoeft u niet terug te deinzen. U verdient het bedrag zeker terug, aangezien uw energiefactuur serieus zal dalen.

Bovendien kunt u rekenen op een premie van uw netbeheerder voor de installatie van hoogrendementsglas. Zo kunt u tot € 15 per m² besparen op uw aankoopbedrag. Als u tegelijk spouwmuurisolatie laat plaatsen, is de combinatiepremie nog interessanter: de premie voor de nieuwe ramen ligt dan vier keer zo hoog als bij de premie voor hoogrendementsglas.

Kleine of grote ramen?

Gaat u bouwen? Afhankelijk van de oriëntatie van de gevel kunt u voor grote raampartijen of kleine vensters gaan. Is uw gevel zuidwaarts gericht, dan zijn grote ramen welkom, omdat er dan veel licht en warmte binnenvalt. Een buitenmuur die naar het noorden georiënteerd staat, voorziet u beter van kleine ramen. Zo beperkt u het warmteverlies.

Ben je ook op zoek naar energiezuinige ramen en deuren?

Vraag advies en vrijblijvend offertes aan

Moet u altijd houten ramen behandelen? Veel mensen vallen voor houten ramen en deuren omwille van hun natuurlijke karakter. Nadeel is wel dat ze vrij veel onderhoud vragen. Kunt u ervoor kiezen om uw houten ramen en deuren toch onbehandeld te laten? Wij zochten het uit. Zowat alle houtsoorten worden vooraf, in de fabriek, geïmpregneerd…

Verder lezen